Gunnar G:son Wennerberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gunnar Gson Wennerberg - from Svenskt Porträttgalleri XX.png

Gunnar Gunnarsson Wennerberg, född 17 december 1863 i Skara, död 20 april 1914 i Paris, var en svensk konsthantverkare, målare, tecknare och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var son till ecklesiastikministern Gunnar Wennerberg och grevinnan Hedvig Sofia Cronstedt och brorson till Gunnar Brynolf Wennerberg och morbror till Amelie Posse. Efter studentexamen och några års juridiska studier i Uppsala studerade han konst för Léon Bonnat och Henri Gervex i Paris från 1886 och medverkade där i en utställning där han 1889 erhöll "mention honorable" för blomstermålningar. Hans konst bestod till en början av blomstermotiv utförda i pastell men efter att han studerat konsthantverk i Sèvres kom han att övergå till keramisk konst. Han deltog i Axel Tallbergs etsningskurs i Stockholm 1895–1896 och från 1902 var han anställd som lärare i mönsterteckning vid Tekniska skolan. Från 1908 fram till sin död var Wennerberg bosatt i Paris där han bland annat medarbetade i Sèvres och svarade för den dekorativa inredningen på slottet Les Bouleaux vid Chantilly.

Gunnar Wennerberg med hans elev, Josef Ekberg, i Gustavsbergs porslinfabriks verkstad.

Wennerberg knöts till Gustavsbergs porslinsfabrik 1895 som mönstertecknare och konstnärlig ledare och kom att formge en rad serviser för fabriken fram till 1908. Han blev den som tillsammans med Alf WallanderRörstrands Porslinsfabrik introducerade jugendstilen i svensk porslinsindustri. Han arbetade även som formgivare vid Kosta glasbruk 1898–1904.

Separat ställde han ut på Nationalmuseum 1908 och på Galeries Devambez i Paris 1911. Tillsammans med Per Ekström genomförde Wennerberg 1891 en utställning i Stockholm bestående av blomstermålningar i olja och pastell och han medverkade i samlingsutställningar arrangerade av Svenska konstnärernas förening i Stockholm sedan början av 1890-talet samt världsutställningen i Paris 1900. Förutom målningar, keramik och glas arbetade Wennerberg även med mönsterformgivning för textila föremål och förlagor för vävda tapeter samt mönster för broderier. För Handarbetets vänner och Licium skapade han ett flertal förlagor för haute-lissevävnader samt förlagor till bokband.

Wennerberg är representerad vid Nationalmuseum[1], Hallwylska museet[2] i Stockholm, Uppsala universitetsbibliotek[3], Örebro läns museum[4] Prins Eugens Waldemarsudde, Nordiska museet, Smålands museum i Växjö och Musée des Arts Décoratifs i Paris.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalmuseum
  2. ^ Hallwylska museet
  3. ^ Uppsala universitetsbibliotek
  4. ^ Örebro läns museum