Jönssonligan får guldfeber

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jönssonligan får guldfeber
GenreKomedi, kriminalare
RegissörMikael Ekman
ProducentIngemar Ejve, Björn Henricson
ManusRolf Börjlind
SkådespelareGösta Ekman
Ulf Brunnberg
Björn Gustafson
Birgitta Andersson
OriginalmusikRagnar Grippe
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri m.fl.
Premiär19 oktober 1984 (Sverige)
Speltid97 minuter
LandSverige, Danmark
SpråkSvenska
FöregångareJönssonligan & Dynamit-Harry
UppföljareJönssonligan dyker upp igen
IMDb SFDb Elonet

Jönssonligan får guldfeber är en svensk film från 1984 regisserad av Mikael Ekman.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Sickan har fått nys om den hemliga generalplanen där Sverige i framtiden ska delas in i ett boendeområde, ett försvarsområde och ett fritidsområde. Planen finns endast på ett datachip hos Försvarsmakten och Sickan vill stjäla chipet och sälja det till sin ärkefiende Wall-Enberg.

Efter att till slut ha lagt vantarna på pengarna för chippet råkar Sickan förväxla sin portfölj med en poliskommissarie som i samma veva får sparken. Polisen upptäcker att hans väska innehåller pengar i stället för fiskeutrustning och beger sig snabbt till Arlanda för att lämna landet. I säkerhetskontrollen hamnar han tillsammans med Jönssonligan. När personalen hittar en kniv i väskan säger han att det är hans, och Sickan får då tillfälle att byta tillbaka väskorna.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den tredje i serien om Jönssonligan. Intrigen köptes från den tionde danska filmen Olsen-banden går i krig (1978). Sekvensen då chipet stjäls ur den Franz Jäger-designade skåpbilen är dock hämtad från den fjärde danska filmen Olsen-bandens store kup (1972).[1]

I den danska förlagan avslutas filmen med att huvudrollsfigurerna klättrar i tornuret på Köpenhamns rådhus, en scen inspirerad av den berömda scenen ur Harold Lloyds stumfilm Upp genom luften (1923).[2] De svenska filmmakarna valde att förlägga tornursscenen till Stockholms stadshus som dock saknar klockan och urverket i filmen, detta löstes med rekvisita och trickfilmning.[källa behövs]

Nils Brandt som spelade ligans tredje medlem i de två första Jönssonligan-filmerna, lämnade filmserien, och karaktären Rocky ersattes av Dynamit-Harry (Björn Gustafson), som redan hade presenterats för publiken i föregångaren Jönssonligan & Dynamit-Harry (1982).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]