Beck – Spår i mörker

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Beck – Spår i mörker
GenreThriller
RegissörMorten Arnfred
ProducentLars Blomgren
Thomas Lydholm
ManusRolf Börjlind
SkådespelarePeter Haber
Mikael Persbrandt
Stina Rautelin
OriginalmusikUlf Dageby
FotografEric Kress
Premiär1997
Speltid90 min
LandSverige Sverige
Danmark Danmark
Norge Norge
Tyskland Tyskland
SpråkSvenska
FöregångareThe Money Man
UppföljareHämndens pris
IMDb SFDb

Beck – Spår i mörker är en svensk thrillerfilm från 1997. Detta är den åttonde och avslutande filmen i den första omgången med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bestialiska mord begås på slumpvis utvalda passagerare i Stockholms tunnelbana. Martin Beck är tillsammans med sin kollega Lena Klingström på väg på fjällsemester, men blir mot sin vilja inkopplad på fallet. Med ett massivt tryck från såväl allmänheten som massmedia och överordnade inom polisen får Beck och hans grupp till slut en inblick i en fasansfull verklighet som man inte trodde existerade. Filmen är tillåten från 15 år.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Spår i mörker är känd som Sveriges första riktiga cyberpunk-film. Det rådde från början stor osäkerhet om filmen överhuvudtaget kunde spelas in, då SL först vägrade att släppa ned filmbolaget i tunnelbanan. Man befarade från SL:s sida att resenärerna skulle kunna skrämmas av tanken att alla ljusen i tunnelbanan kunde släckas (vilket de i praktiken inte kan). Filmteamet började undersöka möjligheten att spela in filmen på annat håll, men hittade ingen tunnelbana som var tillräckligt lik Stockholms tunnelbana. Villkoret för att man skulle få filma i tunnelbanan var att man fejkade vissa saker, till exempel att ljuset slocknar i hela tunnelbanan när strömmen går, vilket det inte gör i verkligheten. Filmen är inspelad i tunnlar och tunnelgångar runt om i Stockholm.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

I detta avsnitt:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]