FN:s förvaltarskapsråd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Small Flag of the United Nations ZP.svg

United Nations Trusteeship Council (engelska)
Conseil de tutelle des Nations unies (franska)
Consejo de Administración Fiduciaria de las Naciones Unidas (spanska)
Совет по опеке ООН (ryska)
聯合國託管理事會 (kinesiska)
مجلس الوصاية التابع للأمم المتحدة (arabiska)
UN Trusteeship Council.jpg
Förvaltarskapsrådets plenisal i FN-högkvarteret i New York.
OrganisationstypHuvudorgan
OrdförandeFrankrike Michel Duclos
StatusInaktiv (sedan 1994)
Bildad1945
SäteNew York

Förenta nationernas förvaltarskapsråd eller Förvaltarskapsrådet (förkortas ofta TC av det engelska namnet Trusteeship Council) är ett av Förenta nationernas sex huvudorgan. Dess uppgifter, organisation och befogenheter regleras av FN-stadgans kapitel XIII. Rådet syftade till att hjälpa före detta kolonialt styrda stater i deras utveckling att bli självständiga stater. Numera är samtliga elva av de ursprungliga förvaltarskapsområdena självständiga stater och rådet har i praktiken förlorat sin betydelse.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Förvaltarskapsrådet bildades år 1945 i samband med FN:s grundande och fick status som ett av de sex huvudorganen. Rådets primära uppgift var att övervaka de koloniala territorier som ingick i FN:s förvaltarskapssystem, i huvudsak de forna NF-mandaten. Praktisk administration av dessa förvaltarskapsområden delegerades till kolonialmakterna men med uttryckt syfte att förbereda dem för självständighet i linje med FN:s med tiden allt kraftigare strävan efter avkolonisering. Kolonier utanför förvaltarskapssystemet berördes inte av rådets funktioner. Sedan 1 november 1994, en månad efter att Palau blev det sista territoriet att träda ur FN:s förvaltarskap, har rådets aktiviteter upphört.[1]

Förslag på att ge rådet nya uppgifter har föreslagits, liksom förslag på att helt avskaffa rådet, men alla sådana reformer kräver förändring av själva FN-stadgan vilket har lett till att det idag formellt finns kvar. På grund av medlemskapskriteriet är idag endast de fem permanenta medlemmarna i Säkerhetsrådet kvar som medlemmar i Förvaltarskapsrådet.

Medlemskap[redigera | redigera wikitext]

Medlemsstater i Förvaltarskapsrådet består enligt artikel 86 i FN-stadgan av tre kategorier:[2]

  1. Stater som administrerar förvaltarskapsområden.
  2. Permanenta medlemmar i Säkerhetsrådet som inte administrerar förvaltarskapsområden.
  3. Sådant antal övriga stater som behövs för att uppnå full jämvikt mellan administrerande och icke-administrerande medlemmar i rådet, valda på tre år av Generalförsamlingen.

Förvaltarskapsområden vid olika tidpunkter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.un.org/en/mainbodies/trusteeship/
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 24 augusti 2013. https://web.archive.org/web/20130824184345/http://www.un.org/en/documents/charter/chapter13.shtml. Läst 10 september 2013.