Goonies – Dödskallegänget

Från Wikipedia
Dödskallegänget
(The Goonies)
GenreÄventyr/Action/Komedi
RegissörRichard Donner
ProducentRichard Donner
David Weaver
Harvey Bernhard
ManusChris Columbus
SynopsisSteven Spielberg
SkådespelareSean Astin
Josh Brolin
Jeff Cohen
Corey Feldman
Kerri Green
Martha Plimpton
Jonathan Ke Quan
Anne Ramsey
OriginalmusikDave Grusin
Cyndi Lauper
FotografNick McLean
KlippningMichael Kahn
ProduktionsbolagAmblin Entertainment
DistributionWarner Bros.
Premiär
Speltid114 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$19 miljoner
Intäkter$61 389 680
IMDb SFDb Elonet

Goonies – Dödskallegänget (engelska: The Goonies) är en amerikansk äventyrs-actionfilm som hade biopremiär i USA den 7 juni 1985[1], i regi av Richard Donner.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Mikey och Brandon Walsh är två bröder vars familj är på väg att flytta från sin stad Astoria. Orsaken till detta är att man planerat att riva ner hela staden för att bygga en golfbana, om man inte lyckas få ihop tillräckligt med pengar för att stoppa projektet, vilket är väldigt tvivelaktigt.

Men Mikey hittar av en slump en skattkarta som leder till den ökända piraten "One-Eyed" Willys skatter, och det leder till att han, hans vänner och bror ger sig på att hitta dessa. De hittar ingången till en grotta som leder till skatterna.

Problemet är bara att den ligger under en stängd restaurang som numera hyser en efterlyst kriminell familj, Frattelli. De vill inte gärna att deras gömställe läcker ut, samtidigt som de mer än gärna vill ha tag i de där rikedomarna själva, så de ger sig efter ungdomsgänget. En jakt på skatten börjar; kommer Goonies att hitta skatten först så de kan rädda sin stad?

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Soundtrack[redigera | redigera wikitext]

The Goonies: Original Motion Picture Soundtrack har musik av Cyndi Lauper, REO Speedwagon, The Bangles och andra. Cyndi Lauper gör cameo i filmen då Brandon "Brand" Walsh (Josh Brolin) tittar på "The Goonies 'R' Good Enough" musik video på tv då han tränar.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Goonies” (på engelska). Box Office Mojo. 7 juni 1985. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=goonies.htm. Läst 21 september 2016. 
  2. ^ ”The Goonies”. Svensk filmdatabas. 20 december 1985. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=6787&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 21 september 2016. 
  3. ^ ”The Goonies”. Svensk filmdatabas. 11 oktober 1985. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=6787&type=MOVIE&iv=Censorship. Läst 21 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]