Norfolkterrier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Norfolkterrier
Norfolkterriersideview.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 3, Sektion 2
Lågbenta terrier
Rasgrupp (SKK)Grupp 3 Terrier
UrsprungslandStorbritannien Storbritannien
RasklubbSvenska Norfolkterrierklubben
SpecialklubbSvenska Terrierklubben
SmeknamnNoffe
RasstandardFCI 272 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Mankhöjd25–26 cm (ideal)

Norfolkterrier är en hundras från Storbritannien. Den är en lågbent terrier som är namngiven efter grevskapet Norfolk i East Anglia.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Runt sekelskiftet 1800/1900 fanns små röda och black and tan-tecknade terrier som användes som gårds- och stallhundar för att hålla efter råttor i East Anglia. Ryttaren Frank Jones började renavla dessa och lyckades göra dem populära som sällskapshundar hos hästfolk samt studenter i Cambridge. 1932 erkändes hundarna av den brittiska kennelklubben the Kennel Club under namnet norwichterrier. Dessa kunde ha antingen upprätstående eller hängande öron. 1964 urskiljdes de med hängande öron som en egen ras, den nuvarande norfolkterriern.

Idag är norfolkterriern en någorlunda vanlig ras i Sverige, med cirka 100-200 nyregistreringar per år.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Det är en glad, framåt och orädd hund med mycket energi. Den uppskattar aktiviteter såsom agility och tävlingslydnad, och är väldigt samarbetsvillig. Norfolkterriern är känd för sin matlust[källa behövs], vilket gör att klickerträning är ett lämpligt träningssätt. Norfolkterriern är förtjust i att gräva, vilket gör att den inte passar till trädgårdsperfektionister.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Norfolkterriern är en av de minsta i terriergruppen, den är en lågbent hund med kompakt kropp, en ideal mankhöjd på 25–26 cm och vikt vanligen mellan 5 och 8 kg. Öronen ska vara nedhängande, men det förflutna med norwichterrierns uppstående öron gör sig ganska ofta påmint genom så kallade rosett- eller vippöron. Pälsen är sträv och ska ryckas för att bibehålla sin strävhet. Strävheten är ett effektivt skydd mot vatten och kyla. Norfolkterriern har mjuk underull och sträv päls ovanpå. Vissa norfolkterrier föds med enbart mjuk päls, så kallade ”fluffy”. Detta beror på ett recessivt anlag. Norfolkterrier med fluffy päls får inte användas som utställninghund.

Norfolkterriern finns i flera färger: röd, black and tan, grizzle, "röd född pinkie" och vete. Den röda färgen är i klar majoritet och uppträder i många nyanser. Black and tan är egentligen ett lite missvisande namn. Det är bara valparna som är äkta black and tan. På vuxna b/t-hundar har det svarta krympt till att bilda en sadel. På vissa b/t-hundar blir det svarta mindre och mindre för varje år för att till slut försvinna helt från täckhåren. En totalt nertrimmad b/t-hund har dock alltid svart sadel. Röd och black and tan är de vanligaste färgerna men inslag av grizzle kan ofta återfinnas på hjässan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]