Den vedervärdige mannen från Säffle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den vedervärdige mannen från Säffle
Författare Maj Sjöwall & Per Wahlöö
Originalspråk Svenska
Land Sverige Sverige
Genre Deckare
Utgivningsår 1971
Typ Roman
Huvudpersoner Martin Beck
Del i serie
Ingår i serie Roman om ett brott
Del 6
Föregås av Polis, polis, potatismos!
Efterföljs av Det slutna rummet

Den vedervärdige mannen från Säffle är en roman av Maj Sjöwall och Per Wahlöö som ingår i deras serie "Roman om ett brott", vilken omfattar tio titlar. Den gavs ut 1971 och filmatiserades 1976 av Bo Widerberg under namnet Mannen på taket med Carl-Gustaf Lindstedt som kommissarie Martin Beck, flankerad av bland andra Sven Wollter, Thomas Hellberg och Eva Remaeus.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En man mördas brutalt på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Einar Rönn från våldsroteln åker dit. När han får reda på att det är den sjukskrivne kommissarien Stig Nyman kontaktar han kommissarie Martin Beck. Via Lennart Kollberg får Martin Beck och Einar Rönn reda på att Stig Nyman var en riktigt dålig och osympatisk polis som under sin levnadstid hade hunnit skaffa sig en hel del fiender. Martin Beck, Einar Rönn och Kollberg slår fast att motivet till mordet endast kan vara hämnd. Men vem skulle kunna vara så hämndlysten att mörda en polis? Einar Rönn börjar granska en hög med JO-anmälningar som Stig Nyman fått under sin levnadstid, medan Beck intervjuar en polis som försvarar Nymans beteende som ett uttryck för kåranda.

Dalagatan 34; Där flera av action-scenerna i boken utspelar sig

Under tiden klättrar en tungt beväpnad man upp på ett tak mitt i centrala Stockholm, belägrar sig och börjar skjuta vilt omkring sig på gatorna. Flera försök att övermanna honom misslyckas.

Litterär skylt[redigera | redigera wikitext]

En litterär skylt finns sedan 1992 uppsatt på Dalagatan 34 i Stockholm med ett citat ur Den vedervärdige mannen från Säffle:[1]

Det här är Gunvald Larsson. I fastigheten Dalagatan trettiofyra finns nu en vansinnig människa, som skjuter från taket eller översta våningen med ett automatgevär. Det ligger två döda poliser framför Eastmaninstitutet. Slå larm i alla innerstadsdistrikt.

Ovanligt nog spelades filmen Mannen på taket in på samma plats som beskrivs i boken, d v s fastigheten på Dalagatan 34 mittemot Eastmaninstitutet. Det är ju annars ovanligt att filmer spelas in på exakt den plats författaren har pekat ut. Som kuriosa kan nämnas att författarlegenden Astrid Lindgren under större delen av sitt liv bodde i samma kvarter, några portar längre norrut.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Székely, Vera (2001). Nya vägvisaren till Litterära skyltar i Stockholm. Stockholm: Stockholms kulturförvaltning. sid. 80-81