Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen
Genrekomedi, barnfilm
RegissörChristjan Wegner
ProducentMikael Hylin, Maria Nordenberg
ManusMikael Hylin, Christjan Wegner
SkådespelareKalle Eriksson, Jonathan Flumée, Fredrik Glimskär
OriginalmusikMichael B. Tretow
FotografPer Källberg
KlippningSigurd Hallman
ProduktionsbolagSpice Filmproduktion AB, Tonefilm, Sonet Film, Mol Film, FilmhusAteljéerna, TV4, TV 1000, Sandrew Film och Sino Pacific Asset Management Ltd
DistributionSvenska Filminstitutet
Premiär29 november 1996
Speltid86 minuter
LandSverige
Språksvenska
UppföljareLilla Jönssonligan på styva linan
IMDb SFDb

Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen är en svensk film från 1996, regisserad av Christjan Wegner. Det är den första av fyra filmer om lilla Jönssonligan, och denna följs av Lilla Jönssonligan på styva linan. Filmserien Lilla Jönssonligan är baserad på 1980-talsserien Jönssonligan med karaktärerna Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson, Ragnar Vanheden, Dynamit-Harry, Morgan Wall-Enberg och Doris med flera vid dess barndom.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson, en genialisk pojke, kommer som nyinflyttad med sin snille- och talangfulla familj till staden Wall-Entuna. När han börjar i skolklass 5A blir han efter ett tag vän med raggarbiltokige Ragnar Vanheden och kruttokige "Dynamit"-Harry, men får samtidigt ärkefiender i form av rikemanssonen Junior Wall-Enberg och betjäntpojken Biffen, som också går i samma klass.

Året är 1953 och filmisar är det som gäller bland ungdomarna. Relativt snabbt blir Sickans allra första kupp att kunna komma åt så många filmisar som helst, genom att bryta sig in i cornflakesfabriken, med hjälp av Ragnar och Harry. Med ägandes av många, men framförallt två mycket speciella, filmisar kan Harry imponera på sitt livs kärlek och skönhetstjej i skolan, Doris. Dock visar sig kuppen bli mycket mer komplicerad för ligan än beräknat.

Samtidigt har stadens rike ägare, Direktör Wall-Enberg, stora och hemliga planer för stadens framtida bebyggelse, tillsammans med skolrektor Jansson. Det enda som krävs för dem är att lura kommunalstyrelsen med en falsk plan och få ett helt annat dokument påskrivet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade premiär den 29 november 1996 och är barntillåten. Den har visats på SVT1, TV3 och TV4. Den gavs ut på video i juli 1997.

Filmen hade premiär i Tyskland den 7 september 2000 under namnet Die Jönnson Bande & der Cornflakes-Raub.[1]

Temat, filmmusiken, är gjord av Ragnar Grippe.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Die Jönnson Bande & der Cornflakes-Raub

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]