Romersk hälsning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Romersk salut på målningen Horatiernas ed från 1784.

Romersk hälsning (italienska: saluto romano) är en hälsning som användes i Romarriket. Den utförs genom att höger arm hålls rakt fram i omkring 45 graders vinkel, med handflatan ned och fingrarna ihop.

Fascistisk och nazistisk variant[redigera | redigera wikitext]

Den romerska hälsningen återupplivades av Italiens fascistledare Benito Mussolini, som ville återge sitt land dess forna glans. Nazismen och Adolf Hitler lånade den tidigare romerska hälsningen och gjorde den till sin, vanligtvis ackompanjerad av utropet Heil Hitler, "Hell Hitler", vilket blev Tysklands officiella hälsning.

I den nazistiska varianten, Hitlerhälsning, är armen dock alltid rakt utsträckt med handen i samma riktning som armen, medan den i det gamla Rom och i Italien även kunde vara något böjd och handen något vinklad uppåt gentemot armen.

Efter nazisternas övertagande av gesten har den romerska hälsningen, liksom svastikan (hakkorset) och mycket annat som nazismen tog upp från äldre traditioner, blivit laddad med negativa associationer. Romersk hälsning är nu nästan enbart känd som Hitlerhälsning och kan i nazistiska sammanhang räknas som olaglig genom att den ses som hets mot folkgrupp.

I Tyskland och Österrike har användandet av den romerska hälsningen kriminaliserats, och människor som använder sig av hälsningen i andra syften än konstnärliga, utbildningsrelaterade eller vetenskapliga riskerar upp till 3 år i fängelse.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tilman (2009), p. 94-95

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]

  • Allert, Tilman; Översatt av Jefferson Chase (April 2009). The Hitler Salute: On the Meaning of a Gesture (Picador). Picador. ISBN 0312428308, 9780312428303