Martin Beck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Martin Beck
Roman om ett brott-rollfigur
Historia
Första framträdandeRoseanna
SkådespelareKeve Hjelm
Walter Matthau
Carl-Gustaf Lindstedt
Derek Jacobi
Jan Decleir
Gösta Ekman
Peter Haber
Skapad avSjöwall/Wahlöö
YrkePolis
PositionPoliskommissarie
Bostad
NationalitetSverige
Övrigt
KönMan
AnknytningRiksmordkommissionen

Martin Beck är en fiktiv polis som är huvudpersonen i Sjöwall/Wahlöös polisromaner. Beck är poliskommissarie och chef för riksmordkommissionen. Han är född den 25 september 1922.

Martin Beck är en intelligent och mycket skicklig utredare. Han är också en erkänt skicklig förhörsledare. Han är ofta trött och uppvisar en viss desillusion över sitt arbete. Bland Martin Becks närmaste medarbete märks Lennart Kollberg, Gunvald Larsson, Einar Rönn och Fredrik Melander. Böckerna har även utkommit som ljudböcker lästa av skådespelaren Torsten Wahlund.

I böckerna är Martin Beck neutral i alla frågor av politisk art, till skillnad från de andra huvudpersonerna vilka författarna ofta använder för att föra fram sina egna politiska åsikter. [källa behövs]

Beck på film[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Martin Beck (filmer)

På film har Martin Beck spelats av Keve Hjelm, Gösta Ekman d.y., Jan Decleir, Derek Jacobi, Carl-Gustaf Lindstedt och Peter Haber. Under årens lopp har ett antal utländska motsvarigheter med Martin Beck som förlaga kommit till; en är den tyske kommissarie Hans Sperling (spelad av Dieter Pfaff) och en annan är den amerikanske kommissarien Jake Martin (spelad av Walter Matthau).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]