Gest

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En gest av typen "tummen upp".

Gester är ett icke-verbalt kommunikationsmedel, där kroppsdelars position och rörelser kan användas för att överföra ett budskap. Gester och kroppsspråk används ofta i kombination med tal, för att förstärka och förtydliga det verbala budskapet.

Gester utgör bland annat det huvudsakliga kommunikationsmedlet för dem som använder teckenspråk. Förenklade teckenspråk med ett fåtal tydliga gester är vanliga inom det militära, när meddelanden skall förmedlas utan att det skall höras för fienden. Handtecken används också i bullriga miljöer där talat språk är svårt att höra, till exempel på flygplatser. Gester används också i mer lättsamma sammanhang, såsom vid pantomim och när man leker charader.

Medan en gest i det dagliga språket kan vara enkel och ospecifik när den används som komplettering till talspråk för att förstärka eller förtydliga, finns det också många gester som är allmänt vedertagna och har en sådan inneboende betydelse i sig själva att de inte nödvändigtvis behöver kombineras med uttalade ord. Flera av dem listas i rutan nedan.