Martin Beck

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Martin Beck
Roman om ett brott-rollfigur
Historia
Första framträdandeRoseanna
SkådespelareKeve Hjelm
Walter Matthau
Carl-Gustaf Lindstedt
Derek Jacobi
Jan Decleir
Gösta Ekman
Peter Haber
Skapad avSjöwall/Wahlöö
YrkePolis
PositionPoliskommissarie
Bostad
NationalitetSverige
Övrigt
KönMan
AnknytningRiksmordkommissionen

Martin Beck är en fiktiv poliskommissarie som är huvudperson i Sjöwall/Wahlöös polisromanserie Roman om ett brott och i flera filmer som skapats med utgångspunkt från denna serie.

Martin Beck är född den 25 september 1922. Han är poliskommissarie, chef för riksmordkommissionen, en intelligent och skicklig utredare och en erkänt skicklig förhörsledare. Han är ofta trött och uppvisar en viss desillusion över sitt arbete. Bland Martin Becks närmaste medarbetare märks Lennart Kollberg, Gunvald Larsson, Einar Rönn och Fredrik Melander. Martin Beck har en dotter som först dyker upp i romanen "Den skrattande polisen", då hon är 16 år. I böckerna, och i flera filmatiseringar heter dottern Ingrid, men i filmerna med Peter Haber har namnet bytts ut till Inger. Becks smeknamn på sin dotter är Putte.

Beck i romanerna[redigera | redigera wikitext]

I böckerna är Martin Beck neutral i frågor av politisk art, till skillnad från de andra huvudpersonerna vilka författarna ofta använder för att föra fram politiska åsikter.[källa behövs] Romanerna brukar gå under samlingsnamnet "Roman om ett brott", där brottet i själva verket är de orättvisor som finns i samhället. I polisromanens skepnad beskriver böckerna hur samhällsklimatet har hårdnat och vilka konsekvenser det får.

Beck på film[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Martin Beck (filmer)

På film har Martin Beck spelats av Keve Hjelm, Gösta Ekman d.y., Jan Decleir, Derek Jacobi, Carl-Gustaf Lindstedt och Peter Haber. Under årens lopp har ett antal utländska motsvarigheter med Martin Beck som förlaga kommit till; en är den tyske kommissarie Hans Sperling (spelad av Dieter Pfaff) och en annan är den amerikanske kommissarien Jake Martin (spelad av Walter Matthau).

Samtliga 10 originalböcker har filmatiserats, och den första boken Roseanna till och med två gånger (1967 och 1993). Den vedervärdige mannen från Säffle fick som film heta Mannen på taket och Terroristerna blev med delvis ändrad handling Stockholm Maraton. De senaste av dessa filmer spelades in under 1993 och 1994 med Gösta Ekman som Martin Beck och Rolf Lassgård som Gunvald Larsson.

De filmer som har spelats in från 1997 och framåt har haft nyskrivna manus och har egentligen bara några av huvudpersonerna hämtade från romanserien. Flera av poliserna är utbytta, bland andra Kollberg och Rönn. Persongalleriet runt huvudpersonerna är också nytt, medan själva grundtemat kan sägas vara detsamma men i en nyare tidsepok. Vissa spår av den kritiska samhällsskildringen har följt med, men filmerna är mer inriktade på att skildra själva kriminalfallen. Det finns också inslag av pusseldeckare som man även kunde se i vissa av böckerna. Ledtrådarna finns där, men läsaren/tittaren har inte alltid så lätt att se dem förrän längre fram i handlingen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]