Gustavo Adolfo Bécquer

Från Wikipedia
Gustavo Adolfo Bécquer
Gustavo Adolfo Bécquer, 1862
Gustavo Adolfo Bécquer, 1862
PseudonymGustavo Adolfo Bécquer[1]
Född17 februari 1836
Sevilla, Spanien
Död22 december 1870 (34 år).
Madrid, Spanien
YrkePoet, författare, journalist
NationalitetSpanjor
SpråkSpanska
Genrerpoesi[1], novell[1] och berättelse[1]
Noterbara verkRimas
Leyendas
Namnteckning

Gustavo Adolfo Bécquer, född 17 februari 1836 i Sevilla, död 22 december 1870 i Madrid, var en spansk poet, novellförfattare och journalist. I dag är han en av de mest lästa författarna i den spanska litteraturen, och räknas som en av dess främsta poeter.[2] Han är förknippad både med romantiken och post-romantiken, eftersom han verkade när realismen redan hade blivit populär.

Hans mest kända verk är diktsamlingen Rimas och novellsamlingen Leyendas, som ofta publiceras tillsammans under titeln Rimas y Leyendas. Han skrev också teaterskådespel och var en begåvad grafisk konstnär.

Bécquer härstammade från svenska Pommern, därav förnamnen Gustavo Adolfo. Som lyriker påverkades han mycket av Heinrich Heine, Alfred de Musset och Ludwig Uhland. Som berättare (novellsamlingen Leyendas), mer av E.T.A. Hoffmann och Bröderna Grimm. Han kom i sin tur att påverka en rad andra författare så som Octavio Paz, Luis Cernuda och Antonio Machado.

Bibliografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  • Leyendas 1871
  • Rimas 1871

Leyendas[redigera | redigera wikitext]

Leyendas (Legender) är en samling noveller skrivna mellan 1858 och 1865. De är kända för sitt poetiska språk och atmosfäriska ton. Många av dem har övernaturliga eller religiösa inslag, och enligt Bécquer är vissa baserade på lokala legender som han fått höra. En del har blivit filmatiserade, som El miserere och El monte de las animas i filmen La cruz del diablo av John Gilling från 1975. Andra har tolkats av målare, däribland av Bécquer själv. De gotiska inslagen i många av hans noveller har fått honom att jämföras med Edgar Allan Poe.[3]

Rimas[redigera | redigera wikitext]

Bécquers diktsamling Rimas (Rim) betraktas som en av de viktigaste verken inom spansk poesi, och har kallats för ”den djupaste och finaste poesin från 1800-talet, i moll”.[4] Kärlekens fröjder och smärtor, poesins rena ursprung och pessimismen som följer av ensamhet är återkommande teman. Rimas har haft stort inflytande över senare poeter, inte minst över den så kallade Generation 27 med Federico García Lorca och Jorge Guillén.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Svensk uppslagsbok. Malmö 1939
  • Díaz, José Pedro. "Gustavo Adolfo Bécquer: vida y poesía". 2:a upplaga. Madrid: Gredos, 1964.
  • Aub, Max (1966). Manual de historia de la literatura española (1974). Madrid. ISBN 847339030-X.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] hämtat från: spanskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”"Bécquer es el escritor más leído después de Cervantes"”. La Provincia. Diario de las Palmas (på spanska). 28 juli 2011. https://www.laprovincia.es/cultura/2011/07/28/becquer-escritor-leido-despues-cervantes/390220.html. 
  3. ^ Heerrzberger, David K. (1980). "The contrasting poetic theories of Poe and Bécquer" 
  4. ^ Aub, Max (1974). Manual de historia de la literatura española. sid. 439 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Bécquers samlade verk, på spanska