Golden Raspberry Awards

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Wilson, som etablerade utmärkelsen, under prisutdelning 2009.

Golden Raspberry Awards, eller Razzies, är en prisutdelning som startades 1980 av John Wilson. Första prisutdelningen skedde 1981. Prisutdelningen kan ses som en motpol till Oscarsgalan, då man här delar ut priser till årets sämsta insatser i filmvärlden. Ytterst sällan närvarar de nominerade stjärnorna och regissörerna på galan. Det finns dock undantag som till exempel Paul Verhoeven, Tom Green, Sandra Bullock och Halle Berry.

Rekordet för flest Razzies har Jack and Jill från 2011 med tio statyetter. Det är också den enda gången en film vunnit i samtliga kategorier.

Året före nominerades Eddie Murphy i fem olika kategorier för Norbit: tre skådespelarkategorier (en för varje karaktär han spelade), en för Sämsta par (åter för att han spelade flera karaktärer) samt Sämsta manus. Han vann till slut alla tre skådespelarpriserna och blev därmed först att belönas med Razzies för både manliga och kvinnliga roller i en och samma film.

2003 års Gigli är dock den enda film som belönats med alla fem huvudkategorier på Golden Raspberry Awards (Sämsta film, Sämsta manliga huvudroll, Sämsta kvinnliga huvudroll, Sämsta regi och Sämsta manus), något som gör den till en Razzie-motsvarighet till filmer som Gökboet och När lammen tystnar, som lyckats med motsvarande bedrift på Oscarsgalan.

Endast tre filmer har samma år nominerats till både Razzies och Oscars: Rambo - First Blood II, Pearl Harbor och ovan nämnda Norbit. Ingen av dem har dock vunnit pris på båda galorna.

Sett över en längre tidsperiod finns det emellertid många framstående underhållningsprofiler som vunnit både Razzie och Oscar - däribland Faye Dunaway, Marlon Brando, Charlton Heston, Laurence Olivier, Roberto Benigni, Halle Berry, Liza Minnelli, Nicole Kidman, Sofia Coppola, Ben Affleck, Kevin Costner, Prince och Sandra Bullock.

Skådespelaren Sylvester Stallone är med sina 30 nomineringar och 10 vinster den som både nominerats till och vunnit flest Razzies. Mellan 1984 och 1992 blev han nominerad till Sämsta manliga huvudroll varje år och vann fyra gånger.

Namnet raspberry ("hallon") kommer från det cockney-engelska uttrycket blow a raspberry med betydelsen "prutta med tungan" (för att visa sitt missnöje med någon).

Kategorier[redigera | redigera wikitext]

Priserna delas ut för följande kategorier:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]