Crème fraîche

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Crème fraîche på burk.

Crème fraîche (svenskt uttal: [krɛːm frɛːɧ]; franska, ’färsk grädde’, på svenska vanligtvis stavat crème fraiche) är grädde som har syrats något med en bakteriekultur. Den är dock inte lika syrlig som gräddfil. Crème fraîche är ursprungligen franskt, men är vanligt idag i de flesta europeiska länder. Begreppet crème fraîche kan vara förvirrande i kommunikation med en franskspråkig person eftersom crème fraîche på franska bokstavligt betyder färsk grädde. Av mathistoriska skäl är denna dock surnad (fermentée). Tack vare kylskåp och moderna produktionsmetoder kan man numera hålla grädde färsk länge. Men det gamla namnet för surnad grädde hänger kvar, och fransmän kallar därför vanlig grädde för crème fraîche liquide, eller crème fleurette som närmast kan liknas vid svensk vispgrädde.

Tillverkning[redigera | redigera wikitext]

Crème fraîche tillverkas genom att odla opastöriserad grädde med lactobacillusbakterier. Bakterierna tillåts växa tills grädden surnar och tjocknar. Man kan eventuellt pastörisera grädden för att stoppa syrningen. Vid behov kan crème fraîche ersättas av 1–2 matskedar filmjölk blandat med 0,5 liter pastöriserad grädde som får stå i rumstemperatur i 8–24 timmar och tjockna.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Crème fraîche kan bytas mot gräddfil i vissa recept, den har dock två fördelar jämfört med gräddfilen: den går att vispa till ett skum, och den går att koka utan att den skär sig.

Se även[redigera | redigera wikitext]