Tillbaka till framtiden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tillbaka till framtiden
(Back to the Future)
Tillbaka till framtiden
Genre komedi
science fiction
Regissör Robert Zemeckis
Producent Neil Canton
Bob Gale
Manus Robert Zemeckis
Bob Gale
Skådespelare Michael J. Fox
Christopher Lloyd
Lea Thompson
Crispin Glover
Thomas F. Wilson
Originalmusik Alan Silvestri
Fotograf Dean Cundey
Klippning Harry Keramidas
Arthur Schmidt
Produktionsbolag Amblin Entertainment
Distribution Universal Pictures
Premiär
Speltid 116 minuter
Land USA
Språk engelska
Budget $19 miljoner
Intäkter $383 874 862
Uppföljare Tillbaka till framtiden del II (1989)
IMDb SFDb
Tidslinje för tidshoppen i alla tre filmerna.

Tillbaka till framtiden (engelska: Back to the Future) är en amerikansk science fiction-komedi-äventyrsfilm som hade biopremiär i USA den 3 juli 1985[1], regisserad av Robert Zemeckis och producerad av Steven Spielberg.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den 17-årige Marty McFly (Michael J. Fox) är kompis med uppfinnaren Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) som har byggt en tidsmaskin av en DeLorean DMC-12.

Samma kväll som Dr Brown visar upp sin tidsmaskin för Marty genom att skicka sin hund, Einstein, en minut fram i tiden, blir Doc plötsligt skjuten av de terrorister som blivit lurade att ge Doc det plutonium som krävs för att driva tidsmaskinen. Marty försöker fly undan terroristerna och kastar sig in i tidsmaskinen som efter en kort biljakt plötsligt gör ett tidshopp.

Marty befinner sig nu i år 1955. Dessvärre tar plutoniumet slut i tidsmaskinen och Marty tvingas leta rätt på den "unge" Dr. Brown för att be honom om hjälp att ta sig hem. Av en slump träffar han på sina föräldrar och upptäcker till sin fasa att hans mamma blir kär i honom, inte i hans pappa.

Marty måste nu få sina föräldrar att bli kära i varandra (om han fortfarande vill existera 1985), försöka varna sin vän Dr. Brown om vad som kommer att hända honom i framtiden och laga tidsmaskinen innan han åker tillbaka till framtiden. Han kommer ihåg att föräldrarna berättat om den skolbal där de kysstes för första gången och planerar att sammanföra dem där.

För att ta sig tillbaka till 1985 utan plutonium behöver Marty använda åskan som energikälla. Genom ett informationsblad som han fått där man vill samla in pengar till att reparera klocktornet som träffades av en blixt 1955 räknar han ut att det är där och då återresan måste ske.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Michael J. Fox   –  Marty McFly
  Christopher Lloyd   –  Dr. Emmett "Doc" Brown
  Lea Thompson   –  Lorraine Baines-McFly
  Crispin Glover   –  George McFly
  Thomas F. Wilson   –  Biff Tannen
  Claudia Wells   –  Jennifer Parker
  James Tolkan   –  Mr. Strickland
  Marc McClure   –  Dave McFly
  Wendie Jo Sperber   –  Linda McFly
  Billy Zane   –  Match
  J. J. Cohen   –  Skinhead
  Casey Siemaszko   –  3-D

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen belönades med en Oscar för Bästa ljudredigering.

Michael J. Fox var första valet till att spela huvudrollen som Marty McFly, men han var upptagen med TV-serien Fem i familjen. Zemeckis och Gale gav då rollen till Eric Stoltz, som hade fått uppmärksamhet efter Mask. Efter att ha filmat i 4 veckor insåg dom att Stoltz inte var rätt person. Vid denna tidpunkt lyckades Fox med att ändra på sitt schema och kunde därmed medverka i både serien och filmen.

Spinoffer, uppföljare och spel[redigera | redigera wikitext]

Filmens framgångar ledde till att tre spinoff-projekt gjordes. Det amerikanska TV-bolaget CBS sände en tecknad serie, Back to the Future: The Animated Series, och Harvey Comics släppte en handfull av serietidningar. 1991 öppnade Universal Studios Theme Parks en åkattraktion baserad på filmerna och kallades Back to the Future: The Ride. Filmerna kom även som TV-spel, bland dem Back to the Future och Back to the Future II & III till NES, Back to the Future Part III till Mega Drive och Super Back to the Future till Super Famicom blev kritiserade av The Angry Video Game Nerd.

Filmen fick också två direkta uppföljare, Tillbaka till framtiden del II och Tillbaka till framtiden del III.

En lustig detalj som kan nämnas är att första filmens slutscen blir den första scenen i den andra filmen. Likaväl den sista scenen i den andra filmen blir början till den första scenen i den tredje filmen.

2010 släpptes datorspelet Back to the Future: The Game som är en fortsättning som utspelas efter tredje filmen.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Back to the Future” (på engelska). Box Office Mojo. 3 juli 1985. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=backtothefuture.htm. Läst 1 oktober 2016. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]