Jönssonligan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jönssonligan
Första framträdandeVarning för Jönssonligan (1981)
Senaste framträdandeSe upp för Jönssonligan (2020)
LandSverige
OrtStockholm
Typkriminell organisation
FigurerSickan, Vanheden, Dynamit-Harry
Tidigare figurerRocky

Jönssonligan är en fiktiv kriminell trio med komiska drag i ett antal svenska filmer. Det har gjorts tio filmer om Jönssonligan, samt fyra om Lilla Jönssonligan men alla ligamedlemmar förekommer inte i alla filmer. Filmmusikens tema är skrivet av Ragnar Grippe. Jönssonligan är ursprungligen en svensk bearbetning av den danska originalidén Olsen-banden[1], men har distanserat sig rejält från de ursprungliga danska filmerna efter hand. Jönssonliganfilmerna har idag blivit svenska kultförklarade klassiker, speciellt de fem första filmerna där huvudpersonen Charles Ingvar "Sickan" Jönsson spelas av Gösta Ekman.

Några återkommande inslag är hur Sickan kläcker sin plan, ofta sker detta i fängelset eller efter en smäll i huvudet (t.ex. när de gömmer sig i containern på Mallorca, eller när Doris drämmer honom i huvudet i "Jönssonligan får guldfeber"). Ett annat inslag är ofta filmernas slutgiltiga twist där huvuddelen av bytet försvinner – men oftast lyckas man rädda åtminstone en del av pengarna.

En reboot med nya skådespelare i rollerna hade premiär i januari 2015.[2]

2020 kom en ny filmatisering, Se upp för Jönssonligan, som hade premiär på filmkanalen C More med Henrik Dorsin som Sickan, Anders Johansson som Vanheden, David Sundin som Harry och Hedda Stiernstedt som Doris.[3][4]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Titel Biopremiär Regissör Författare Bygger på
Originalserien
Varning för Jönssonligan[5] 4 december 1981 Jonas Cornell[6] Henning Bahs, Rolf Börjlind & Erik Balling[6] Olsen-bandens sidste bedrifter (1974)[7]
Olsen-banden overgiver sig aldrig (1979)
Jönssonligan & Dynamit-Harry[8] 17 september 1982 Mikael Ekman[6] Henning Bahs, Erik Balling, William Aldridge & Sven Melander[6] Olsen-banden går amok (1973)[6]
Jönssonligan får guldfeber[9] 19 oktober 1984 Rolf Börjlind[6] Olsen-banden går i krig (1978)[6]
Olsen-bandens store kup (1972)[6]
Jönssonligan dyker upp igen[10] 24 oktober 1986 Rolf Börjlind, Gösta Ekman & Mikael Ekman Svenskt originalmanus[6]
Jönssonligan på Mallorca[11] 3 november 1989
Jönssonligan & den svarta diamanten[12] 30 oktober 1992 Hans Åke Gabrielsson[6] Hans Åke Gabrielsson & Rolf Börjlind[6] Svenskt originalmanus, men innehåller detaljer från:
Olsen-banden (1968) &
Dr. Mabuses testamente (1933)[6]
Jönssonligans största kupp[13] 3 februari 1995 Stig Boqvist, Hans Åke Gabrielsson & Calle Norlén Svenskt originalmanus, men innehåller detaljer från:
Olsen-banden deruda' (1977) & Olsen-bandens flugt over plankeværket (1981)
Jönssonligan spelar högt[14] 25 december 2000 Thomas Ryberger[6] Björn Gustafson Svenskt originalmanus, men innehåller detaljer från:
Olsen-banden ser rødt (1976)[6] & Gudfadern (1972)
Lilla Jönssonligan
Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen[15] 29 november 1996 Christjan Wegner Mikael Hylin & Christjan Wegner Svenskt originalmanus
Lilla Jönssonligan på styva linan[16] 28 november 1997 Christjan Wegner & Björn Carlström
Lilla Jönssonligan på kollo[17] 23 januari 2004 Christjan Wegner
Lilla Jönssonligan & stjärnkuppen[18] 27 januari 2006 David Berron Anna Fredriksson
Reboot (1)
Jönssonligan – Den perfekta stöten[19] 16 januari 2015 Alain Darborg Piotr Marciniak & Alain Darborg Svenskt originalmanus
Reboot (2)
Se upp för Jönssonligan 25 december 2020 Tomas Alfredson Rikard Ulvshammar Svenskt originalmanus

Roller och handling[redigera | redigera wikitext]

Länder där filmerna utspelas.

Ligan består i den första filmen, Varning för Jönssonligan, av Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson (Gösta Ekman), Ragnar Vanheden (Ulf Brunnberg) och den finlandssvenske Rocky (Nils Brandt). I Jönssonligan & Dynamit-Harry, den andra filmen, introduceras Vanhedens kusin Dynamit-Harry (Björn Gustafson), som ett tillskott i ligans omedelbara närhet. Till nästa film, Jönssonligan får guldfeber, har Harry ersatt Rocky som medlem nummer tre i ligan.

Gruppen gör noga planerade stötar i Stockholm, men även på Mallorca och i Polen. Ligan tar sig fram i Vanhedens risiga Chevrolet Impala av 1964 års modell. Målet för Jönssonligans kupper är ofta kassaskåp, andra säkerhetsförvaringar samt larmsystem som är tillverkade av en firma som heter Franz Jäger i Berlin, som Sickan är specialist på. Den skumme affärsmannen och ärkerivalen Jakob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr. (Per Grundén) brukar också vara viktig i kupperna.

Andra återkommande roller är Harrys fästmö och senare fru Doris (Birgitta Andersson) och Wall-Enbergs chaufför och allt-i-allo Biffen (Weiron Holmberg), eller Johansson som Wall-Enberg tilltalar honom.

Gösta Ekmans sista Jönssonligan-film var Jönssonligan på Mallorca. Inför Jönssonligan och den svarta diamanten (1992) valde Gösta Ekman att inte längre fortsätta som Sickan. I de senare Jönssonligan-filmerna har därför funktionen som ligaledare övertagits av nya roller, specifika för varje film, som också i de två första fallen har namn som blinkar åt historiska figurer på film och i litteratur. I Jönssonligan & den svarta diamanten spelar Peter Haber rollen som Doktor Max Adrian Busé. Filmen är till stor del en parodi på den tyska thrillern Dr. Mabuses testamente (1933) av Fritz Lang, där en psykolog (Dr. Baum) begår brott som hans patient (Dr. Mabuse) tänkt ut, därav även namnet på Habers rollfigur. I Jönssonligans största kupp är Busé tillbaka, dock i en liten roll. Chefsrollen innehas istället av Herman Melvin (Stellan Skarsgård). I senaste filmen Jönssonligan spelar högt spelar Johan Ulveson rollen som Sickans yngre bror Sven-Ingvar "Sivan" Jönsson. Lustigt nog är detta en roll som Ulvesons rollfigur (Samuel) i filmen Ogifta par – en film som skiljer sig föreslår till Gösta Ekman (som då spelar sig själv) att han kan spela om det skulle bli en ny film om Jönssonligan.

I januari 2015 hade rebooten Jönssonligan – Den perfekta stöten premiär. I filmen görs för första gången de vuxna ligamedlemmarna av andra skådespelare än i originalfilmerna. Huvudrollerna spelas av Simon J. Berger (Sickan), Alexander Karim (Vanheden), Torkel Petersson (Dynamit-Harry) och Susanne Thorson (Rocky).

År 2020 hade ytterligare en reboot premiär. I regi av Tomas Alfredson och med Henrik Dorsin (Sickan), Anders "Ankan" Johansson (Vanheden), David Sundin (Harry) och Hedda Stiernstedt (Doris).

Kassaskåpsmärket Franz Jäger förekommer även i den sydkoreanska filmen "The Good, the Bad, the Weird" från 2008.[källa behövs]

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Ligamedlemmar[redigera | redigera wikitext]

 • Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson (Gösta Ekman): Den smarta och välplanerade ledaren för ligan. Han är alltid iklädd basker och mörkblå kostym och röker ofta cigarr. Sickan är expert på kassaskåp av fabrikatet Franz Jäger, till vilket han använder stetoskop, talk, sämskskinn och plasthandskar för att öppna. Dessutom är han expert på andra säkerhetsförvaringar och larmsystem tillverkade av Franz Jäger i Berlin. Sickan markerar då och då att han inte är förtjust i sitt smeknamn och rättar bestämt personen som säger "Sickan" genom att själv säga "Charles-Ingvar". I filmerna om Lilla Jönssonligan får man veta att han har en tvillingsyster som heter Sickan Jönsson, vilket kan förklara smeknamnets ursprung. Sickan är ofta stressad och blir mycket lätt irriterad. Han planerar sina kupper mycket noga, som han själv uttrycker som "tajmat och klart, in i minsta detalj". Men när planerna spricker kan han bryta ihop och "gå i barndom" som kumpanerna brukar säga. Då beter han sig som ett litet barn och börjar leka med skor. I den sjätte filmen får man veta att Sickan har övergått till detta stadium permanent under sin tid i fängelset och kommer troligen aldrig att bli sig själv igen. Gösta Ekman gav namnet Sickan till sin karaktär som en hyllning till skådespelerskan Sickan Carlsson.[20]
 • Ragnar Vanheden (Ulf Brunnberg): Före detta bilförsäljare klädd i en några nummer för liten kostym. Han har alltid på sig en hatt som i den sjätte filmen antyds vara en Borsalino. Vanheden har en förmåga att snacka sig ur situationer och kan dyrka upp de flesta lås. Han har även viss kunskap om kassaskåp, speciellt av märket Marshall. Han fungerar också som ligans chaufför. Vanheden har ett mycket speciellt kroppsspråk och en utpräglad stockholmsdialekt. Han är mycket förtjust i kvinnor och brukar sniffa Vicks Inhalator (ett stift mot nästäppa). Vanhedens vanliga kommentar efter att Sickan har presenterat sin senaste plan är "Lysande, Sickan!".
 • Rocky Blom (Nils Brandt): Finlandssvensk klumpig bov med stor kärlek till sötsaker. Han är gift med Eivor och har en son, Bill. Rocky brukar bära doktorsväskan med sakerna till kupperna. Han är feg och lider av cellskräck. I den tredje filmen sades Rocky ha flyttat hem till Finland och ersattes därför av Harry.
 • Harry "Dynamit-Harry" Kruth (Björn Gustafson): Vanhedens kusin. Han är galen i öl och dynamit. I den andra filmen anslöt han sig till ligan, och fick ersätta Rocky i den tredje. Därmed blir Harry den som får bära på ligans doktorsväska. Han lider av höjd- och vattenskräck. I den tredje filmen har Harry blivit ihop med Doris, och de gifter sig i den sjätte filmen. Efter en mer eller mindre lyckad sprängning kan han bli sittande på marken bland fallande pengar och bråte och nöjt utbrista "Vilken jädra smäll!".
 • Dr. Max Adrian "Doktorn" Busé (Peter Haber): Sickans psykiatriker och tillfällig ligaledare i Jönssonligan & den svarta diamanten där han lierar sig med Vanheden och Harry för att utföra en kupp, på uppdrag av Wall-Enberg, med Sickans nedskrivna plan. Busé gör även ett kort framträdande i Jönssonligans största kupp. Namnet M A Busé är en ordvits och blinkning till karaktären Dr Mabuse.
 • Herman Melvin (Stellan Skarsgård): Busés fängelsekamrat och tillfällig ligaledare i Jönssonligans största kupp. Han är en mycket skicklig ficktjuv med kleptomana drag. Därtill är Melvin enormt aggressiv, han försöker till exempel bränna ner saker med en cigarettändare då han blir frustrerad. Han hade före detta jobbat som säkerhetschef vid Kungliga Sedeltryckeriet.
 • Sven-Ingvar "Sivan" Jönsson (Johan Ulveson): Sickans bror och tillfällig ligaledare i Jönssonligan spelar högt. Sivan jobbar på Kungliga Operan i Stockholm där han oftast klantar till det. Precis som Sickan kan han gå i barndom.
 • Doris (Birgitta Andersson): Harrys flickvän, sedermera fru och ofta en inofficiell "extramedlem". Introducerades i Jönssonligan får guldfeber och medverkar i alla efterkommande filmer.
 • "Mormor" Jönsson (Margreth Weivers): Sickans och Sven-Ingvars mormor, som fortfarande behandlar Sven-Ingvar som en femåring, trots att han är vuxen. "Mormor" Jönsson är ett kriminellt geni och var den som lärde upp Sickan. Hon anlitar Vanheden och Harry i Jönssonligan spelar högt, i ett försök att hämnas på Wall-Enberg och återställa släktens heder.

Övriga figurer[redigera | redigera wikitext]

 • Jakob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr: Skum affärsman och ständig nemesis, vanligtvis bara kallad "Wall-Enberg". Namnet konstruerades som en parodisk hommage till namnen på finansmannen Anders Wall och familjen Wallenberg. Han spelas av Per Grundén.
 • Biffen (Johansson): Wall-Enbergs chaufför och hejduk. Sägs av Dr. Busé ha förträngt känsloregister, deformerat intellekt och ska vara i akut behov av psykoterapeutisk intensivvård. Spelas av Weiron Holmberg utom i Jönssonligan dyker upp igen där rollen görs av Lars Dejert.
 • Eivor: Rockys fru, spelad av Siw Malmkvist (endast i Varning för Jönssonligan).
 • Bill: Rockys son, som spelas av Bengt Stenberg i Varning för Jönssonligan och Peder Ivarsson i Jönssonligan & Dynamit-Harry.
 • Catrin, "Plommonet", Vanhedens flickvän i Jönssonligan & Dynamit-Harry som spelas av Mona Seilitz.
 • Herr Appelgren, "Äpplet", "Plommonets" far, som driver butiken Appelgrens Radio & TV i Jönssonligan & Dynamit-Harry, spelad av Sten Ardenstam.
 • Dr. Fritz Müllweiser: Tysk kodningsexpert som samarbetar med Wall-Enberg i Jönssonligan får guldfeber, spelad av Sten Ljunggren.
 • Järnarmen Manfred: Tystlåten underhuggare till Wall-Enberg, som samarbetar med Biffen i Jönssonligan dyker upp igen. Hans högra arm är en protes i järn. Till armen har han också två olika handproteser; den ena är en krok som även kan skjuta ut knivar, den andra är en kulspruta. Han har dessutom tänder av metall. Karaktären spelas av Johannes Brost.
 • Gertrud German: Antikvitetshandlare i Jönssonligan på Mallorca, spelad av Margaretha Krook.
 • Ödlan: Underhuggare till German i Jönssonligan på Mallorca, som spelas av Johann Neumann.
 • Brorsan: Underhuggare till German samt Ödlans bror i Jönssonligan på Mallorca, spelad av Roland Jansson.
 • Lillis: Doris son, som Doris fick innan hon träffade Harry. Lillis är med i Jönssonligan & den svarta diamanten och Jönssonligans största kupp. Han spelas av Elias Ringqvist.
 • Kriminalkommissarie Svensson: Erfaren polis som är trött på Jönssonligan och alla deras ouppklarade fall, spelad av Jan-Olof Strandberg (endast i Varning för Jönssonligan).
 • Kriminalassistent Holm: Ung och naiv polis, som är kollega till Svensson. Han spelas av Tomas Norström (endast i Varning för Jönssonligan).
 • Kriminalkommissarie Persson: Knivskarp och framgångsgirig kriminalare som har oturen att råka ut för Jönssonligan. Han är med för första gången i Jönssonligan & Dynamit-Harry. Persson tvingas gå i förtidspension i uppföljaren Jönssonligan får guldfeber men är tillbaka i tjänst redan i nästa film, Jönssonligan dyker upp igen. Han gör sitt sista framträdande i Jönssonligan på Mallorca. När han spelas av Carl Billquist är han en seriös och realistisk figur, men i Kent Anderssons tolkning var karaktären mer komisk.
 • Kriminalassistent Gren: Perssons kollega, spelad av Dan Ekborg i Jönssonligan & Dynamit-Harry, Jönssonligan dyker upp igen och Jönssonligan på Mallorca. I Jönssonligan får guldfeber spelas han av Jan Waldekranz.
 • Kriminalkommissarie Lohman: Polis som är mycket intresserad av opera. Han är väldigt förtjust i sin Borsalinohatt, som han säger inte är en hatt, utan en personlighet. Lohman gestaltas av Björn Granath (endast i Jönssonligan & den svarta diamanten).
 • Kriminalassistent Andersson: Kollega till Lohman, som hör dåligt på grund av att han har fått in vatten i öronen i Jönssonligan & den svarta diamanten. I Jönssonligans största kupp är han Beckmans kollega. Andersson spelas av Pontus Gustafsson.
 • Polismästare Holmberg: Spelad av Bernt Lindkvist (Jönssonligan & den svarta diamanten och Jönssonligans största kupp).
 • Kriminalkommissarie Beckman: Spelad av Carl-Magnus Dellow (endast i Jönssonligans största kupp).

Skådespelare i rebooten (1)[redigera | redigera wikitext]

Lista över centrala skådespelare samt väsentliga biroller (1981-2022)[redigera | redigera wikitext]

Karaktär Skådespelare Antal filmer Filmer
Charles Ingvar "Sickan" Jönsson Gösta Ekman 5 Varning för Jönssonligan, Jönssonligan och Dynamit-Harry, Jönssonligan får guldfeber,

Jönssonligan dyker upp igen, Jönssonligan på Mallorca

Simon J. Berger 1 Jönssonligan - Den perfekta stöten
Henrik Dorsin 1 Se upp för Jönssonligan
Ragnar Vanheden Ulf Brunnberg 8 Varning för Jönssonligan, Jönssonligan och Dynamit-Harry, Jönssonligan får guldfeber,

Jönssonligan dyker upp igen, Jönssonligan på Mallorca,

Jönssonligan och den svarta diamanten, Jönssonligans största kupp,

Jönssonligan spelar högt

Alexander Karim 1 Jönssonligan - Den perfekta stöten
Anders Johansson 1 Se upp för Jönssonligan
Harry "Dynamit-Harry" Kruth Björn Gustafsson 7 Jönssonligan och Dynamit-Harry, Jönssonligan får guldfeber,

Jönssonligan dyker upp igen, Jönssonligan på Mallorca,

Jönssonligan och den svarta diamanten, Jönssonligans största kupp och

Jönssonligan spelar högt

Torkel Petersson 1 Jönssonligan - Den perfekta stöten
David Sundin 1 Se upp för Jönssonligan
Rocky Nils Brandt 2 Varning för Jönssonligan och Jönssonligan och Dynamit-Harry,
Susanne Thorsson 1 Jönssonligan - Den perfekta stöten
Doris Birgitta Andersson 6 Jönssonligan får guldfeber, Jönssonligan dyker upp igen, Jönssonligan på Mallorca,

Jönssonligan och den svarta diamanten, Jönssonligans största kupp och

Jönssonligan spelar högt

Hedda Stiernstedt 1 Se upp för Jönssonligan
Dr. Max Adrian "Doktorn" Busé Peter Haber 2 Jönssonligan och den svarta diamanten och Jönssonligans största kupp
Herman Melvin Stellan Skarsgård 1 Jönssonligans största kupp
Sven-Ingvar "Sivan" Jönsson Johan Ulveson 1 Jönssonligan spelar högt
Mormor Jönsson Margreth Weivers 1 Jönssonligan spelar högt
Jakob Morgan Rockefeller Jr. Wall-Enberg Per Grundén 8 Varning för Jönssonligan, Jönssonligan och Dynamit-Harry, Jönssonligan får guldfeber,

Jönssonligan dyker upp igen, Jönssonligan på Mallorca,

Jönssonligan och den svarta diamanten, Jönssonligans största kupp och

Jönssonligan spelar högt

"Biffen" Johansson Weiron Holmberg 6 Varning för Jönssonligan, Jönssonligan och Dynamit-Harry, Jönssonligan får guldfeber,

Jönssonligan och den svarta diamanten, Jönssonligans största kupp och

Jönssonligan spelar högt

Lars Dejert 1 Jönssonligan dyker upp igen
Eivor Siw Malmkvist 1 Varning för Jönssonligan
Bill Bengt Stenberg 1 Varning för Jönssonligan
Peder Ivarsson 1 Jönssonligan och Dynamit-Harry
Catrin "Plommonet" Mona Seilitz 1 Jönssonligan och Dynamit-Harry
Herr Appelgren "Äpplet" Sten Ardenstam 2 Jönssonligan och Dynamit-Harry
Hotellportier Varning för Jönssonligan
Dr. Fritz Müllweiser Sten Ljunggren 1 Jönssonligan får guldfeber
Järnarmen Manfred Johannes Brost 2 Jönssonligan dyker upp igen
Kioskrånare Varning för Jönssonligan
Gertrud German Margaretha Krook 1 Jönssonligan på Mallorca'
Greve Romanoff Rikard Wolff 1 Jönssonligan & den svarta diamanten
Ödlan Johann Neumann 1 Jönssonligan på Mallorca
Brorsan Roland Janson 1 Jönssonligan på Mallorca
Lillis Elias Ringqvist 2 Jönssonligan och den svarta diamanten och Jönssonligans största kupp
Polisobservatör Jan Waldekranz 2 Jönssonligan och Dynamit-Harry, Jönssonligan får guldfeber
Kriminalassistent Gren
Dan Ekborg 4 Jönssonligan och Dynamit-Harry, Jönssonligan dyker upp igen och Jönssonligan på Mallorca
Tenor Jönssonligan spelar högt
Kriminalkommissarie Carl Billquist 2 Jönssonligan och Dynamit-Harry, Jönssonligan får guldfeber
Kent Andersson 2 Jönssonligan dyker upp igen och Jönssonligan på Mallorca
Kriminalkommissarie Loman Björn Granath 1 Jönssonligan och den svarta diamanten
Kriminalkommissarie Persson Jan-Olof Strandberg 1 Varning för Jönssonligan
Kriminalkommissarie Beckman Carl-Magnus Dellow 1 Jönssonligans största kupp
Kriminalassistent Andersson Pontus Gustafsson 2 Jönssonligan och den svarta diamanten och Jönssonligans största kupp
Kriminalassistent Holm Tomas Norström 1 Varning för Jönssonligan
Polismästare Egon Holmberg Bernt Lindkvist 2 Jönssonligan och den svarta diamanten och Jönssonligans största kupp
Dr. Busés sekreterare Lena T. Hansson 1 Jönssonligan och den svarta diamanten

Manus[redigera | redigera wikitext]

Förlaga[redigera | redigera wikitext]

Manusen till de tre första filmerna kommer från de danska filmerna om Olsen-banden, som för övrigt även finns i en norsk version med samma namn. Till exempel kom 1969 den danska filmen Olsen-banden på spanden som året efter gjordes i en norsk version, Olsenbanden og Dynamitt-Harry. I Danmark har det gjorts 14 filmer i serien, i Norge lika många. I Danmark spelade Ove Sprogøe ligaledaren Egon Olsen, i Norge Arve Opsahl. En skillnad mellan Jönssonligan-filmernas och de danska och norska Olsen-banden-filmernas persongalleri är att Dynamit-Harry är kusin till Vanheden i Jönssonligan, men bror till Benny Frandsen (Vanhedens motsvarighet) i Olsen-banden.

Kontinuitetsproblem[redigera | redigera wikitext]

I Varning för Jönssonligan nämns uttryckligen att Wall-Enberg föddes den 20 juni 1923.[21] De första tre Lilla Jönssonligan-filmerna, där hela persongalleriet från de tredje, fjärde och femte filmerna förekommer och är i folkskoleåldern, utspelar sig dock på 1950-talet. Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen, den fjärde i serien, utspelar sig till och med i nutid.

I Lilla Jönssonligan-filmerna ingår Harry, Doris och Biffen i persongalleriet. När Wall-Enberg anställer Biffen i Varning för Jönssonligan måste han ge en beskrivning av Sickan[22], och när Harry introduceras i Jönssonligan & Dynamit-Harry och Doris i Jönssonligan får guldfeber är det bara Vanheden som känner dem sedan tidigare.

Ytterligare en detalj om den ursprungliga rollbesättningens familjeförhållanden som nämndes i Varning för Jönssonligan, men som inte stämmer överens med Lilla Jönssonligan, är att Ragnar Vanheden där namngav en bror, vid namn Leopold.[23] I Lilla Jönssonligan-filmerna har Vanheden en några år äldre syster, men bror Leopold förekommer inte. Det är dock möjligt att Leopold ännu inte är född eller har flyttat hemifrån då "Lilla Jönssonligan" utspelar sig, eller att han helt enkelt är påhittad, för att Vanheden ska klara sig ur den nervösa situation som han befinner sig i vid omnämnandet.

I Jönssonligan och den svarta diamanten berättar Doris att hon fick sin son, Lillis, innan hon träffade Harry. Detta är inte möjligt om de kände varandra och träffats redan som barn.

Samtidigt får det sägas att det minst sagt är tvivelaktigt att originalfilmserien och Lilla Jönssonligan utspelar sig i samma kontinuitet, och serierna ska nog helst ses som separata serier kretsande kring samma rollfigurer fast i olika verkligheter, på samma sätt som originalfilmserien i förhållande till den nya Tre Vänner-serien.

Lilla Jönssonligan[redigera | redigera wikitext]

Lilla Jönssonligan-filmerna skildrar medlemmarna som barn.

Serieversion[redigera | redigera wikitext]

Serieskaparen Per Demervall har gjort serier om Jönssonligan, som har både getts ut som egna seriealbum och publicerats som biserie i tidningen 91:an.

 • Jönssonligan – Tajmat och klart, Atlantic förlag, 1993
 • Jönssonligan – Smutsiga affärer, 1995[24]
 • Jönssonligan – På fri fot, Atlantic förlag, 1998

Denna version låg också till grund för två datorspel med manus av Demervall; Jönssonligan: Jakten på Mjölner och Jönssonligan går på djupet.

Bilen[redigera | redigera wikitext]

Bilen som användes i filmerna, en svart 1964 Chevrolet Impala, fanns i november 2018 bevarad i ett privat museum tillsammans med två lådbilar från Lilla Jönssonligan samt annan rekvisita från Jönssonligan-filmerna.[25]

Övriga planer[redigera | redigera wikitext]

Det fanns planer om att fortsätta originalfilmserien, men dessa blev aldrig verklighet. Ulf Brunnberg sade år 2011 att han och Björn Gustafson skulle vilja göra några filmer till, men Brunnbergs krav var då att Gösta Ekman skulle vara med. Brunnberg berättade att han har försökt att övertala Ekman utan att lyckas. Eftersom Ekman vid den tidpunkten redan hade bestämt sig för att inte jobba längre, trodde inte Brunnberg att det skulle bli några fler filmer.[26]

Det fanns också planer om att göra fler Lilla Jönssonligan-filmer. Därtill har det funnits en idé om att göra en film där medlemmarna är lite äldre (kanske runt 16–20-årsåldern) som handlar om hur allt började, lite i samma stil som filmen Kenny Begins.

Den 9 september 2011 rapporterade nyhetsmedier på Internet att produktionsbolaget Tre Vänner nyligen hade säkrat rättigheterna till tre nya filmer om Jönssonligan. Dessa filmer ska bli prequels, det vill säga filmer som utspelar sig innan de klassiska filmerna. De nya Jönssonligan-filmerna ska visa hur ligan träffades[27] och de gamla skådespelarna kommer att bytas ut mot nya, yngre skådespelare.[28]

Den 26 september 2013 avslöjades projektet med både titel, regissör och skådespelare. Filmen fick titeln Jönssonligan – Den perfekta stöten och regisserades av Alain Darborg, samt producerades av Snabba Cash-producenten Fredrik Wikström Nicastro.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Nicholas Wennö (13 januari 2015). ”Ny proffsig Jönssonliga vill lämna farsen”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/ny-proffsig-jonssonliga-vill-lamna-farsen/. Läst 18 september 2016. 
 2. ^ ”Jönssonligan - Den perfekta stöten”. Arkiverad från originalet den 22 oktober 2013. https://web.archive.org/web/20131022020336/http://www.trevanner.se/se/film/den-perfekta-stoten/. Läst 11 oktober 2014. 
 3. ^ Demirian, Natalie (21 juni 2018). ”Henrik Dorsin blir "Sickan" i ny "Jönssonligan"-film”. Metro. Arkiverad från originalet den 6 december 2018. https://web.archive.org/web/20181206102331/https://www.metro.se/artikel/henrik-dorsin-blir-sickan-i-ny-j%C3%B6nssonligan-film. Läst 15 december 2019. 
 4. ^ ”Nya Jönssonligan-filmen blir rejält försenad”. MovieZine. https://www.moviezine.se/nyheter/nya-jonssonligan-filmen-blir-rejalt-forsenad. Läst 19 oktober 2016. 
 5. ^ ”Varning för Jönssonligan (1981) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=5598. Läst 15 oktober 2018. 
 6. ^ [a b c d e f g h i j k l m n] Det våras för Jönssonligan – eller Hur man gör svensk deg på danskt receptSvensk Filmdatabas
 7. ^ Gösta Ekman: farbrorn som inte vill va' storGoogle Böcker
 8. ^ ”Jönssonligan & DynamitHarry (1982) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=5930. Läst 15 oktober 2018. 
 9. ^ ”Jönssonligan får guldfeber (1984) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=14714. Läst 15 oktober 2018. 
 10. ^ ”Jönssonligan dyker upp igen (1986) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=16779. Läst 15 oktober 2018. 
 11. ^ ”Jönssonligan på Mallorca (1989) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=16988. Läst 15 oktober 2018. 
 12. ^ ”Jönssonligan & den svarta diamanten (1992) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=16886. Läst 15 oktober 2018. 
 13. ^ ”Jönssonligans största kupp (1995) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=20009. Läst 15 oktober 2018. 
 14. ^ ”Jönssonligan spelar högt (2000) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=44808. Läst 15 oktober 2018. 
 15. ^ ”Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen (1996) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=26577. Läst 15 oktober 2018. 
 16. ^ ”Lilla Jönssonligan på styva linan (1997) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=33528. Läst 15 oktober 2018. 
 17. ^ ”Lilla Jönssonligan på kollo (2004) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=56658. Läst 15 oktober 2018. 
 18. ^ ”Lilla Jönssonligan & stjärnkuppen (2006) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=60936. Läst 15 oktober 2018. 
 19. ^ ”Jönssonligan - Den perfekta stöten (2015) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=78287. Läst 15 oktober 2018. 
 20. ^ ”Sickan Carlsson är död”. Intervju med Gösta Ekman i slutet av inslaget. SVT. Arkiverad från originalet den 4 november 2011. https://web.archive.org/web/20111104194220/http://svtplay.se/v/2589110/sickan_carlsson_ar_dod. Läst 3 november 2011. 
 21. ^ Varning för Jönssonligan, 83:03
 22. ^ Varning för Jönssonligan, 60:20
 23. ^ Varning för Jönssonligan, 30:10
 24. ^ ”Jönssonligan Smutsiga affärer by Per Demervall - Issuu” (på engelska). issuu.com. https://issuu.com/demervall/docs/smutsiga_aff_rer. Läst 5 november 2021. 
 25. ^ ”Jönssonligans Impala del 1”. 5 november 2018. http://motorblogofsweden.se/jonssonligans-impala-del-1/. Läst 18 december 2018. 
 26. ^ ”Ulf Brunnberg om Jönssonligan 2011”. YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=JefaS7obiqk. Läst 4 december 2012. 
 27. ^ Comeback för Jönssonligan”. Dagens Industri. 9 september 2011. http://www.di.se/artiklar/2011/9/9/comeback-for-jonssonligan/?activetab=. Läst 5 december 2012. 
 28. ^ Persson, Sofia (9 september 2011). ”Jönssonligan dyker upp igen”. Expressen. https://www.expressen.se/noje/jonssonligan-dyker-upp-igen/. Läst 5 december 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]