Hitlerhälsning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Heil Hitler” leder hit. För andra betydelser, se Heil.
Adolf Hitler vid Reichsparteitag 1933.
Folk i Cheb som gör hitlerhälsning mot tyska soldater i oktober 1938.

En Hitlerhälsning eller nazisthälsning, ursprungligen Tyska hälsningen (tyska Hitlergruß (Hitlergruss) eller Deutscher Gruß), var en hälsning i Nazityskland. Den innebar att högerarmen utsträcktes i en vinkel mitt emellan vågrätt och lodrätt, samtidigt som frasen Heil Hitler eller Sieg Heil uttalades. Då Adolf Hitler personligen hälsades, uttalades istället frasen Heil mein Führer. Hälsningen var ett led i personkulten kring Führern Hitler.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Hitlerhälsningen är baserad på den romerska hälsningen[källa behövs] som kombinerades med hälsningsordet ave (latin var hälsad) och som de italienska fascisterna hade återupptagit bruket av.[källa behövs] Den användes troligen i Tredje riket emedan detta såg sig som en arvtagare till det romerska riket. Det har också påståtts att man trodde sig veta att de gamla germanerna hälsade på ett sätt likt detta.[källa behövs]

Frasen Sieg Heil betyder var hälsad seger eller med äldre svenska hell seger. Svenska nynazister, som i dag använder hälsningen, benämner den därför segerhälsning. På svenska kallas den annars även för heilning. Hitlerhälsningen är inte uttryckligen förbjuden i Sverige men kan utgöra ett led i brottet hets mot folkgrupp i landet.

Hitlerhälsning i lagen[redigera | redigera wikitext]

I många länder i Europa är det olagligt att göra hitlerhälsning offentligt. I Tyskland[1], Österrike, Nederländerna och Tjeckien är det brottsligt.

Från SOU 2000:88[redigera | redigera wikitext]

I den svenska statliga utredningen SOU 2000:88 anges följande:

Utredningen anser att bärande av till exempel en nazistisk symbol eller utförande av så kallade Hitlerhälsning inte ensamt räcka för att någon skall kunna dömas för hets mot folkgrupp. Det måste för straffbarhet krävas att en sådan gärning, genom en bedömning av det sammanhang i vilket den förekommer, kan sägas ge uttryck för nedvärdering av andra befolkningsgruppers människovärde. Om så inte är fallet kan således inte dömas för hets mot folkgrupp. Däremot kan gärningar av detta slag ofta vara att bedöma som grovt förargelseväckande beteende.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tomas Lundin (24 augusti 2017). ”Het debatt i Tyskland efter tidningens Trumpomslag” (på svenska). https://www.svd.se/het-debatt-i-tyskland-efter-tidningens-trumpomslag. Läst 1 oktober 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]