Staffordshire bullterrier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Staffordshire bullterrier
Lexus1.jpg
Rasgrupp (FCI) Grupp 3, sektion 3
Terrier av bulldoggstyp
Rasgrupp (SKK) Grupp 3, Terrier
Ursprungsland Storbritannien Storbritannien
Rasklubb Svenska Staffordshire Bull Terrier Klubben
Specialklubb Svenska Terrierklubben
Andra namn Staffordshire Bull Terrier
Smeknamn Staffe
Rasstandard FCI 76 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Päls Pälsen skall vara kort, slät och ligga tätt mot huden.
Färg Röd, fawn, vit, svart, blå eller någon av dessa färger i kombination med vitt. Brindle i alla nyanser, även i kombination med vitt.
Vikt
Hanhund 13-17 kg
Tik 11-15,5 kg
Mankhöjd 36-41 cm
För andra betydelser, se Bullterrier (hundrastyp).

Staffordshire bullterrier, i dagligt tal ofta staff eller staffe, är en hundras från Storbritannien. Den är en terrier av bulldoggstyp, ursprungligen en blandning mellan bulldogg och terrier, en Bull and Terrier, framavlad för hundkamper men sedan länge framförallt en sällskapshund.

I en undersökning 2012/2013 utnämndes engelsk staffordshire bullterrier till en av världens trettio populäraste hundraser.[1] I Sverige, Norge, Storbritannien och Nederländerna hör staffordshire bullterrier till de tjugo populäraste hundraserna; i Australien klev den upp som nummer ett 2010. I Portugal liksom i vissa delstater i USA och Tyskland är staffordshire bullterrier förbjuden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staffordshire bullterrier är en av fem raser av typen bullterrier (bull and terrier). Man kan beskriva staffordshire bullterrier som en lantrasversion av bullterriern. När den senare förädlades till utställningsras från mitten av 1800-talet lades grunden till staffen bland de hundar som inte registrerades som bullterrier. 1935 bildades en rasklubb och rasen godkändes av den brittiska kennelklubben the Kennel Club. 1938 stängdes stamboken, då hade ca 600 hundar av ganska olika typ godkänts. Namnet angavs till det nuvarande för att skilja rasen från den tidigare erkända bullterriern; många av de registrerade exemplaren hade ursprung i trakterna runt Staffordshire i England.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Sedan erkännandet har aveln målmedvetet och framgångsrikt inriktats på att dämpa kamplusten utan att rasen förlorat styrkan, modet och intelligensen. Den moderna staffordshire bullterriern utmärks av stabilt lynne och tillgivenhet för människor i allmänhet. I sin tidiga utveckling kan den ställa krav på sin ägare.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Staffordshire bullterriern är en släthårig ras, som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Den ska vara utpräglat muskulös samt aktiv och spänstig.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Registration figures worldwide – from top thirty to endangered breeds, Fédération Cynologique Internationale (FCI) (läst 2013-07-21)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Staffordshire bullterrier.