Helgdag

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Festdag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med helg.
För Erik Linders julalbum Röda dagar från 2013, se Röda dagar (musikalbum).

En helgdag, i Sverige vardagligt kallad röd dag, är en söndag eller en annan enligt lag fastställd dag som är arbetsfri för att medborgarna skall kunna fira en religiös eller traditionell högtid. Utöver dessa helgdagar kan lördagar och helgdagsaftnar vara lediga dagar beroende på land.

Helgdagar kan delas in i rörliga och fasta, religiösa och profana. Fasta helgdagar infaller samma datum varje år, medan rörliga helgdagars datum varierar beroende på astronomiska händelser, eller så flyttas helgdagen till den helg som är i anslutning till den ursprungliga helgdagen. Helgdagar kallas röda dagar eftersom de ofta utmärks med rött i kalendrar, medan övriga dagar är märkta i svart.

Helger i olika länder[redigera | redigera wikitext]

Frankrike[redigera | redigera wikitext]

I Frankrike innebär helgdag en arbetsfri dag. De delas in i "borgerliga helgdagar", "religiösa helgdagar" samt "regionala helgdagar"

Borgerliga helgdagar[redigera | redigera wikitext]

Religiösa helgdagar[redigera | redigera wikitext]

Regionala helgdagar[redigera | redigera wikitext]

Irland[redigera | redigera wikitext]

Ryssland[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Helgdagar i Ryssland

Om helgdagen infaller på en lördag eller söndag blir efterföljande måndag automatiskt en ledig dag.

Regionala helgdagar[redigera | redigera wikitext]

Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

I Storbritannien finns ett antal Bank Holidays som varierar något mellan de olika landsdelarna enligt tabellen nedan:

Datum Namn England och Wales[1] Skottland[1] Nordirland [2]
1 januari Nyårsdagen X X X
2 januari 2 januari X
17 mars St Patrick's Day X
Fredagen före påskdagen Good Friday X X X
Måndagen efter påskdagen Easter Monday X X
Första måndagen i maj May Day, Early May Bank Holiday X X X
Sista måndagen i maj Spring Bank Holiday X X X
12 juli The Twelfth, Battle of the Boyne X
Första måndagen i augusti Summer Bank Holiday X
Sista måndagen i augusti Summer Bank Holiday X X
30 november St Andrew's Day X
25 december Christmas Day X X X
26 december Boxing Day, St Stephen's Day X X X

Infaller nyårsdagen, 2 januari, St Patrick's Day, 12 juli, St Andrew's Day, juldagen eller annandag jul på en lördag eller söndag blir nästföljande måndag helgdag. Vid jul och 1-2 januari betyder det att om juldagen respektive 1 januari infaller på en lördag blir både nästföljande måndag och tisdag helgdagar.

Vid vissa tillfällen kan extra helgdagar införas. Så gjordes till exempel 2011 vid det kungliga bröllopet och 2012 vid drottningens diamantjubileum.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Helgdagar i Sverige

I Sverige innebär helgdag en arbetsfri dag. Helgdagarna regleras i Lag (1989:253) om allmänna helgdagar.[3] Helgdagarna anges av lagen som

Sverige har från och med 2005 två sekulära, "borgerliga", helgdagar, första maj respektive Sveriges nationaldag. Övriga helgdagar, däribland alla söndagar, är kristna, "kyrkliga", helgdagar. En del av de kyrkliga helgdagarna firas under samma årstider (om än inte exakt tidpunkt) som högtider från förhistorisk tid, och en del av traditionerna i samband med till exempel jul och midsommar kan ha sitt ursprung i de tidigare högtiderna.

Tre helgdagsaftnar är sedan 2009 i ledighetshänseende jämställda med söndagar, nämligen midsommarafton, julafton och nyårsafton. Detta regleras i 3 a § av Semesterlagen.

Inom handeln är det enligt lag fritt att ha öppet söndagar och helgdagar. Köpcentra brukar ha öppet sådana dagar. Men det är normalt stängt på nyårsdagen, midsommardagen och juldagen.[4][5][6][7]

Ukraina[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Helgdagar i Ukraina

De nationella helgdagarna i Ukraina är följande:

USA[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Helgdagar i USA

I USA finns följande helgdagar, där allting är stängt och därmed en ledig dag, förutom inom butiksnäringen. Köpcentrum, restauranger, butiker och stormarknader kan ha halvdag, men stänger helt endast under påskdagen, thanksgiving och juldagen. Om en helgdag faller under en helg (lördag eller söndag) får man oftast fredagen eller måndagen ledigt.

Vissa av rörliga helgdagarna har blivit ändrade till en måndag för att det ska bli en tredagars långhelg. Många delstater har fler helgdagar, utöver federala helgdagar, såsom Good Friday (långfredag) som är helgdag i 11 delstater.

Följande helger är halvdagar i hela USA (även inom butiksnäringen):

Dagen efter Thanksgiving (tredje fredagen i november), som kallas för Black Friday, är ingen allmän helgdag, men skolor och de flesta jobb har dock stängt. Inom butiksnäringen är dock denna dag årets största shopping- och readag.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]