God helg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ljusskylt med texten God helgSkeppsbron i Stockholm 2008.
En julhälsning på engelska.

God helg, engelska: Happy Holidays, är en säsongsrelaterad hälsning, som kan förekomma i olika former i samband med högtider i oktober till januari. I februari till september brukar man istället önska varandra en glad högtid, exempelvis "glad påsk" eller "glad midsommar". I vanliga veckoslut förekommer även "trevlig helg".

Hälsningsfrasen God helg, som egentligen passar vilken högtid som helst, har föreslagits i oktober-januari då vissa firar antingen Halloween, Thanksgiving, advent, Lucia, jul, chanukka, ramadan eller kwanzaa, men alla firar de helgdagar.

Före jul säger man ofta God jul och gott nytt år till dem som man inte förväntar sig att träffa förrän det blivit ett nytt år. När julen väl börjat, och det är till exempel annandag jul säger man God fortsättning! och när nyåret närmar sig säger man Gott slut!. Efter tolvslaget önskar man varandra ett gott nytt år, och senare, fram till Trettondedag jul, kan man återigen säga God fortsättning eftersom julen fortsätter till och med trettondedagen. Fraserna förekommer också i till exempel i julkort och julsånger.

Ibland blandas betydelserna av God fortsättning ihop. Somliga menar att hälsningen avser god fortsättning på julen, medan andra menar att hälsningen avser god fortsättning av det gamla, eller det nya året. Lägg därtill att betydelsen kan ändras beroende på vid vilken tidpunkt den uttalas, och antalet tolkningsmöjligheter blir stort. Även Magdalena Ribbing, som är en ofta anlitad folkvetts- och etikettexpert vet inga klara besked på vilka fraser som är rätt och när de bör användas. Svenska språket är unikt med sitt stora antal hälsningsfraser för mellandagarna.

Ljud[redigera | redigera wikitext]

Lyssna

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]