Martin Beck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Martin Beck
Roman om ett brott-rollfigur
Historia
Första framträdande Roseanna
Skådespelare Keve Hjelm
Walter Matthau
Carl-Gustaf Lindstedt
Derek Jacobi
Jan Decleir
Gösta Ekman
Peter Haber
Skapad av Sjöwall/Wahlöö
Yrke Polis
Position Poliskommissarie
Bostad
Nationalitet Sverige
Övrigt
Kön Man
Anknytning Riksmordkommissionen

Martin Beck är en fiktiv polis som är huvudpersonen i Sjöwall/Wahlöös polisromaner. Beck är poliskommissarie och chef för riksmordkommissionen. Romanfiguren Martin Beck är född 1922.

Serien består av tio böcker, utgivna på Norstedt förlag mellan 1965 och 1975, alla med undertiteln Roman om ett brott. Böckerna har återutgivits flera gånger, senast 2005 då alla tio böckerna gavs ut i en box tillsammans med en extra bok som handlade om själva boksviten. Serien uppmärksammades både i Sverige och internationellt för sina för deckargenren ovanligt djupa sociala dimensioner och sin samhällskritik. Författarna anklagades för att vid flera tillfällen ha plagierat Ed McBain[1]. Enligt Maj Sjöwall (intervju i Sydsvenskan 2005-07-08) hade de inte läst McBain ("– Vi beundrade Raymond Chandler, men Ed McBain hade vi inte läst. Det är en vanlig missuppfattning att vi skulle vara inspirerade av honom".)

Martin Beck är en intelligent och mycket skicklig utredare. Han är också väldigt duktig på att hålla förhör. Han är ofta trött och uppvisar en viss desillusion över sitt arbete. Bland Martin Becks närmaste medarbete märks Lennart Kollberg, Gunvald Larsson, Einar Rönn och Fredrik Melander. Böckerna har även utkommit som ljudböcker. Då är det skådespelaren Torsten Wahlund som läser.

I böckerna är Martin Beck neutral i alla frågor av politisk art, till skillnad från de andra huvudpersonerna vilka författarna ofta använder för att föra fram sina egna politiska åsikter.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Gunvald Larsson. Extrem polis som oftast tar lagen i egna händer. I filmatiseringarna har han spelats av bland andra Rolf Lassgård , Thomas Hellberg och Mikael Persbrandt. Gunvald har i böckerna ett förflutet i flottan och en överklassbakgrund som han dock brutit med. Han har däremot bevarat vissa vanor som en mycket exklusiv klädsmak och en förtjusning i exklusiva och dyra bilmärken.
 • Fredrik Melander, spelad av Folke Hjort i Mannen på taket. Melander är en snål och tråkig, men mycket systematisk polis som dessutom har ett närmast perfekt minne för personer och händelser som i böckerna många gånger är till stor hjälp under utredningar
 • Einar Rönn. Eftertänksam, sävlig kriminalpolis med inte särskilt stora ambitioner, dock med ett starkt intellekt och personkännedom. Spelas av Bernt Ström i filmerna med Gösta Ekman som Martin Beck (93-94) och av Håkan Serner i Mannen på taket.
 • Lennart Kollberg. En kollega och vän till Beck. Kollberg är intelligent och analytisk och som gammal fallskärmsjägare långt mer kvick i vändningarna och skicklig på att försvara sig mot fysiska angrepp än vad hans överviktiga kropp ger sken av. I filmer har han gestaltats av Hans Bendrik, Sven Wollter och Kjell Bergqvist.
 • Benny Skacke. En ung polis med stora ambitioner. I filmer har han gestaltats av Niklas Hjulström och Figge Norling.
 • Lena Klingström. Becks medarbetare i filmerna från 1997-98 och från 2006-07 och 2009-10. Rollen spelas av Stina Rautelin.
 • Alice Levander. Becks medarbetare i filmerna från 2001-02, som gestaltats av Malin Birgerson
 • Grannen Valdemar. Har en mindre roll i varje Beckfilm (med Haber som Beck), där han är Becks granne. Oftast vill han bjuda på en "stänkare" och bara stå och snacka på balkongen. I sista filmen år 2007 samt de två filmerna från 2009-10 bor han en våning nedanför Beck. Rollen gestaltas av Ingvar Hirdwall.
 • Putte/Inger. I filmerna med Gösta Ekman som Beck har Beck en dotter som heter Putte. I böckerna heter dottern Ingrid, han har även en son som heter Rolf, som också förekommer i flera av filmerna. I filmen "Roseanna" (1993) heter dock sonen Erik. I filmerna med Haber som Beck hetter dottern Inger. Det förekommer en son (Mikael Sjögren) i den tredje och fjärde filmen som är kriminell, som blir skjuten av Gavling.
 • Evald Hammar. Becks första chef går i pension i boken Brandbilen som försvann. Spelas i filmerna med Gösta Ekman av Torgny Anderberg.
 • Stig Åke Malm. Becks nya chef som vet ganska lite om polisarbete, och som har en viss förmåga att komma till kritiska lägen i helikopter. Spelas av Jonas Falk och Torgny Anderberg.
 • Kristiansson och Kvant. Två patrullerande poliser som i filmen och i boken "Polis Polis potatismos" stannar och äter lunch istället för att gripa en misstänkt. De är lata och obegåvade, men lyckas på ren tur gripa en efterspanad mördare i boken Mannen på balkongen. I boken Den vedervärdige mannen från Säffle blir Kvant skjuten och dödad av en man som är ute efter att hämnas på polisen för sin hustrus död. Spelas i filmerna med Gösta Ekman av P-G Hylén och Birger Östberg. De återfinns inte i de senare filmerna.
 • Margareta Oberg. I filmerna med Haber som Beck var hon Becks chef i filmerna från 2001-02 och 2006-07. I sista filmen från 2007 mördas hon. Hon gestaltades av Marie Göranzon.
 • Joakim Wersén. I filmerna med Haber som Beck var han Becks chef i filmerna från 1997-98. Han gestaltades av Per Morberg.
 • Banck och Jäder. I filmerna med Haber som Beck var de spanare i filmerna från 1997-1998. Banck gestaltades av Michael Nyqvist och Jäder av Anna Ulrika Eriksson.
 • Per Månsson. Kriminalkommissarie i Malmö.
 • Robban och Nick. I den andra omgången med Haber som Beck var de nya spanare. De gestaltades av Jimmy Endeley och Mårten Klingberg.
 • Bodil Lettermark och Oskar Bergman. I den tredje omgången med Haber som Beck var de nya spanare. Lettermark gestaltades av Ing-Marie Carlsson och Bergman av Måns Nathanelsson. Bergman återkom även till den fjärde säsongen (2009-10).
 • Jens Loftegård. Kriminalassistent gestaltad av Fredrik Ultvedt.
 • Lennart Gavling. En gangster som i den första omgången med Haber som Beck begår ett antal mord som Beck löser. Är endast med i filmerna. Gavling är Becks ärkefiende sedan ett gammalt fall där Gavling ska ha slängt ner ett spädbarn från ett höghus. Gavling är också med i mordet på Martins son i Beck - vita nätter. Gavling gestaltades av Lennart Hjulström.

Beck på film[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Martin Beck (filmer)

På film har Martin Beck spelats av Keve Hjelm, Gösta Ekman d.y., Jan Decleir, Derek Jacobi, Carl-Gustaf Lindstedt och Peter Haber. Under årens lopp har ett antal utländska motsvarigheter med Martin Beck som förgrund kommit till; en är den tyske kommissarie Hans Sperling (spelad av Dieter Pfaff) och en annan är den amerikanske kommissarien Jake Martin (spelad av Walter Matthau).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_10096569.asp