Ceskyterrier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ceskyterrier
Terier czeski suka 2009 pl3.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 3, sektion 2
Lågbenta terrier
Rasgrupp (SKK)Grupp 3 Terrier
UrsprungslandTjeckien Tjeckien
RasklubbCesky Terrier Klubben
SpecialklubbSvenska Terrierklubben
Andra namnBöhmisk terrier
RasstandardFCI 246 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Viktcirka 6–10 kg
Mankhöjd27–32 cm

Ceskyterrier är en hundras från Tjeckien som hör till gruppen terrier.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rasens historia går tillbaka till 1949, då en man vid namn František Horák påbörjade ett avelsarbete för att få fram en hund som lämpade sig för grytjakträv och grävling. Horák korsade skotsk terrier med sealyhamterrier och fick till slut fram en kortbent men ändå kraftfull hund. Till en början kallades hundarna för böhmisk terrier, men senare fick den istället namnet ceskyterrier. Rasen erkändes av den internationella hundorganisationen FCI 1963. Idag hålls den främst som sällskapshund.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Rasens jaktintresse går att kontrollera, den är en utmärkt familjehund som även går bra tillsammans med andra sällskapsdjur. Ceskyterriern har en positiv och nyfiken inställning och tycker om att vara nära sin familj och ha den runt sig. Den är en signalsäker hund som därför oftast går bra ihop med andra hundar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Mankhöjden för en hanhund ska vara cirka 29 centimeter och kroppslängden 43 centimeter. En tik ska ha en mankhöjd på cirka 27 centimeter och en kroppslängd på 40 centimeter. Svansen ska vara 18–20 centimeter. Pälsen ska vara gråblå eller ljust kaffebrun och lätt vågig.

Ceskyterriern kräver pälsvård regelbundet och ska klipps på ett karaktäristiskt sätt, den skall ha ett kraftigt skägg och kraftiga ögonbryn, lång päls nedtill på benen och magen, men på resten av kroppen, öronen och svansen ska pälsen vara kort.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]