Left 4 Dead

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Left 4 Dead
OriginaltitelLeft 4 Dead
UtvecklareTurtle Rock Studios, Valve Corporation
UtgivareValve Corporation
GenreCo-op, FPS, Survival horror
FormatMicrosoft Windows, Xbox 360
SpelmotorSource
MedieformatDVD, Steam
Spelserie
UppföljareLeft 4 Dead 2
Distribution
Europa21 november 2008
USA18 november 2008
Åldersrekommendation
ACBMA 15+
ESRBM (Mature)
PEGI18+
USK18
Datorspelsportalen

Left 4 Dead är ett kooperativt överlevnadsspel, menat huvudsakligen för multiplayer. En uppföljare, Left 4 Dead 2, släpptes år 2009.

Spelet utvecklades av Turtle Rock Studios och Valve Corporation, ett samarbete som tidigare producerat Counter-Strike: Condition Zero samt många kartor och den officiella boten till Valves Counter-Strike: Source.

Släppdatumet har flera gånger flyttats fram från först 2007 till januari eller februari 2008. Efter Valves uppköp av Turtle Rock Studios i januari 2008 så blev dock spelets släpp uppskjutet ytterligare till "augusti eller september" 2008.[1] Spelet släpptes dock i november 2008, Den 18:de i butik i USA samt via Valves speltjänst Steam och den 21:a i butik i Europa.

Spelet använder sig av Valves Source-motor och fysikmotorn Havok, vilket medför att spelet innehåller realistisk fysik. Detta demonstreras bland annat av en av de zombieliknande spelklasserna, som kan slänga bilar och andra tunga objekt på andra spelare. Spelet avtäcktes först under julen 2006 i PC Gamers utgåva i Storbritannien med en artikel på sex sidor som beskrev spelet.

Spelsätt[redigera | redigera wikitext]

Spelet tar plats i typiskt urbana miljöer, centrerade mestadels kring övergivna städer. I kampanjen tar fyra personer kontroll över de fyra huvudpersonerna i spelet, "Överlevarna", som i varje kampanj måste ta sig igenom städer och landsbygden, skjutandes och slåendes, till en plats där de kan kalla på sin räddning. Spelet är huvudsakligen fokuserat på lagarbete, då det finns många situationer i spelet då spelaren är hjälplös utan vänner. Exempelvis måste man bli hjälpt upp om man blir nerslagen. Det som gör Left 4 Dead speciellt förutom detta fokus, är spelets AI, kallat "The Director", som avgör nästan alla faktorer i hela spelet. Dessa faktorer inkluderar hur svårt Överlevarna har det, var vapen och andra förnödenheter placeras, samt var infekterade finns.

Det finns även ett "Versus"-läge, där fyra andra spelare kan vara med och kontrollera de "Specialinfekterade", och försöka hindra Överlevarna från att klara sig igenom en kampanj.

Överlevarna[redigera | redigera wikitext]

Det finns fyra spelbara mänskliga karaktärer i spelet, kallade ”Överlevarna”. Innan du börjar en kampanj kan du välja vem du vill spela som, men vem du väljer har ingen effekt på hur du kommer klara dig i spelet. De fyra Överlevarna är:

"Stöddig, högljudd och ganska säker på att han är oförstörbar. Francis beter sig som om apokalypsen är världens största barfight. När viruset slog till samlade alla mat och gömde sig. Francis skaffade ett vapen och hade lite skoj. Inga snutar, ingen lag, ingen ordning. Om det inte vore för alla zombies skulle han nästan kunna vänja sig vid detta liv."

 • Zoey (röst av Jen Taylor, modellerad efter Sonja Kinski), en college-student. I officiell media porträtteras hon ofta med två pistoler eller ett jaktgevär. Officiell beskrivning:

"Efter att ha tillbringat sin första termin med att sitta i sitt rum och titta på gamla skräckfilmer hade Zoey två val: Att sluta fåna runt och få bra betyg, eller hoppa av. Nu när planeten är överfylld av mordiska zombies, och alla hennes lärare är döda, har Zoey en enda vek tröst: Hon har i alla fall studerat det rätta ämnet."

 • Louis (röst av Earl Alexander, modellerad efter Sean Bennett), en systemanalytiker på ett IT-företag. I officiell media porträtteras han ofta med en Uzi. Officiell beskrivning:

"Louis hade samlat mod för att sluta på sitt jobb som systemanalytiker vid hans företags IT-avdelning när ett virus spreds och förstörde världen. Nu har Louis nya mål, (Att leva tillräckligt länge för att lyckas.) och en del nya verktyg (Vapen och vassa objekt.) för att kunna klara av dem. Med lite tur så kommer han nog på hur hans nya ledning fungerar innan dom får chansen att mörda honom.

 • William "Bill" Overbeck (röst av Jim French, modellerad efter Bernard Fouquet), en tidigare green beret och Vietnam-veteran. I officiell media porträtteras han ofta med en M-16. Officiell beskrivning:

"Det tog två händelserika resor till Vietnam, en handfull medaljer, ett knä fyllt med granatsplitter, och ett ärofyllt avsked innan det otänkbara hände: Bill fick slut på krig. Men nu har en armé av infekterade förklarat krig mot mänskligheten. Efter årtionden av mållöst kringdrivande och meningslösa jobb har Bill fått tillbaka det enda han någonsin velat ha: En fiende att slåss emot.

De Smittade[redigera | redigera wikitext]

De Smittade är Left 4 Deads namn för vad som i grund och botten är zombies. De zombies som finns i spelet är baserade på zombierna från 28 dagar senare, en film som spelet tar mycket ifrån rent designmässigt. Zombierna är, i motsats till de långsamma typerna i Night of the Living Dead (1968) eller Half-Life, snabba, och kan skapa en farlig motståndare. De dör dock av ett välplacerat skott, vilket betyder att de kan hanteras lättvindigt var och en, men blir svårhanterliga i stora mängder.

Utöver detta finns 5 speciellt muterade smittade som benämns som "Specialinfekterade". Dessa har speciella egenskaper samt är smartare och kraftfullare än de vanliga infekterade:

 • The Boomer är en mycket överviktig infekterad som kan spy magsyra mot Överlevarna, vilket försämrar deras synfält i ett par sekunder samt drar till sig fler infekterade. När denna varelse dör så sprängs den och de Överlevare som står för nära blir täckt av magsyran vilket ger samma effekt som då Boomern kräks på någon. Boomern identifieras genom sina gurglande, gutturala ljud som den avger.
 • The Hunter kan liknas vid den snabba zombien i Half-Life 2. Huntern kan snabbt hoppa längre avstånd. Denna varelse hoppar på sina offer och sätter sig på dem samtidigt som den slår på och river i offret. Offret blir helt hjälplöst och måste då få hjälp av en lagkamrat för att få bort Huntern. Huntern kan identifieras på sitt morrande samt på huvtröjan som den är ensam om att ha. Huntern är även ensam om att ibland krypa fram på alla fyra.
 • The Smoker är en zombie med en mycket lång pisk-liknande tunga som kan dra Överlevare bort från deras lagkamrater för att sedan strypa dem. När den dör lämnar den efter sig ett moln av rök som försämrar synen på de som utsätts för röken. Smokern kan identifieras genom sitt hostande och de gröna sporer som den avger.
 • The Tank är en enorm muskulös infekterad som kan slå iväg stora föremål, såsom bilar, sopcontainers och trästockar. Den kan även var den än befinner sig ta upp en bit av marken för att slänga den mot överlevarna. Denna varelse har ett mycket högt antal skadepoäng och anses därför vara den infekterad som är farligast. Tanken identifieras genom sitt frustrerande morrande, att musiken ändras helt när man stöter på denne, samt att marken vid vissa tillfällen kan börja skaka.
 • The Witch är den ende av de speciella infekterade som inte är tillgänglig för någon av spelarna att använda i Versus. Hon är speciell på det sättet att hon förhåller sig neutral gentemot spelarna. En Witch hörs på långt avstånd på grund av hennes gråtande. Hon reagerar dock då spelarna lyser på henne med ficklampan, skjuter på henne eller kommer för nära. Om så händer, springer hon fram till den som stört henne och slår ner personen och börjar klösa med sina klor i offret. Musiken ändrar sig också ju närmare man befinner sig en Witch. Hon har även ett rött sken omkring sig där hon sitter gråtandes. Om hon lyckas döda sitt mål så flyr hon iväg, panikslagen. Enligt utvecklarnas kommentarer som finns i spelet så var det meningen att Witchen skulle anfalla alla överlevare samtidigt, men på grund av hennes styrka så kunde hon lätt slå ut en hel grupp och ansågs därför vara för farlig på det sättet.

Bortklippta specialinfekterade[redigera | redigera wikitext]

 • The Screamer var en specialinfekterad prototyp som ursprungligen skulle ha dykt upp i spelet. Idén med Screamern var att han skulle lura i mörka rum och gränder, liksom The Witch, utan hänsyn till sin omgivning så länge han inte blev störd av överlevarna. Om detta hände skulle han springa ifrån dem i ett försök att gömma sig. Om han lyckades med detta skulle han avge ett skrik, vilket lockade fram en zombiehord som attackerade överlevarna. Eftersom Screamern bar en tvångströja så hade han inga möjligheter att utföra direkta attacker mot överlevarna själv. När en Screamer befann sig i närheten skulle spelarna höra hans psykopatiska "fnitter". Idén med Screamern släpptes dock eftersom han ansågs vara för svår och förvirrande att upptäcka och spåra bland en zombiemassa. Dess förmåga att locka fram horder gavs därefter istället till Boomern, genom sin magsyra. Screamerns fnitter hade redan spelats in innan idén släpptes, som istället gavs till Jockeyn i Left 4 Dead 2.[2]
 • The Leaker var en annan specialinfekterad som blev bortklippt. Liksom Boomern kunde den explodera, men istället för att täcka överlevarna i närheten med galla så skulle de istället ta skada av explosionen. Den hade förmågan att detonera sig själv och fungera som en landmina, men hade samma effekt när överlevarna dödade den. När en Leaker hade exploderat så brann dess kvarlevor och skadade överlevarna som passerade genom att fatta eld på dem. The Leaker klipptes bort från spelet eftersom den ansågs vara för lätt att upptäcka och undkomma. Dess attack hade ingen lång räckvidd, så överlevarna kunde därför enkelt springa ifrån den innan den hann explodera och skada dem.[3]

Kampanjerna[redigera | redigera wikitext]

No Mercy - Mercy Beaucoup[redigera | redigera wikitext]

I Mercy Beaucoup befinner du dig på taket till ett nergånget hyreshus i kärnan av den en gång blomstrande metropolen Fairfield - nu helt översvämmat av infekterade. En megafon från en helikopter informerar Överlevarna om att eventuella överlevande ska ta sig till taket på Mercy Hospital för att bli evakuerade via en helikopter. För att de Överlevande ska ta sig dit måste de ta sig genom trånga gränder, öppna kloaker, ett sjukhus och horder av infekterade.

Crash Course[redigera | redigera wikitext]

Crash Course utspelar sig strax efter Mercy Beaucoup, och fungerar som en sammanbindning mellan Dödssiffra och den kampanjen. Denna kampanjs handling baseras på borttaget material från grundspelet, där det var meningen att helikopterpiloten från Mercy Beaucoup hade gjort en räddning bland gatorna och blivit träffad av en smittad, varpå han så småningom började byta form i helikoptern med de fyra överlevarna i. Zoey upptäcker detta och skjuter piloten vilket orsakar att de kraschar en liten bit från Riverside, och måste ta sig igenom några gränder och fram till ett bussgarage, där de upptäcker en liten, skyddad van som de sedan flyr i fram till utkanten av Riverside.

Death Toll - Dödssiffra[redigera | redigera wikitext]

Death Toll utspelar sig liten bit in i skogen mitt på en väg. Du ska ta dig till en liten småstad kallad Riverside via en tunnel, en kloak liknande den i No Mercy och genom en övergiven järnvägsstation. Överlevarna tar sig till kyrkan där de möter den galna, smittade kyrkkillen och sedan till ett båthus där de signalerar efter en fiskebåt.

Dead Air - Far och Flyg[redigera | redigera wikitext]

I detta kapitel så ska de Överlevande ta sig till flygplatsen i staden Newburg, där de blir räddade av ett militärflygplan. De börjar inne i ett växthus. Överlevarna blir tvungna att springa runt uppe bland hustak, in på hotell, in på en byggarbetsplats, genom kontorsbyggnader genom en flygplats.

Blood Harvest - Blodig Skörd[redigera | redigera wikitext]

Överlevarna börjar i denna kampanj i en liten glänta mitt i Alleghenys nationalskog. De måste följa ett järnvägsspår, till en farm där militären skyltar med att de evakuerar folk därifrån.

Expansioner[redigera | redigera wikitext]

Survival Pack[redigera | redigera wikitext]

Den 21 april 2009 släpptes den första nedladdningsbara expansionen, Survival Pack, till Left 4 Dead, gratis på både PC och Xbox 360. Expansionen innehåller en ny bana, som utspelar sig vid och i ett fyrtorn, och det nya spelläget Survival, där du ska överleva så länge som möjligt medan du slåss mot oändliga horder av infekterade. Dead Air och Death Toll gjordes även spelbara i Versus-läge samband med nedladdningen av expansionen. Till PC-versionen släpptes samtidigt även verktyg som gör det möjligt att skapa egna banor och kampanjer att spela.

Crash Course[redigera | redigera wikitext]

Den 4 augusti 2009 tillkännagav Valve att en nedladdningsbar expansion titulerad Crash Course var under utveckling. Crash Course släpptes den 29 september, och kostar för närvarande 560 Microsoft PointsXbox 360 och är en gratis uppdatering på PC. Expansionen utspelas mellan No Mercy och Death Toll-kampanjerna i originalspelet, och innehåller utöver en helt ny kampanj två nya Survival-banor, ny dialog för Överlevarna, samt en uppgraderad AI-Director. Valve ville fokusera mer på Versus-spelläget i denna kampanj och den är därför mycket kortare än de andra kampanjerna, på bara 2 nivåer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Left 4 Dead släpps till sommaren (FZ)
 2. ^ http://left4dead.wikia.com/wiki/The_Screamer
 3. ^ 'The Leaker' was rejected Left 4 Dead 2 zombie

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]