Westminsterpalatset

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Houses of Parliament)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Westminsterpalatset österifrån
Central Lobby
Westminster Hall

Westminsterpalatset (engelska: Palace of Westminster) är en byggnad i London där Storbritanniens parlament har sitt säte. Den uppfördes från 1848 efter en tidigare då nedbrunnen byggnad. I Westministerpalatsets norra torn hänger klockan Big Ben.

Historia och utformning[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden är belägen på Themsens västra strand, där ett tidigare palats brann ner den 16 oktober 1834. Westminsterpalatset skadades i maj 1941 då tyska bombningar förstörde underhusets lokaler. 1950 var de delarna återuppbyggda. I flera hundra år, fram till 1529, var Westminster kungligt residens, men efter en brand flyttade kungafamiljen delvis till Palace of Whitehall.

I anbudstävlingen om återuppbyggandet efter 1834 års brand segrade Charles Barry, som fick en duktig medarbetare i Augustus Welby Pugin. Palatset – förenat till en arkitektonisk helhet med den från elden räddade medeltidsbyggnaden Westminster Hall – började uppföras 1848.[1] Innandömet var färdigt först 1868. Palatset upptar en yta av omkring 3,25 hektar, är 275 meter långt och 90 meter brett. Stilen är tidig engelsk nygotik som hämtat sin inspiration i en rik engelsk sengotik (perpendicular style, perpendikulärstil). Stilen utmärks bland annat av fyrkantiga ramar kring breda fönster under låga valvbågar samt av att murar och fönster är utsmyckade med lodrätt masverk. Den långsträckta fasaden med det ideliga upprepandet av samma motiv ger ett intryck av torrhet. Helhetsintrycket livas likväl i hög grad av de tre något asymmetriskt placerade tre stora tornen av olika form. Dessa är:

  1. Central Tower, mittornet, som är ett 91 meter högt åttkantigt torn med spetsig murad tornspira,
  2. det smala fyrkantiga klocktornet Elizabeth Tower med Big Ben i norr och som är 97 meter högt, samt
  3. det stora och breda fyrkantiga Viktoriatornet (Victoria Tower) i sydväst, 102 meter högt.

Detta jämte en rad småtorn över korridorer på innegårdar och ut mot Themsen med mera, samt strävpelare etc. som likaledes inte är helt symmetriskt placerade. Byggnadens material är dolomit från Yorkshire.

De förnämsta rummen är överhusets och underhusets kamrar. I byggnadens mitt ligger den åttkantiga salen Central Lobby, centrallobbyn (se lobby), vilken är 18 meter i diameter och 23 meter hög. Över denna sal reser sig det tidigare nämnda åttkantiga mittornet i byggnadens centrum och det innehåller skorstenar från byggnadens ventilationssystem som skapades redan under byggnadstiden. Centrallobbyn står genom korridorer mot norr och söder i förbindelse med bägge kamrarna och deras förrum, som kallas Members' Lobby framför underhusets sammanträdessal och Peers' Lobby framför överhusets. Underhuset ligger norrut i närheten av klocktornet med Big Ben. Överhuset ligger söderut i närheten av det stora och höga Viktoriatornet.

Huvudingången in till byggnaden och allmänhetens ingång ligger öster om mittornet och centrallobbyn vid Old Palace Yard som är torget framför byggnaden och som också ligger vid koret som hör till Westminster Abbey. Därifrån åt väster leder en korridor i olika utformning in till centrallobbyn och går på vägen förbi Westminster Hall i norr genom en sammanbyggd del. Går man vidare västerut i korridoren förbi och från centrallobbyn kommer man till Saint Stephen’s Porch, ett förrum till salen Saint Stephen’s Hall. Denna sal står på platsen för palatsets ursprungligen medeltida kungliga slottskapell helgat åt Sankt Stefan, Saint Stephen's Chapel. Detta slottskapell som vette mot Themsen i väster användes från 1547 fram till 1834 som samlingslokal för underhuset, senare ombyggt med invändiga träpaneler. De första parlamentsmötena i Westminster ägde rum 1295. Under det tidigare slottskapellet ligger en delvis från före branden bevarad medeltida krypta, som kallas för Saint Mary Undercroft. Där får stora statsmän äran att ligga på lit de parade i samband med sin begravning. Vid Themsen norr om Saint Stephen's Hall och väster om underhusets sammanträdeslokal ligger även underhusets talmans tjänstebostad, Speaker's House.

Westminster Hall[redigera | redigera wikitext]

Westminister Hall är den äldsta delen i Westminsterpalatset. Det är en 88 meter lång och 21 meter bred sal påbörjad 1097 av Vilhelm Rufus och helt ombyggd 1397–1399 av Rikard II då taket med sin ståtliga bjälktakskonstruktion i gotik byggdes.

Salen byggdes ursprungligen för att användas som en plats för fester och underhållning, men på grund av sin storlek kom den också att användas till mycket annat. Bland annat användes det till större möten och däribland av the Royal Council of bishops, nobles and ministers. Denna grupp, som senare kom att bli känt som parlamentet, var en förlaga till det som idag är landets överhus.

Det var också här som det första riktiga engelska parlamentet, som innehöll folkvalda deltagare, höll sitt möte, sammankallat av Simon de Montfort år 1265.

Världsarv[redigera | redigera wikitext]

Westminsterpalatset, tillsammans med Westminster Abbey och Saint Margaret's Church, upptogs 1987Unescos världsarvslista.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Liebermann, Andreas (18 oktober 2015). ”Känt landmärke i London putsas upp”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kant-landmarke-i-london-putsas-upp. Läst 25 april 2018. 
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]