Kerry blue terrier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kerry blue terrier
Kerry Blue Terrier.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 3, Sektion 1
Högbenta terrier
Rasgrupp (SKK)Grupp 3 Terrier
UrsprungslandIrland Irland
RasklubbSvenska Kerry Blue Terrier Klubben
SpecialklubbSvenska Terrierklubben
RasstandardFCI 3 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Vikt
Hanhund15–18 kg
Tikskall väga förhållandevis mindre
Mankhöjd
Hanhund45,5–49,5 cm
Tik44,5–48 cm

Kerry blue terrier är en hundras från Irland. Den är en högbent terrier som är namngiven efter grevskapet Kerry i sydvästra Irland. Ursprungligen var den en gårdshund och alltiallo-hund, numer är den framförallt sällskapshund lämplig för olika hundsporter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kerry blue terrier har samma ursprung som irländsk terrier och irish softcoated wheaten terrier, då man ur en heterogen lantrasterrier har uppmärksammat distinkta särdrag som då renavlats. Gårdsterrierna i sydvästra Irland fick användas inte bara som skadedjursbekämpare utan även till annan småviltjakt och som apportörer på land och i vatten samt även som vallhundar.

1847 beskrivs en irländsk terrier med blåsvart färg med tanteckningar för första gången i skrift. På en hundutställning i Dublin uppmärksammas ett sånt exemplar 1876. Först 1913 ställs rasen ut som irländsk blå terrier. Den första rasklubben bildades i Dublin 1920 och 1922 erkändes rasen av den då nybildade irländska kennelklubben.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Kerry blue terriern är en snäll, livlig och tillgiven hund, men den kan dock vara väldigt envis vilket kräver ett fast handlag.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Kerry blue terriern har ett långt huvud med en platt skalle. Bröstet är djupt och kroppen bör vara ungefär lika lång som hög. Kerry blue terriens päls är mjuk och vågig. Valparna föds svarta och vid arton månader börjar kerryn skifta i en gråblå nyans. Kerryns päls fäller inte och rasen anses därför vara mindre allergiframkallande än andra.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]