Grannen (Beck-figur)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Valdemar
Beck-rollfigur
Skapad avRolf Börjlind
Första framträdandeBeck - Lockpojken, 1997
SkådespelareIngvar Hirdwall
Anknytning
BostadLägenhet i centrala Stockholm. Granne med Martin Beck.
Information
Alias"Grannen"
KönMan
HårfärgOrange
HemlandSverige
NationalitetSvensk

"Grannen", egentligen Valdemar, är en av de fiktiva personerna i Beckfilmerna, om polisen Martin Beck. Han är granne till Beck och spelas av Ingvar Hirdwall.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Rollpersonen skapades av Rolf Börjlind under 1990-talet, och är inspirerad av en granne i verkligheten.[1] Han gjorde sitt första framträdande i filmen Beck 1997, samma år som Peter Haber debuterade som Martin Beck.[2] Grannen finns därför inte med i de 10 böcker om Beck som Sjöwall/Wahlöö gav ut mellan 1965 och 1975, inte heller i någon av de Beckfilmer som spelades in mellan åren 1967 och 1994. Det var också osäkert om Börjlind skulle få med grannen i några filmer överhuvudtaget.[1]

Rollfiguren är populär bland allmänheten[1] och har även en fanklubb på Facebook.[3]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

"Grannen" har morotsfärgat hår, glasögon med glas i matchande färg och bär ständigt stödkrage[3] efter en gammal pisksnärtsskada. Han är mycket sällskapssjuk och förtjust i att dricka. "Ska du ha en stänkare?" är en återkommande replik som förknippas med honom.[3] Grannen gör sig ofta lustig över Martin Beck men tycks i grund och botten uppskatta honom eftersom han ständigt ser till att få umgås med Beck när tillfälle finns, ofta i trapphuset eller på balkongen. Grannen återkommer med olika infall och personliga betraktelser. Beck har ofta svårt att uppfatta om det han säger är sant eller på skämt[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Hemligheten om Becks granne – han finns på riktigt”. Expressen. https://www.expressen.se/noje/sanningen-om-becks-granne--finns-pa-riktigt/. Läst 8 november 2018. 
  2. ^ Martin Becks lägenhet till salu”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/EoL97A/martin-becks-lagenhet-till-salu. Läst 8 november 2018. 
  3. ^ [a b c d] Ingvar Hirdwall i toppform”. Dagens Nyheter. 23 mars 2010. http://www.dn.se/kultur-noje/scen/ingvar-hirdwall-i-toppform/. Läst 1 april 2016.  [inloggning krävs]