Patterdale Terrier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Patterdale Terrier
05078045 Patterdale Terrier.jpg
RasgruppEj erkänd som ras av FCI, SKK, KC eller AKC
UKC: Terrier
UrsprungslandStorbritannien Storbritannien
RasstandardUKC Noia 64 mimetypes pdf.png PDF (engelska)
Mankhöjd25-38 cm

Patterdale Terrier är en hundras från Storbritannien. Den är en högbent terrier som likt Lakelandterriern har utvecklats i Lake District ur typen Fell Terrier. Medan Lakelandterriern är en sällskapshund som avlats för hundutställningar är Patterdale Terriern en working terrier som använts som råttfångare och grythund. Den finns i tre hårlag, släthårig, strävhårig och ett mellanting mellan dessa två. Den finns i flera färger: svart, röd, lever, grå och brons. Den är inte erkänd av den internationella hundorganisationen Fédération Cynologique Internationale (FCI), brittiska the Kennel Club eller American Kennel Club (AKC). 1995 erkändes den av den konkurrerande amerikanska kennelklubben United Kennel Club (UKC), som inte har något samarbete med FCI.

Enligt en undersökning från 2023 är patterdale terrier en av de billigaste hundarna att äga under en hel livstid. Förutom dess billiga inköpspris beror det på att patterdale terrier är en mindre hund som inte äter lika mycket som större – samt att dess korthåriga päls ger mindre kostnader för pälsvård.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Studie visar – dessa hundraser är mest prisvärda att äga - Sambla”. Studie visar – dessa hundraser är mest prisvärda att äga - Sambla. https://www.sambla.se/blogg/mest-prisvarda-hundraserna-att-aga/. Läst 19 maj 2023.