Hagby kyrka, Småland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hagby kyrka
Kyrka
Hagby kyrka 01.jpg
Land Sverige Sverige
Län Kalmar län
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Växjö stift
Församling Arby-Hagby församling
Koordinater 56°33′16.62″N 16°10′36″Ö / 56.5546167°N 16.17667°Ö / 56.5546167; 16.17667
Invigd 1100-talet
Hagby kyrka 02.jpg
Webbplats: Sv kyrkan i Södra Möre pastorat


Hagby kyrka är en kyrkobyggnad i Hagby i Växjö stift. Den har alltsedan medeltiden varit sockenkyrka i Hagby socken. Nu är den församlingskyrka i Arby-Hagby församling.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Hagby kyrka är en av sammanlagt åtta bevarade svenska rundkyrkor. Hagby kyrka är den rundkyrka, vars medeltida exteriör är bland de bäst bevarade i landet; även absiden och de höga murarna för ovanvåningen finns kvar. Den kan dock, när det gäller absiden, jämföras med Skörstorps kyrka utanför Falköping. På korväggen och under orgelläktaren finns fragment av medeltida kalkmålningar; från medeltiden finns också en dopfunt och ett triumfkrucifix. Vid den senaste renoveringen har man försökt betona byggnadens gamla, slutna karaktär, varmed den framstår som ett av de främsta exemplen bland bevarade rundkyrkor, vars arkitektur annars är mest känd från Bornholm.

Föregångare till Hagby stenkyrka anses ibland Sankt Sigfrids träkapell ha varit, vilken låg ett par kilometer söder om den nuvarande. Kapellet saknar emellertid datering och att det ska ses som en direkt föregångare till kyrkan är mindre sannolikt. Stenkyrkan uppfördes under 1200-talet. Traditionellt anses kyrkan ha blivit uppförd som både helgedom och försvarsanläggning, således en så kallad försvarskyrka. I murarnas överdel finns därför sjutton muröppningar som tolkats ha varit skott- och kastgluggar. Försvarsfunktionens framträdande roll har dock blivit ifrågasatt i nyare forskning. Möjligen kan ovanvåningen ha fungerat som en väl upplyst "paradvåning" om nu sådana förekom i klerikala byggnader. Under seklernas lopp har kyrkan haft olika gestaltningar. Ursprungligen tycks där ha funnits ett centraltorn och mellan detta och ytterväggarna har det funnits två eller tre olika våningsplan. Detta torn revs förmodligen under 1660-talet.

Under 1760-talet tillkom en ny altaruppsättning, av vilken det återstår en altartavla och vissa figurer. År 1923 togs en ny altartavla i bruk. Nuvarande tunnvalv av trä torde ha tillkommit under 1830-talet, samt är täckt med kyrkspån. Efter ett förslag av Rolf Bergh gjordes en omfattande inre restaurering 1965-1968.

2010-2016 genomgick kyrkan en radikal inre restaurering i syfte att återställa kyrkorummet till sin ursprungliga karaktär men i modern tappning. Kyrkan återöppnades den 22 maj 2016 av biskop Fredrik Modéus.

Interiören efter restaureringen 2010-2016[redigera | redigera wikitext]

All inredning i form av orgelläktare, bänkar och predikstol har tagits bort. Trägolvet har ersatts av stengolv. Genom att golvet sänkts har de ursprungliga bänkarna utmed kyrorummets runda vägg frilagts och används numera. Fragment av medeltida kalkmålningar samt konsekrationskors har konserverats. I korabsiden hänger ett Triumfkrucifix av trä från regional verkstad från omkring 1500.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Disposition:

Huvudverk I Bröstverk II Pedal Koppel
Rörflöjt 8' Gedackt 8' Subbans 16' 1/P
Principal 4' Flöjt 4' Principal 8' II/P
Kvinta 2 2/3' Kvintadena 4’ II/I
Gemshorn 2' Principal 2’
Mixtur III chor. Scharff II chor.
Crescendosvällare

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Iwar Andersson. Hagby fästningskyrka. I: Fornvännen 1967:1
  • Marit Anglert. 1993. Kyrkorna i Möre. I: "Möres kristnade" (Red. H. Williams). Uppsala
  • Pierre Petersson. 2007. Hagby kyrka, Södra Hagby och berättelsen om medeltidens gryning. I: "Södermörekrönikan 2007". ISSN 1650-8238

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]