Jönssonligan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jönssonligan
Första framträdandeVarning för Jönssonligan (1981)
Senaste framträdandeSe upp för Jönssonligan (2020)
LandSverige
OrtStockholm
Typkriminell organisation
FigurerSickan, Vanheden, Dynamit-Harry
Tidigare figurerRocky

Jönssonligan är en fiktiv kriminell trio med komiska drag som förekommer i ett antal svenska filmer. Jönssonligan är ursprungligen en svensk bearbetning av den danska originalidén Olsen-banden[1], men har distanserat sig från de ursprungliga danska filmerna efter hand.

Filmseriens musikaliska tema är skrivet av Ragnar Grippe.

Roller och handling[redigera | redigera wikitext]

Länder där filmerna utspelas.

Ligan består av Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson, Ragnar Vanheden och Dynamit-Harry, förutom i den första och andra filmen där den finlandssvenske Rocky är en del av ligan. I den sjätte, sjunde och åttonde filmen förekommer inte Sickan och de återstående två kumpanerna tar hjälp av olika tillfälliga bekantskaper som var och en för sig försöker fylla Sickans roll att planera kupperna.

Gruppen gör noga planerade stötar i Stockholm, men även på Mallorca och i Polen. Ligan tar sig fram i Vanhedens risiga Chevrolet Impala av 1964 års modell. Målet för Jönssonligans kupper är ofta kassaskåp, andra säkerhetsförvaringar samt larmsystem som är tillverkade av en firma som heter Franz Jäger i Berlin, som Sickan är specialist på. Den skumme affärsmannen och ärkerivalen Jakob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr. (Per Grundén) brukar också vara viktig i kupperna.

Några återkommande inslag är hur Sickan kläcker sin plan, ofta sker detta i fängelset eller efter en smäll i huvudet. Han säger då den klassiska repliken "Jag har en plan." Ett annat inslag är ofta filmernas slutgiltiga twist där huvuddelen av bytet försvinner – men oftast lyckas man rädda åtminstone en del av pengarna.

Andra återkommande roller är Harrys fästmö och senare fru Doris (Birgitta Andersson) och Wall-Enbergs chaufför och allt-i-allo Biffen (Weiron Holmberg), eller Johansson som Wall-Enberg tilltalar honom.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Jönsonligans bil, en svart Chevrolet Impala från 1964

Den första filmen, Varning för Jönssonligan, hade biopremiär den 4 december 1981 med Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson (Gösta Ekman), Ragnar Vanheden (Ulf Brunnberg) och den finlandssvenske Rocky (Nils Brandt) i huvudrollerna. I Jönssonligan & Dynamit-Harry, den andra filmen, introduceras Vanhedens kusin Dynamit-Harry (Björn Gustafson) som senare kom att ersätta Rocky i den tredje filmen Jönssonligan får guldfeber.

Inför Jönssonligan och den svarta diamanten (1992) valde Gösta Ekman att inte längre fortsätta som Sickan. I de senare Jönssonligan-filmerna har därför funktionen som ligaledare övertagits av nya roller, specifika för varje film, som också i de två första fallen har namn som blinkar åt historiska figurer på film och i litteratur. I Jönssonligan & den svarta diamanten spelar Peter Haber rollen som Doktor Max Adrian Busé. Filmen är till stor del en parodi på den tyska thrillern Dr. Mabuses testamente (1933) av Fritz Lang, där en psykolog (Dr. Baum) begår brott som hans patient (Dr. Mabuse) tänkt ut, därav även namnet på Habers rollfigur. I Jönssonligans största kupp är Busé tillbaka, dock i en liten roll. Chefsrollen innehas istället av Herman Melvin (Stellan Skarsgård). I senaste filmen Jönssonligan spelar högt spelar Johan Ulveson rollen som Sickans yngre bror Sven-Ingvar "Sivan" Jönsson. Detta är även en roll som Ulvesons rollfigur (Samuel) i filmen Ogifta par – en film som skiljer sig föreslår till Gösta Ekman (som då spelar sig själv) att han kan spela om det skulle bli en ny film om Jönssonligan.

Den 9 september 2011 rapporterade nyhetsmedier på internet att produktionsbolaget Tre Vänner nyligen hade säkrat rättigheterna till tre nya filmer om Jönssonligan. Dessa filmer ska bli filmer som utspelar sig innan de klassiska filmerna. De nya Jönssonligan-filmerna ska visa hur ligan träffades[2] och de gamla skådespelarna kommer att bytas ut mot nya, yngre skådespelare.[3]

Den 26 september 2013 avslöjades projektet med både titel, regissör och skådespelare.[4] Filmen hade premiär i januari 2015 med titeln Jönssonligan – Den perfekta stöten och regisserades av Alain Darborg, samt producerades av Snabba Cash-producenten Fredrik Wikström Nicastro. I filmen görs för första gången de vuxna ligamedlemmarna av andra skådespelare än i originalfilmerna. Huvudrollerna spelas av Simon J. Berger (Sickan), Alexander Karim (Vanheden), Torkel Petersson (Dynamit-Harry) och Susanne Thorson (Rocky).

Den 25 december 2020 hade ytterligare en ny filmatisering, Se upp för Jönssonligan, premiär på filmkanalen C More i regi av Tomas Alfredson med Henrik Dorsin som Sickan, Anders "Ankan" Johansson som Vanheden, David Sundin som Harry och Hedda Stiernstedt som Doris.

Förlaga[redigera | redigera wikitext]

Rollfiguererna Benny Frandsen, Egon Olsen och Dynamit-Harry från förlagan Olsen-Banden

Manusen till de tre första filmerna kommer från de danska filmerna om Olsen-banden, som för övrigt även finns i en norsk version med samma namn. Till exempel kom 1969 den danska filmen Olsen-banden på spanden som året efter gjordes i en norsk version, Olsenbanden och Dynamit-Harry. I Danmark spelade Ove Sprogøe ligaledaren Egon Olsen, i Norge Arve Opsahl. En skillnad mellan Jönssonligan-filmernas och de danska och norska Olsen-banden-filmernas persongalleri är att Dynamit-Harry är kusin till Vanheden i Jönssonligan, men bror till Benny Frandsen (Vanhedens motsvarighet) i Olsen-banden.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Jönssonliganfilmerna har idag blivit svenska kultförklarade klassiker, speciellt de fem första filmerna där huvudpersonen Charles Ingvar "Sickan" Jönsson spelas av Gösta Ekman.[källa behövs]

Kassaskåpsmärket Franz Jäger förekommer även i den sydkoreanska filmen "The Good, the Bad, the Weird" från 2008.

I samband med den första Jönssonligan-filmens 40-årsjubileum producerade FLX en 45 minuter lång dokumentär om filmerna under namnet Lysande Jönssonligan – 40 år. Dokumentären släpptes på TV4 och C More den 26 december 2021.[5]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Titel Premiär Regissör Författare Bygger på
Originalserien
Varning för Jönssonligan[6] 4 december 1981 Jonas Cornell[7] Henning Bahs, Rolf Börjlind & Erik Balling[7] Olsen-bandens sidste bedrifter (1974)[8]
Jönssonligan & Dynamit-Harry[9] 17 september 1982 Mikael Ekman[7] Henning Bahs, Erik Balling, William Aldridge & Sven Melander[7] Olsen-banden går amok (1973)[7]
Jönssonligan får guldfeber[10] 19 oktober 1984 Rolf Börjlind[7] Olsen-banden går i krig (1978)[7]
Olsen-bandens store kup (1972)[7]
Jönssonligan dyker upp igen[11] 24 oktober 1986 Rolf Börjlind, Gösta Ekman & Mikael Ekman Svenskt originalmanus[7]
Jönssonligan på Mallorca[12] 3 november 1989
Jönssonligan & den svarta diamanten[13] 30 oktober 1992 Hans Åke Gabrielsson[7] Hans Åke Gabrielsson & Rolf Börjlind[7] Svenskt originalmanus, men innehåller detaljer från:
Olsen-banden (1968) &
Dr. Mabuses testamente (1933)[7]
Jönssonligans största kupp[14] 3 februari 1995 Stig Boqvist, Hans Åke Gabrielsson & Calle Norlén Svenskt originalmanus, men innehåller detaljer från:
Olsen-banden deruda' (1977) & Olsen-bandens flugt over plankeværket (1981)
Jönssonligan spelar högt[15] 25 december 2000 Thomas Ryberger[7] Björn Gustafson Svenskt originalmanus, men innehåller detaljer från:
Olsen-banden ser rødt (1976)[7] & Gudfadern (1972)
Reboot 2015
Jönssonligan – Den perfekta stöten[16] 16 januari 2015 Alain Darborg Piotr Marciniak & Alain Darborg Svenskt originalmanus
Reboot 2020
Se upp för Jönssonligan 25 december 2020 Tomas Alfredson Henrik Dorsin, Tomas Alfredson & Rikard Ulvshammar Svenskt originalmanus

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Ligamedlemmar[redigera | redigera wikitext]

 • Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson (Gösta Ekman): Den smarta och välplanerade ledaren för ligan. Han är alltid iklädd basker och mörkblå kostym och röker ofta cigarr. Sickan är expert på kassaskåp, säkerhetsförvaringar och larmsystem av fabrikatet Franz Jäger. Sickan är inte förtjust i sitt smeknamn och rättar ofta till Charles-Ingvar. Han planerar sina kupper mycket noga, som han själv uttrycker som "tajmat och klart, in i minsta detalj". Men när planerna spricker kan han bryta ihop och "gå i barndom" som kumpanerna brukar säga. Då beter han sig som ett litet barn och börjar leka med skor. I den sjätte filmen får man veta att Sickan har övergått till detta stadium permanent under sin tid i fängelset. Gösta Ekman gav namnet Sickan till sin karaktär som en hyllning till skådespelerskan Sickan Carlsson.[17]
 • Ragnar Vanheden (Ulf Brunnberg): Före detta bilförsäljare klädd i en några nummer för liten kostym. Han har alltid på sig en hatt som i den sjätte filmen antyds vara en Borsalino. Han har en förmåga att snacka sig ur situationer och kan dyrka upp de flesta lås. Han har även viss kunskap om kassaskåp, och fungerar också som ligans chaufför. Vanheden har ett mycket speciellt kroppsspråk, utpräglad stockholmsdialekt och är mycket förtjust i kvinnor.
 • Rocky Blom (Nils Brandt): Finlandssvensk klumpig bov med stor kärlek till sötsaker. Han är gift med Eivor (spelad av Siw Malmkvist i den första filmen) och har en son, Bill. I den tredje filmen sades Rocky ha flyttat hem till Finland och ersattes därför av Harry.
 • Harry "Dynamit-Harry" Kruth (Björn Gustafson): Vanhedens kusin. Han är galen i öl och dynamit. I den andra filmen anslöt han sig till ligan, och fick ersätta Rocky i den tredje. Därmed blir Harry den som får bära på ligans doktorsväska. I den tredje filmen har Harry blivit ihop med Doris, och de gifter sig i den sjätte filmen.
 • Doktor Max Adrian "Doktorn" Busé (Peter Haber): Sickans psykiatriker och tillfällig ligaledare i Jönssonligan & den svarta diamanten där han lierar sig med Vanheden och Harry för att utföra en kuppbaserad på en av Sickans nedskriven plan. Busé gör även ett kort framträdande i Jönssonligans största kupp.
 • Herman Melvin (Stellan Skarsgård): Busés fängelsekamrat och tillfällig ligaledare i Jönssonligans största kupp.
 • Sven-Ingvar "Sivan" Jönsson (Johan Ulveson): Sickans bror och tillfällig ligaledare i Jönssonligan spelar högt. Sivan jobbar på Kungliga Operan i Stockholm. Precis som Sickan kan han gå i barndom.
 • Doris Karloff (Birgitta Andersson): Harrys flickvän, sedermera fru och ofta en inofficiell "extramedlem". Introducerades i Jönssonligan får guldfeber och medverkar i alla efterkommande filmer.
 • "Mormor" Jönsson (Margreth Weivers): Sickans och Sven-Ingvars mormor, ett kriminellt geni som anlitar Vanheden och Harry i Jönssonligan spelar högt i ett försök att hämnas på Wall-Enberg och återställa släktens heder.

Övriga figurer[redigera | redigera wikitext]

 • Jakob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr: Skum affärsman och ständig nemesis, vanligtvis bara kallad "Wall-Enberg". Han spelas av Per Grundén.
 • Biffen (Johansson): Wall-Enbergs chaufför och hejduk. Sägs av doktor Busé ha förträngt känsloregister, deformerat intellekt och ska vara i akut behov av psykoterapeutisk intensivvård. Spelas av Weiron Holmberg utom i Jönssonligan dyker upp igen där rollen görs av Lars Dejert.

Skådespelare i rebooten 2015[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare i rebooten 2020[redigera | redigera wikitext]

Bilen[redigera | redigera wikitext]

Bilen som användes i filmerna, en svart 1964 Chevrolet Impala,[18] fanns i november 2018 bevarad i ett privat museum tillsammans med två lådbilar från Lilla Jönssonligan samt annan rekvisita från Jönssonligan-filmerna.[19]

Spin-off[redigera | redigera wikitext]

Lilla Jönssonligan[redigera | redigera wikitext]

Lilla Jönssonligan-filmerna skildrar medlemmarna som barn.

Serieversioner och datorspel[redigera | redigera wikitext]

Serieskaparen Per Demervall har gjort serier om Jönssonligan, som har både getts ut som egna seriealbum och publicerats som biserie i tidningen 91:an.

 • Jönssonligan – Tajmat och klart, Atlantic förlag, 1993
 • Jönssonligan – Smutsiga affärer, 1995[20]
 • Jönssonligan – På fri fot, Atlantic förlag, 1998

Denna version låg också till grund för två datorspel med manus av Demervall; Jönssonligan: Jakten på Mjölner och Jönssonligan går på djupet.

Övriga planer[redigera | redigera wikitext]

Det fanns planer om att fortsätta originalfilmserien, men dessa blev aldrig verklighet. Ulf Brunnberg sade år 2011 att han och Björn Gustafson skulle vilja göra några filmer till, men Brunnbergs krav var då att Gösta Ekman skulle vara med. Brunnberg berättade att han har försökt att övertala Ekman utan att lyckas. Eftersom Ekman vid den tidpunkten redan hade bestämt sig för att inte jobba längre, trodde inte Brunnberg att det skulle bli några fler filmer.[21]

Det gjordes ett försök att göra en animerad Jönssonligan-film, med inblandning av serieskaparen Per Demervall som legat bakom de tecknade serierna med ligan. En kort testfilm gjordes[22] av den estniska studion Eesti Jonisfilm, och ett manusutkast skrevs av Leif Krantz, men projektet lades ner när det inte fick någon finansiär.[23]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Nicholas Wennö (13 januari 2015). ”Ny proffsig Jönssonliga vill lämna farsen”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/ny-proffsig-jonssonliga-vill-lamna-farsen/. Läst 18 september 2016. 
 2. ^ ”Comeback för Jönssonligan”. Dagens Industri. 9 september 2011. http://www.di.se/artiklar/2011/9/9/comeback-for-jonssonligan/?activetab=. Läst 5 december 2012. 
 3. ^ Persson, Sofia (9 september 2011). ”Jönssonligan dyker upp igen”. Expressen. https://www.expressen.se/noje/jonssonligan-dyker-upp-igen/. Läst 5 december 2012. 
 4. ^ ”NÖJESBLADET AVSLÖJAR: Jönssonligan gör comeback”. Aftonbladet. 26 september 2013. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/a/ng0Llo/nojesbladet-avslojar-jonssonligan-gor-comeback. Läst 4 december 2021. 
 5. ^ ”Unika bilder i dokumentär om ”Jönssonligan”-filmer”. www.expressen.se. https://www.expressen.se/noje/spoiler-alert/jonssonligan-dokumentar-40-ar-tv4/. Läst 21 december 2021. 
 6. ^ ”Varning för Jönssonligan (1981) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=5598. Läst 15 oktober 2018. 
 7. ^ [a b c d e f g h i j k l m n] ”Det våras för Jönssonligan – eller Hur man gör svensk deg på danskt recept”. Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. https://www.svenskfilmdatabas.se/sv/det-varas-for-jonssonligan-eller-hur-man-gor-svensk-deg-pa-danskt-recept/. Läst 20 november 2022. 
 8. ^ Gösta Ekman: farbrorn som inte vill va' storGoogle Böcker
 9. ^ ”Jönssonligan & DynamitHarry (1982) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=5930. Läst 15 oktober 2018. 
 10. ^ ”Jönssonligan får guldfeber (1984) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=14714. Läst 15 oktober 2018. 
 11. ^ ”Jönssonligan dyker upp igen (1986) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=16779. Läst 15 oktober 2018. 
 12. ^ ”Jönssonligan på Mallorca (1989) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=16988. Läst 15 oktober 2018. 
 13. ^ ”Jönssonligan & den svarta diamanten (1992) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=16886. Läst 15 oktober 2018. 
 14. ^ ”Jönssonligans största kupp (1995) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=20009. Läst 15 oktober 2018. 
 15. ^ ”Jönssonligan spelar högt (2000) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=44808. Läst 15 oktober 2018. 
 16. ^ ”Jönssonligan - Den perfekta stöten (2015) – Svensk Filmdatabas”. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=78287. Läst 15 oktober 2018. 
 17. ^ ”Sickan Carlsson är död”. Intervju med Gösta Ekman i slutet av inslaget. SVT. Arkiverad från originalet den 4 november 2011. https://web.archive.org/web/20111104194220/http://svtplay.se/v/2589110/sickan_carlsson_ar_dod. Läst 3 november 2011. 
 18. ^ ”FAKTA: Allt du behöver veta om Jönssonligans bil”. www.tv4.se. https://www.tv4.se/artikel/1HZjimkH3HU20lepUd18x2/joenssonligans-bil-i-saekert-foervar-pa-hemlig-plats. Läst 24 december 2021. 
 19. ^ ”Jönssonligans Impala del 1”. 5 november 2018. http://motorblogofsweden.se/jonssonligans-impala-del-1/. Läst 18 december 2018. 
 20. ^ ”Jönssonligan Smutsiga affärer by Per Demervall - Issuu” (på engelska). issuu.com. https://issuu.com/demervall/docs/smutsiga_aff_rer. Läst 5 november 2021. 
 21. ^ ”Ulf Brunnberg om Jönssonligan 2011”. YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=JefaS7obiqk. Läst 4 december 2012. 
 22. ^ ”Trailer till Animerad Jönssonligan-film”. https://www.youtube.com/watch?v=WYfNMeMpBMg. Läst 3 december 2021. 
 23. ^ ”En intervju med Per Demervall om Jönssonligan”. 11 augusti 2021. https://markerasomolast.se/2021/08/11/en-intervju-med-per-demervall-om-jonssonligan/. Läst 3 december 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]