Hoppa till innehållet

V6 (motor)

Från Wikipedia
En genomskärning av en V6-motor med dubbla överliggande kamaxlar.

V6 är en motorkonfiguration som används hos motorer i bland annat bilar, i Europa och Japan främst sportbilar, lätta lastbilar och t.ex. suv, men i USA även i mindre exklusiva bilar.

En V6 har två cylinderbankar med tre cylindrar per bank. Dessa är vanligen vinklade från varandra med en vinkel på 60 eller 90 grader. Ur balanssynpunkt är 60° den optimala vinkeln. En anledning till att även vinkeln 90° används är att dessa motorer har ett cylinderblock från en V8-motor där två cylindrar har tagits bort. 90° är nämligen den optimala vinkeln för en V8. Volkswagen har också arbetat med en V6 med c:a 15° vinkel, som har beteckningen VR6.

Jämförelse med radmotor

[redigera | redigera wikitext]

En sexcylindrig radmotor (rak sexa) har en inbyggd balans som är svår att uppnå i en V6:a. Däremot har V6:an fördelen att den blir betydligt kortare, och därför kan placeras på tvären i en framhjulsdriven bil eller få plats i en utombordsmotor. I bakhjulsdrivna bilar förekommer båda varianterna, medan framhjuldrivna bilar oftare har V6. Med längsplacerad motor får den raka sexan plats, och får också bättre åtkomlighet på sidorna för service i motorrummet. Trots det har en del bilar med längsplacerad motor V6:a, t.ex. vissa versioner av Audi A4 och A6. Där är motorn placerad långt fram i motorrummet och skulle ge en ogynnsam viktfördelning om det vore en radmotor (dock har man använt femcylindriga radmotorer i dessa modeller). Som en kontrast har Volvo använt tvärställd rak sexa i modeller som S80 och XC90.