Jakten på den försvunna skatten

Från Wikipedia
Jakten på den försvunna skatten
(Raiders of the Lost Ark)
GenreAction
Äventyr
Fantasy
RegissörSteven Spielberg
ProducentFrank Marshall
ManusLawrence Kasdan
SynopsisGeorge Lucas
Philip Kaufman
SkådespelareHarrison Ford
Karen Allen
Paul Freeman
Ronald Lacey
John Rhys-Davies
Alfred Molina
Wolf Kahler
Anthony Higgins
Denholm Elliott
OriginalmusikJohn Williams
FotografDouglas Slocombe
KlippningMichael Kahn
ProduktionsbolagLucasfilm
DistributionParamount Pictures
PremiärUSA 12 juni 1981 (USA)
Speltid115 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$18 miljoner
Intäkter$389,9 miljoner
UppföljareIndiana Jones och de fördömdas tempel
IMDb SFDb Elonet

Jakten på den försvunna skatten (engelska: Raiders of the Lost Ark) är en amerikansk action-äventyrsfilm från 1981 i regi av Steven Spielberg och producerad av George Lucas. I huvudrollen ses Harrison Ford. Det är den första i Indiana Jones-serien, och handlar om Indiana Jones (spelad av Ford) mot nazisterna i jakten på Förbundsarken, som nazisterna vill åt för att bygga en egen odödlig armé. I övriga roller märks Karen Allen som Indianas tidigare älskarinna Marion Ravenwood, Paul Freeman som Indianas nemesis arkeologen René Belloq, John Rhys-Davies som Sallah och Denholm Elliott som Marcus Brody.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är år 1936, andra världskriget finns runtom hörnet. Förbundsarken, en guldöverdragen kista som sägs innehålla de tio budorden, ska ge ägaren övernaturliga krafter. Adolf Hitler, som var intresserad av det ockulta, är nu på jakt efter arken, ett steg i nazisternas strävan efter världsherravälde. Arkeologen Indiana "Indy" Jones, en arkeologiprofessor på Marshall College i Bedford, Connecticut, är utsänd för att få tag i arken innan nazisterna gör det.

Efter en resa till Nepal, där han hämtar en medaljong som ägs av hans tidigare flickvän Marion Ravenwood, åker de till Egypten där arken ska finnas. Indy lyckas att med medaljongen hitta rätt ställe att gräva. När kammaren är öppnad och arken hämtats ut därifrån, har nazisterna hunnit i kapp, och Indy och Marion blir lämnade i kammaren, som är fylld med giftormar.

Väl ute ur giftormskammaren gäller det att komma ifatt arken, som nu ska öppnas. Indy och Marion som nu har tillfångatagits och är bundna för att beskåda öppnandet av arken är de enda som kommer att överleva arkens öppnande eftersom de blundar. Ur arken kommer övernaturliga väsen. Dessa väsen dödar människorna och blixtar slår ut från arken. Nazisterna dör en efter en när de träffas av blixtar eller smälter ner. Arken försluter sig själv och allt blir stilla. Som enda överlevande tar Indy och Marion med sig arken till USA där den magasineras och faller i glömska.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

  Harrison Ford  –  Indiana "Indy" Jones
  Karen Allen  –  Marion Ravenwood
  Paul Freeman  –  René Belloq
  Ronald Lacey  –  Major Arnold Toht
  John Rhys-Davies  –  Sallah
  Alfred Molina  –  Satipo
  Wolf Kahler  –  Överste Dietrich
  Anthony Higgins  –  Major Gobler
  Denholm Elliott  –  Dr. Marcus Brody
  George Harris  –  Kapten Simon Katanga
  Don Fellows  –  Överste Musgrove, från underrättelsetjänsten
  William Hootkins  –  Major Eaton, från underrättelsetjänsten
  Fred Sorenson  –  Jock

Produktion och mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmens ursprung inleddes med Lucas önskan om att skapa en modern version av de gamla filmserierna från 1930- och 1940-talen. Produktionen var baserad vid Elstree Studios, England, men inspelning skedde också i La Rochelle, Tunisien, Hawaii och Kalifornien från juni till september 1980.

Premiär ägde rum den 12 juni 1981 och drog in mest intäkter det filmåret;[1] den är fortfarande en av de mest inkomstbringande spelfilmerna någonsin.[1] Filmen nominerades för åtta Oscar 1982, däribland bästa film och bästa regi, och vann fyra (bästa ljud, scenografi, klippning och specialeffekter) samt en Special Achievement-Oscar för bästa ljudeffektsredigering.

De kritikerrosade och populära succéerna har lett till ytterligare fyra filmer, Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984), Indiana Jones och det sista korståget (1989), Indiana Jones och Kristalldödskallens rike (2008) och Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023), en TV-serie, Young Indiana Jones (1992–1996), samt 25 datorspel till och med 2023.

Filmen hade svensk premiär 7 augusti 1981 på biografen Sergelteatern i Stockholm. För att filmen skulle kunna förevisas offentligt i Sverige för personer över 15 år ansåg Statens biografbyrå det nödvändigt att korta filmen på tre olika ställen med sammanlagt en dryg minut.[2]

Filmen ger en framställning av att nazisterna ockuperade Egypten under andra världskriget, men Egypten var sedan länge en brittisk koloni och försvarades av britterna under andra världskriget. Nazisterna försökte visserligen erövra hela Nordafrika, men hindrades vid det historiska slaget vid el-Alamein.

Filmen Indiana Jones och Kristalldödskallens rike innehåller flera referenser till den första filmen i serien: Inledningssekvensen utspelar sig i den lagerlokal där Arken magasineras, och Arken skymtar dessutom förbi vid ett tillfälle. Indianas gamla kärlek Marion Ravenwood dyker upp efter 27 års frånvaro. Dessutom avslutas filmen i Sydamerika, där första filmen inleddes.

I filmen förekommer en ubåt av typen Typ VIIc Unterseeboot. Vid inspelningen användes samma fullskalemodell som i Das Boot.

Jakten på den försvunna skatten blev av tidningen Empire utsedd till historiens näst bästa film på deras lista över de 500 bästa filmerna.[3]

Nomineringar och priser[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser
Pris Datum Kategori Mottagare och nominerade Resultat
BAFTA Awards 1982 Bästa film Nominerad
Bästa manliga biroll Denholm Elliott Nominerad
Bästa musik John Williams Nominerad
Golden Globe Awards 30 januari 1982[4] Bästa regi Steven Spielberg Nominerad
Hugopriset 1982 Best Dramatic Presentation[5] Vann
Oscar 29 mars 1982[6] Bästa ljud Bill Varney, Steve Maslow, Gregg Landaker och Roy Charman Vann
Bästa scenografi Norman Reynolds, Leslie Dilley och Michael Ford Vann
Bästa klippning Michael Kahn Vann
Bästa specialeffekter Richard Edlund, Kit West, Bruce Nicholson och Joe Johnston Vann
Bästa film Frank Marshall Nominerad
Bästa regi Steven Spielberg Nominerad
Bästa filmmusik John Williams Nominerad
Bästa foto Douglas Slocombe Nominerad
Saturn Awards 1982 Bästa fantasyfilm Vann
Bästa regi Steven Spielberg Vann
Bästa manliga skådespelare Harrison Ford Vann
Bästa kvinnliga skådespelare Karen Allen Vann
Bästa manus Lawrence Kasdan Vann
Bästa musik John Williams Vann
Bästa specialeffekter Richard Edlund Vann
Bästa manliga biroll Paul Freeman Nominerad
Bästa kostym Deborah Nadoolman Nominerad

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]