Det slutna rummet (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Det slutna rummet
Roman
FörfattareMaj Sjöwall & Per Wahlöö
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
GenreDeckare
Utgivningsår1972
HuvudpersonerMartin Beck
Del i serie
Ingår i serieRoman om ett brott
För kriminalromanen med samma namn av Carter Dickson, se Det slutna rummet (översatt roman)

Det slutna rummet är en kriminalroman av Maj Sjöwall och Per Wahlöö, utgiven 1972. Boken är den åttonde i Sjöwall Wahlöös serie "Roman om ett brott". Boken har blivit filmatiserad med samma namnnederländska med Jan Decleir som Martin Beck.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Efter sjukskrivningen p.g.a. skottskadan i Den vedervärdige mannen från Säffle, får Martin Beck uppgiften att lösa ett fall med ett mord i ett slutet rum. Fallet kompliceras av att det förekommit vissa misstag tidigare i undersökningen. Samtidigt leder undersökningen Beck till den frispråkiga hyresvärdinnan Rhea Nielsen, som han blir kär i.

Gunvald Larsson och Lennart Kollberg har å andra sidan fullt upp, som ofrivilliga hjälpredor i en speciell utredningsgrupp som har hand om en serie bankrån. Gruppen leds av den bombastiske åklagaren "Bulldozer" Olsson som har siktat in sig på det kriminella geniet Werner Roos och hans kumpaner Malmström och Mohrén, vilket förleder gruppen att inkludera ett bankrån som i själva verket begåtts av en ung ensamstående mamma.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

I boken presenterar Rhea Nielsen en utredning kallad "Det slutna rummet. En undersökning." av Göran Sundholm. Artikeln verkar vara baserad på John Dickson Carr och Clayton Rawsons respektive undersökningar. Martin Beck påstår själv att han inte läser deckare.

Även en detektivroman som John Dickson Carr gav ut under pseudonymen Carter Dickson har fått den svenska titeln Det slutna rummet.