FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (engelska United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA) är en organisation inom Förenta nationerna med sekretariat i FN-kontoret i Wien. Organisationen är en av de verksamheter som samordnas av FN:s flyktingkommissariat.

När UNRWA upprättades 8 december 1949 genom resolution 302 (IV) var det tänkt att vara en temporär lösning på det akuta problemet med palestinska flyktingar från de områden som blev staten Israel. Arbetet kunde börja 1 maj 1950. Dess uppgift var till en början att fungera som en nödhjälpsorganisation; flyktingarna var 700 000 blottställda palestinier som genom en resolution i Generalförsamlingen 11 december 1948 medgivits rätt att antingen återvända eller kompenseras ekonomiskt för sina förlorade tillgångar. Allt eftersom årtiondena gick och repatrieringen låtit vänta på sig, har organisationens verksamhet även kommit att inbegripa undervisning, matransonering och annan välfärdsverksamhet. Antalet flyktingar uppgår numera till över fyra miljoner.

Organisationen leds av en generalkommissarie som utses av FN:s generalsekreterare; 1979-1985 var Olof Rydbeck generalkommissarie. Största delen av det arbete som organisationen bedriver utförs av flyktingarna själva i flyktinglägren i Libanon, Syrien, Jordanien, Västbanken och Gaza. Arbetet på plats är ofta utformade som projekt. UNRWA:s verksamhet är uppdelad i fem program: hälsovård, utbildning, mikroekonomi och entreprenörskap, social välfärd och nya projekt (ofta upprättande av nya skolor).

UNRWA finansieras genom årliga, frivilliga bidrag från FN:s medlemsländer. Det åligger organisationens generalkommissarie att ansöka om bistånd. Under 1980-talet bröts den positiva trenden med givmilda bidrag, och 1982 tvingades organisationen skära ner verksamheten med 55%. USA, Europeiska kommissionen, Storbritannien och Sverige räknas traditionellt till de huvudsakliga finansiärerna. Sveriges bidrag till organisationen mellan 2004 och 2006 var sammanlagt 635 miljoner kronor.[1]

Flera blodiga politiska händelser har påverkat UNRWA under loppet av de mer än 50 år som organisationen behövts. Till dessa händelser hör Israels invasion av Libanon 1982 då flera flyktingläger förstördes, massakern samma år på palestinska flyktingar i Sabra och Shattila, terror- och morddåden mot palestinierna i Ein el Hilweh, och 1994 massakern på bedjande palestinier i Abrahams moské i Hebron.

Bland de svenskar som haft betydelsefulla roller i UNRWA finns Olof Rydbeck, Nils-Göran Gussing, Wilhelm af Sillén, Magnus Ehrenström, Gun-Britt Andersson och Per Hallqvist.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Regeringen.se: Budgetpropositionen för 2008 - Sveriges samlade bidrag till FN
  • FN - Globalt uppdrag, huvudred. Lars Eriksson, Utbildningsradion 1995
  • Olof Rydbeck, I maktens närhet, Bonniers 1990

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]