Curevac

Från Wikipedia
(Omdirigerad från CVnCoV)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
CureVac AG
Curevac_in_Tübingen_02.jpg
Huvudkontoret i Tübingen
TypAktiebolag
SäteTyskland Tübingen, Tyskland
BranschLäkemedelsindustri
ProdukterLäkemedel, vacciner
Antal anställdaFler än 450
Historia
Grundat2000
GrundareIngmar Hoerr (född 1968)
Ekonomi
Omsättning12,6 miljoner euro (2018)
Struktur
ÄgareDietmar Hopp[1]
KfW (2020–)[2]

CureVac AG är ett tyskt läkemedelsföretag, som utvecklar och tillverkar läkemedel och vacciner.

CureVac grundades 2008 i Tübingen av biologen Ingmar Hoerr (född 1968) för att utveckla vacciner baserade på budbärar-RNA som verksam substans, en möjlighet som Hoerr hade upptäckt som doktorand.[3] Detta innebär att människokroppen instrueras genom budbärar-RNA att aktivera immunförsvaret. Denna nukleinsyra programmeras med information om ett specifikt virus, injiceras i kroppen och instruerar celler att tillverka antikroppar och T-celler mot det.

Företaget har huvudkontor i Tübingen och har verksamhet med kliniska försök i Frankfurt am Main samt har sedan 2015 ett dotterbolag i Boston i Massachusetts i USA.

Coronavaccin[redigera | redigera wikitext]

Curevac utvecklar sedan våren 2020 med stöd av Coalition for Epidemic Preparedness Innovation ett coronavaccin med budbärar-RNA-teknologi. Europeiska Unionen finansierar, med upp till 80 miljoner euro, utveckling och en uppskalning av produktionen. CureVac fick i mitten av juni 2020 tillstånd av myndigheter i Tyskland och Belgien att genomföra en klinisk fas 1-studie med sin vaccinkandidat CVnCoV.[4][5] Vaccinet är baserat på budbärar-RNA-teknologi.

Europeiska Unionen ingick i november 2020 förhandsavtal med Curevac om leverans av upp till 405 miljoner doser av CVnCoV.[6]

Curevac meddelade i juni 2021 att en fas 3-studie på 40 000 personer visat på endast 47 % skyddseffekt, vilket är otillräckligt för godkännande an Europeiska läkemedelsmyndigheten.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]