Juliana Maria av Braunschweig-Wolfenbüttel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Drottning Juliana Maria (1729-96) målad av Vigilius Erichson cirka 1780.

Juliana Maria av Braunschweig-Wolfenbüttel (på danska Juliane Marie), född den 4 september 1729, död den 10 oktober 1796, var en tysk prinsessa av Braunschweig-Wolfenbüttel och drottning av Danmark. Hon var Danmarks regent de facto 1772-1784.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Juliana Maria var dotter till hertig Ferdinand Albrekt II av Braunschweig-Wolfenbüttel och Antoinette Amalie av Braunschweig-Wolffenbüttel. Hon gifte sig 1752 med Fredrik V av Danmark, vilken året innan blivit änkling efter Louise av Storbritannien. Som Fredriks nya maka blev Juliana Maria styvmor till den blivande Kristian VII av Danmark och dennes syskon och mor till Fredrik. Äktenskapet hade arrangerats för att utgöra en stabiliserande effekt på kungen. Hon spelade dock en tillbakadragen roll som drottning och lyckades inte ersätta sin populära företrädare. Hennes mål var att få se sin son på tronen.

1766 dog kung Fredrik och Juliana Maria blev änka medan hennes sjuttonårige styvson uppsteg på tronen. Denne visade sig snart sinnessjuk och kom med tiden fullständigt under inflytande av sin livläkare Struensee, som 1771 i praktiken gjorde sig till envåldshärskare och började ett omvälvande reformprogram. Hon blev under denna tid en centralpunkt för oppositionen.

I januari 1772 störtades dock Struensee, och även om det aldrig kunnat påvisas huruvida Juliana Maria var en drivande kraft bakom denna kupp är det inget tvivel om att hon stöttade den. Det blev också hon som, tillsammans med statssekreteraren Ove Høegh-Guldberg, kom att leda den nya och konservativare danska regeringen under styvsonens fortsatta sjukdom. De kom att bibehålla denna makt till 1784 då Kristian VII:s son, den nyss myndige kronprinsen (och blivande Fredrik VI av Danmark) i sin tur genom en kupp utmanövrerade sin styvfarmor.

Juliana Maria ligger begraven i Roskilde domkyrka.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Louise av Storbritannien
Drottning av Danmark
1752–1766
Efterträdare:
Caroline Mathilde av Storbritannien
Drottning av Norge
1752–1766