Hasse Aro

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hasse Aro
Hasse Aro på Kristallengalan 2013.
Född Hans-Göran Aro
8 september 1957 (59 år)
Södertälje
Utbildning Journalistexamen från JHS
Yrke/uppdrag Journalist, programledare

Hasse Aro, egentligen Hans-Göran Aro, född 8 september 1957 i Södertälje, är en svensk TV-producent och programledare. 1991 till februari 2014 ledde han TV-programmet EfterlystTV3, vilket gör honom till den programledare i svensk kommersiell tv som längst haft samma program.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Aro har journalistexamen från institutionen journalisthögskolan 1980, examen i nationalekonomi 1982, och examen i ekonomisk journalistik 1983. Alla tre vid Stockholms universitet. Under 1970-talet studerade Aro på Huddingegymnasiet. Han började som reporter på lokalradion i Västmanland och fortsatte sedan till lokalradion i Stockholm där han bland annat ledde Stockholm direkt med Lennart Modig. Han inledde sin programledarkarriär i TV med Trekvart (SVT, 1989–1990), och har sedan dess varit programledare för Dagar som skakade Sverige, Prestanda, Folkhemmet och Rosa Bandet-galan (samtliga på TV3), samt lett nyhetsprogram och valbevakningar.

Aro har producerat flera TV-program, bland andra Expedition Robinson, Diskutabelt, Ikväll, Villa Medusa och Lotta. Han har även själv varit med som skådespelare i filmerna Nordexpressen (1992) och En på miljonen (1995), samt TV-serierna Vita lögner (TV3) och En klass för sig (SVT). I filmen Beck - Levande begravd spelar Hasse Aro sig själv i rollen som programledare i Efterlyst.

Hasse Aro vann TV-priset Kristallen för årets manliga programledare 2005 och 2007 samt som producent för Expedition Robinson 2005. 2011 blev han utsedd till "Årets säkerhetsperson" av tidningen Skydd & säkerhet. Hasse Aro var en av deltagarna i den fjärde säsongen av Let's Dance 2009.

På Kristallengalan den 30 augusti 2013 fick programledarna Sanna Lundell och Hasse Aro ta emot Kristallen för årets fakta- och aktualitetsprogram, TV3:s Stalkers. I januari 2014 meddelades det i ett pressmeddelande från TV4-gruppen att Hasse Aro lämnar produktionsbolaget Strix och i förlängningen även programledarskapet för Efterlyst. Han ska bland annat arbeta med kriminaljournalistik på TV4.

Sedan 2016 är han programledare för TV4:s Efterlyst-liknande programserie Brottsplats Sverige.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha vunnit en talangtävling i årskurs 8 gjorde Aro ett inhopp i Hylands hörna 1971, där han framförde sången Det börjar verka kärlek, banne mej. Aro hade inga ambitioner att bli popartist, men fick lovord av Lennart Hyland som sade: "jag tror vi kanske kommer få se mer av dig i TV-rutan framöver".[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk mediedatabas, SMDB
  2. ^ SVT:s arkiv.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]