Beck – Spår i mörker

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Beck – Spår i mörker
Genre Thriller
Regissör Morten Arnfred
Producent Lars Blomgren
Thomas Lydholm
Manus Rolf Börjlind
Skådespelare Peter Haber
Mikael Persbrandt
Stina Rautelin
Originalmusik Ulf Dageby
Premiär 1997
Speltid 85 min
Land Sverige Sverige
Danmark Danmark
Norge Norge
Tyskland Tyskland
Språk Svenska
Föregångare The Money Man
Uppföljare Hämndens pris
IMDb SFDb

Beck – Spår i mörker är en svensk thriller från 1997. Detta är den åttonde och avslutande filmen i den första omgången med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bestialiska mord begås på slumpvis utvalda passagerare i Stockholms tunnelbana. Martin Beck är tillsammans med sin kollega Lena Klingström på väg på fjällsemester, men blir mot sin vilja inkopplad i fallet. Med ett massivt tryck från såväl allmänheten, som massmedia och överordnade inom polisen får Beck och hans grupp till slut en inblick i en fasansfull verklighet som man inte trodde existerade. Filmen är tillåten från 15 år.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Spår i mörker är känd som Sveriges första riktiga cyberpunk-film. Det var från början stor osäkerhet om filmen överhuvudtaget kunde spelas in, då SL först vägrade släppa ned filmbolaget i tunnelbanan. Man befarade från SL:s sida att resenärerna skulle kunna skrämmas av tanken att alla ljusen i tunnelbanan kunde släckas (vilket de i praktiken inte kan.) Filmteamet började undersöka möjligheten att spela in filmen på annat håll, men hittade ingen tunnelbana som var tillräckligt lik Stockholms tunnelbana. Villkoret för att man skulle få filma i tunnelbanan var att man fejkade vissa saker t.ex. att ljuset slocknar i hela tunnelbanan när strömmen går, vilket det inte gör i verkligheten. Filmen är inspelad i tunnlar och tunnelgångar runt om i Stockholm. Spelet som ungdomarna spelar i filmen är ett spel gjort enkom för just filmen med tunnelbanemord i sig som tydligen får dem att göra samma saker och existerar inte att köpa, men sägs enligt filmen att vara Final Doom.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]