Jönssonligan på Mallorca

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jönssonligan på Mallorca
GenreKomedi, kriminalare
RegissörMikael Ekman
ProducentChrister Abrahamsen
ManusRolf Börjlind
Gösta Ekman
Mikael Ekman
SkådespelareGösta Ekman
Ulf Brunnberg
Björn Gustafson
Birgitta Andersson
OriginalmusikRagnar Grippe
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri m.fl.
Premiär3 november 1989 (Sverige)
Speltid98 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
FöregångareJönssonligan dyker upp igen
UppföljareJönssonligan & den svarta diamanten
IMDb SFDb

Jönssonligan på Mallorca är en svensk filmkomedi från 1989 i regi av Mikael Ekman. Det är den femte i serien av Jönssonligan-filmer, och den sista där Gösta Ekman spelar den populära huvudrollen som Charles Ingvar "Sickan" Jönsson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Dynamit-Harry, Ragnar Vanheden och Doris har flyttat till Mallorca där Doris driver en spa- och solanläggning under namnet Dorisol. Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson är däremot kvar i ett regnigt och kallt Stockholm där han tillbringar tiden med att passa Doris bostad. Pengarna från IKEA-kuppen har ligans medlemmar lyckats förlora genom att investera dem i ett stort antal Fermenta-aktier.

En dag dyker direktör Wall-Enberg upp och Sickan erbjuds en hel del pengar för att öppna ett kassaskåp av märket Franz Jäger. Skåpet finns på Mallorca. Sickan blir dock dragen vid näsan och svär att hämnas på Wall-Enberg. Han blir då tvungen att ta hjälp av sina gamla kumpaner Vanheden och Harry. Tillsammans upptäcker de att Wall-Enberg gör skumraskaffärer med antikviteter i samarbete med en svensk antikvitetshandlare i Palma, Gertrude Germann. Affärerna involverar stora pengar, även dessa inlåsta i ett Franz Jäger-skåp.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig till stor del på Mallorca, men många inomhusscener är inspelade i Sverige.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Torpskören fyllde Mallorcas jättekatedral med sång, Sundsvalls Tidning, 7 oktober 2015. (Lillemor Huggh felstavat som Lillemor Huhgh i filmens eftertexter)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]