Staffordshire bullterrier

Från Wikipedia
Staffordshire bullterrier
Rasgrupp (FCI)Grupp 3, sektion 3
Terrier av bulldoggstyp
Rasgrupp (SKK)Grupp 3, Terrier
UrsprungslandStorbritannien Storbritannien
RasklubbSvenska Staffordshire Bull Terrier Klubben
SpecialklubbSvenska Terrierklubben
Andra namnStaffordshire Bull Terrier
SmeknamnStaffe
RasstandardFCI 76  PDF
PälsPälsen skall vara kort, slät och ligga tätt mot huden.
FärgRöd, fawn, vit, svart, blå eller någon av dessa färger i kombination med vitt. Brindle i alla nyanser, även i kombination med vitt.
Vikt
Hund13–17 kg
Tik11-15,5 kg
Mankhöjd36–41 cm

Staffordshire bullterrier, i dagligt tal staffe, är en hundras från Storbritannien. Den är en terrier av bulldoggstyp, ursprungligen en blandning mellan bulldogg och terrier, en Bull and Terrier, framavlad för hundkamper men sedan länge framförallt en sällskapshund.

I en undersökning 2012/2013 utnämndes staffordshire bullterrier till en av världens trettio populäraste hundraser.[1] I Sverige, Norge, Storbritannien och Nederländerna hör staffordshire bullterrier till de tjugo populäraste hundraserna; i Australien klev den upp som nummer ett 2010. I vissa delstater i USA och Tyskland är staffordshire bullterrier förbjuden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staffordshire bullterrier är en av fem raser av typen bullterrier (bull and terrier). När den senare förädlades till utställningsras från mitten av 1800-talet lades grunden till staffen bland de hundar som inte registrerades som bullterrier. 1935 bildades en rasklubb och rasen godkändes av den brittiska kennelklubben the Kennel Club. 1938 stängdes stamboken, då hade cirka 600 hundar av ganska olika typ godkänts. Namnet angavs till det nuvarande för att skilja rasen från den tidigare erkända bullterriern; många av de registrerade exemplaren hade ursprung i trakterna runt Staffordshire i England.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Sedan erkännandet har aveln målmedvetet och framgångsrikt inriktats på att dämpa kamplusten utan att rasen förlorat styrkan, modet och intelligensen. Den moderna staffordshire bullterriern utmärks av stabilt lynne och tillgivenhet för människor i allmänhet.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Staffordshire bullterriern är en släthårig ras, som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Den ska vara utpräglat muskulös samt aktiv och spänstig.

Röd, fawn, vit, svart eller blå eller någon av dessa färger i kombination med vitt. Brindle i alla nyanser, även i kombination med vitt är godkända färger på en staffordshire bullterrier. Leverbrunt, tricolor eller svart med tantecken är absolut inte önskvärt.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Registration figures worldwide – from top thirty to endangered breeds, Fédération Cynologique Internationale (FCI) (läst 2017-05-14)
  2. ^ Kennelklubben, Svenska. ”Staffordshire bullterrier | Köpahund.se”. www.skk.se. https://www.kopahund.se/hundraser/staffordshire-bullterrier/. Läst 29 maj 2017. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]