Franz Jäger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Franz Jäger-skåp från en av Olsen-banden-filmerna.

Franz Jäger är en fiktiv tysk firma som tillverkar kassaskåp, larmsystem, värdetransportbilar och en hel del övrig säkerhetsutrustning. Firmans kassaskåp förekommer för första gången i filmen Olsen-banden i Jylland (1971) och har sedan dess förekommit flitigt i danska filmserien Olsen-banden och dess motsvarigheter, norska Olsenbanden och svenska Jönssonligan.

Fiktiv historik[redigera | redigera wikitext]

Firman Franz Jäger ligger i Berlin där de troligen också tillverkar all sin utrustning. Även just att utrustningen är från Berlin nämns också flera gånger i filmerna.

Franz Jäger tycks ha ett högt förtroende och deras utrustningar brukar ses som högklassiga i samhället. Ändå framgår det att kassaskåpen tycks öppnas ganska lätt med lite talk, ett par gummihandskar och ett stetoskop. Jönssonligans ledare Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson har specialiserat sig på samtliga av Franz Jägers konstruktioner. Så pass mycket att polisen till och med dessemellan ser det som ett kännetecken för just Jönssonligan om ett inbrott skett just i någon av Franz Jägers utrustningar. Vanheden kallar Franz Jäger för "gamle franz" i en av filmerna för att poängtera hur välkänt märket är för dem.

Det framgår i filmerna att Franz Jäger har existerat under en längre tid. I vissa fall har inbrotten nämligen skett i äldre kassaskåp från 1930-talet. Men Franz Jäger har också byggt betydligt modernare konstruktioner med bland annat laser och som styrs elektroniskt. Det förekommer även större värdetransportbilar för sedlar där lås styrs via dator och öppnas även med datorn.

I Sverige är det flera som använder utrustning tillverkat av Franz Jäger. Bland dessa kan nämnas den svenska försvarsmakten, Ikea, Sveriges sedeltryckeri och Nationalmuseum. På Nationalmuseum har man till och med ett speciellt utställningsrum som har utrustning helt byggt av Franz Jäger och detta kallas för Franz Jägerrummet.

Omnämnanden[redigera | redigera wikitext]

I spelet Payday 2, en förstapersonsskjutare skapat av Overkill Software som fokuserar på att utföra olika rån och andra kriminella aktiviteter, nämns i uppdraget "Counterfeit" ett "Franz Jäger" kassaskåp.[1] I ett set från Lego, 4512 Cargo Train finns ett kassaskåp av märket Franz Jäger.[2]

I den sydkoreanska actionfilmen The Good, the Bad, the Weird omnämns Franz Jäger på ett kassaskåp under namnet "Franz Jäger Moskva 1925".[3]

I verkligheten[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2014 tillverkas det kassaskåp, dokumentskåp och vapenskåp med mera under namnet Franz Jäger.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]