Häxprocessen i Ramsele

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ramsele häxprocess, som ägde rum år 1634 i Ramsele i Ångermanland, är en av de få kända större häxprocesserna i Sverige före det stora oväsendet 1668-1676. En annan var Häxprocessen i Finspång 1617, där sju eller åtta kvinnor avrättades som häxor.

Ramsele häxprocess tilldrog sig under en period av svält och missväxt i denna del av Sverige. Fyra kvinnor och en man anklagades för att ha stulit mjölk från sina grannar. Mannen ska ha slagit en kniv i väggen och mjölkat den "under hemska böner", medan kvinnorna ska ha stulit mjölk från sina grannars boskap med hjälp av så kallade bjäror. Kvinnorna angavs av den först arresterade Barbro Påvelsdotter från Sandviken[förtydliga]. De anklagade kvinnorna erkände sig skyldiga till att ha varit i Blåkulla med Påvelsdotter. Målet hänsköts till hovrätten.

Det tycks inte finnas så mycket information om rättegången. De anklagade tycks dock ha dömts som skyldiga. År 1635 beklagade sig prästen, Herr Elias, om den ekonomiska förlust häxorna förorsakat honom med sina trollerier. År 1636 finns det dokumentation om att bödeln Håkan i Säbrå fick sin belöning för att ha "bränt en trollkarl och fyra häxor". Det är troligt att de dödsdömda avrättades genom halshuggning innan de brändes.

Referenser[redigera | redigera wikitext]