En geishas memoarer

Från Wikipedia
En geishas memoarer
(Memoirs of a Geisha)
GenreBiografiskt drama
RegissörRob Marshall
ProducentLucy Fisher
Steven Spielberg
Douglas Wick, m.fl.
ManusArthur Golden (roman)
Robin Swicord
Baserad påEn geishas memoarer av Arthur Golden[1]
SkådespelareSuzuka Ohgo
Michelle Yeoh
Li Gong
Ken Watanabe, m.fl.
OriginalmusikJohn Williams
FotografDion Beebe
ProduktionsbolagAmblin Entertainment
Dreamworks SKG
Malpaso Productions
Warner Bros. Pictures
DistributionWarner Bros. Pictures, m.fl.
Premiär2005
Speltid145 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska/Japanska
Intäkter162 242 962 amerikansk dollar, 57 490 508 amerikansk dollar och 10 974 880 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

En geishas memoarer är en amerikansk film från 2005 i regi av Rob Marshall. Filmen bygger på en bok skriven av Arthur Golden och hade svensk premiär den 25 december 2005.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En liten flicka, kallad Nitta Sayuri – född Sakamoto Chiyo – (spelad av Zhang Ziyi och Suzuka Ohgo), och hennes syster blir sålda av deras ensamme far som slavar till olika okiyan (geisha-hus) i staden Kyotos mest prestigefyllda geishadistrikt, Gion.

Chiyo hamnar i en respekterad okiyan, till skillnad från sin syster Satsu, som på grund av sitt mindre tilltalande utseende hamnar i ett horhus. Chiyo börjar sin utbildning till geisha men hon trakasseras ständigt av Hatsumomo (Li Gong), Nittas enda inneboende geisha som ser hennes talang och känner sig hotad.

Men till slut tar Chiyos mentor Mameha (Michelle Yeoh) hand om henne, hon ger Chiyo den utbildning som krävs för att bli en Geisha. Hon får lära sig konsten att bära en kimono, att sminka sig, samt allt om dans, konst och musik. Allt för att kunna behaga rika män och vinna deras gunst, och därigenom bringa in pengar till sitt hus för att betala sin skuld, som är köpeskillingen hennes far fick erhålla. Det är på så sätt som hon får sitt nya namn Sayuri och blir en av Kyotos mest välkända geishor. När andra världskriget tar sin början slits hela hennes värld itu, men det som aldrig kan förstöras är hennes kärlek till ordförande Iwamura (Ken Watanabe), som hon träffar redan när hon är liten.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmen vann 3 Oscars; för bästa scenografi, bästa fotografi och bästa kostym. Kostymerna gjordes av Colleen Atwood. Den nominerades även till Oscar för bästa musik, bästa ljud och bästa ljudredigering. Det sistnämnda arbetade Kevin O'Connell med.

Rollförteckning (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk Filmdatabas, Svenska Filminstitutet.[källa från Wikidata]