Roseanna (film, 1993)

Från Wikipedia
Roseanna
(Roseanna)
GenreThriller
RegissörDaniel Alfredson
ProducentHans Lönnerheden
ManusJonas Cornell, Beate Langmaack, Rainer Berg
Baserad påRoseanna av Sjöwall Wahlöö
SkådespelareGösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgård
OriginalmusikStefan Nilsson
ProduktionsbolagVictoria Film
Svensk Filmindustri
m.fl.
Premiär1993
Speltid95 minuter
LandSverige, Tyskland
SpråkSvenska
Nyinspelning avRoseanna
IMDb SFDb Elonet
Denna artikel syftar på filmatiseringen från 1993, för filmen från 1967 se Roseanna (film, 1967).

Roseanna är en svensk film från 1993 av Daniel Alfredson med bland andra Gösta Ekman, Kjell Bergqvist och Rolf Lassgård.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En naken kvinnokropp påträffas vid en av slussarna i Göta kanal. Rikskriminalens Martin Beck och Lennart Kollberg tillkallas för att hjälpa de lokala poliserna Per Månsson och Gunvald Larsson att identifiera henne och hitta hennes mördare. Men veckorna går, ingen saknar kvinnan och det finns inga spår efter mördaren eller mordplatsen. En slump gör att de upptäcker, att kanalbåten Diana haft maskinproblem i början av resan och därför passerat Borenshultsområdet mitt i natten. De lyckas identifiera kvinnan som den amerikanska bibliotekarien Roseanna McGraw. Men varken passagerarna eller personalen på båten verkar vara skyldiga till mordet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Roseanna är regisserad av Daniel Alfredson. Filmen är baserad på boken Roseanna av Sjöwall Wahlöö.

Filmen är en av flera svensk/tyska samproduktioner om Martin Beck med samma skådespelare. Övriga filmer är Brandbilen som försvann, Polis polis potatismos, Stockholm Marathon, Mannen på balkongen och Polismördaren.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Roseanna på DVD[redigera | redigera wikitext]

Efter att tidigare ha funnits utgiven i orestaurerad version på DVD tog SF under 2005 beslutet att ge ut samtliga Beckfilmer på DVD där Gösta Ekman spelar Martin Beck i en Beck-box vid namn "BECK x 6" i restaurerade versioner där följande filmer ingick: Roseanna, Brandbilen som försvann, Polis polis potatismos, Mannen på balkongen, Polismördaren, Stockholm Marathon. Denna box släpptes den 9 november 2005. Nu har även separata utgåvor släppts.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]