Beck (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Beck
Genre Thriller
Regissör Pelle Seth
Producent Lars Blomgren
Thomas Lydholm
Manus Rolf Börjlind
Skådespelare Peter Haber
Mikael Persbrandt
Figge Norling
Stina Rautelin
Originalmusik Ulf Dageby
Premiär 1997
Speltid 94 min
Land  Sverige
 Danmark
 Norge
 Tyskland
Språk Svenska
Uppföljare Mannen med ikonerna
IMDb SFDb

Beck eller Beck – Lockpojken är en svensk thriller från 1997. Det är den första filmen i den första omgången med Peter Haber som Martin Beck och Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson. Filmen hade biopremiär 27 juni 1997.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En dag råkar en person, som jobbar på ett värmeverk i Stockholm, till sin fasa hitta en kropp på väg in i ugnen bland soporna. Martin Beck får ta hand om det svåra fallet. Han utgår från att ett mycket brutalt mord har begåtts, men han vet inte när, var, eller hur. Hans enda spår är en kodad e-postadress på Internet, från en man som kommer att mörda igen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Från början kallades filmen endast för "Beck", men senare döptes den om till Beck - Lockpojken. Den spelades in hösten 1996 i Stockholm. Filmteamet valde under hela inspelningsperioden att använda sig av utemiljöer där det regnar kraftigt. Dock finns det ett tiotal scener i filmen där det inte regnar, det på grund av att yttre omständigheter omöjliggjorde detta. Detta är den första Beckfilmen med nyskrivet originalmanus, som inte baseras på någon av Sjöwall/Wahlöös romaner. I Gösta Ekmans självbiografi "Farbrorn som inte vill va' stor" avslöjas det att det var egentligen meningen att Gösta Ekman skulle ha fortsatt spela Beck i den här filmserien, efter att ha gjort rollen i sex filmer 1993-1994, men att han p.ga. olika fördröjningar i produktionsarbetet valde att hoppa av. En annan anekdot som berättas i boken är att det var Gösta Ekman som hittade på Ingvar Hirdwalls populära karaktär Valdemar/grannen.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]