International Superstar Soccer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
International Superstar Soccer
OriginaltitelJikkyō Wārudo Sakkā Pāfekuto Irebun
År1994
UtvecklareKonami Deutschland GmbH[1]
UtgivareKonami Computer Entertainment Osaka[1]
Genresport
Antal spelare1-2
FormatSNES
Medieformatkassett
Arbetslag
MusikHarumi Ueko
Hideyuki Eto[2]
ProgrammeringYasuo Okuda
Eiji Nakagawa[1]
Spelserie
SpelserieInternational Superstar Soccer
UppföljareInternational Superstar Soccer Deluxe
Distribution
Europa23 maj 1995
Japan11 november 1994[3]
Sverige23 maj 1995[4]
USAjuni 1995
Datorspelsportalen

International Superstar Soccer (実況ワールドサッカーパーフェクトイレブン Jikkyō Wārudo Sakkā Pāfekuto Irebun, "Live World Soccer Perfect Eleven" på japanska) är ett fotbollstv-spel utvecklat av Konami för Super Nintendo. Spelet som kom 1994 blev känt som ett av de bästa spelen för 16-bitars system, bland annat för de verkligt avbildade spelarna. Spelet blev därmed kultförklarat. International Superstar Soccer baserar sig på Fotbolls-VM i USA 1994.

Spelmöjligheter[redigera | redigera wikitext]

 • Vänskapsmatch: En helt vanlig vänskapsmatch där man antingen kan spela 1 mot 1, 1 mot datorn eller dator mot dator.
 • Internationell cup: Precis som namnet antyder, en turnering.
 • Världsserie: Alla lagen möter varandra i ett klassiskt seriespel.
 • Träning: En rad olika övningar så som passning, dribbling, skott på mål osv.
 • Scenarion: En rad olika förvalda scenarion där man kommer in i andra halvlek i en match och ska försöka vända ett underläge. Oavgjort räknas som förlust.
 • Straffsparkar: Precis som namnet antyder, straffsparkar med straffar var.

Även sparfunktion finns möjlighet till då man genom lösenord sparar och laddar internationella cuper och världsseriematcher.

Spelbara landslag[redigera | redigera wikitext]

Eftersom spelet grundar sig på Fotbolls-VM finns de flesta av lagen i turneringen med, dock finns även sex lag med som blev utslagna i kvalspelet. Dessa extra lag är Danmark, England, Frankrike, Skottland, Wales och Österrike. De lag som däremot fattas är Bolivia, Saudiarabien, Grekland och Marocko, de senare två är däremot med i Deluxeversionen som släpptes senare. Samtliga spelare i spelet är landslagens riktiga spelare, dock är namnen helt utbytta till i vissa fall ganska komiskt valda namn. Även spelarnas kvalitet motsvarar de riktiga spelarnas.

Lista över de spelbara landslagen

och de sex övriga lagen

Fakta om scenariona[redigera | redigera wikitext]

Vi sidan om de riktiga spelarna i spelet är även de åtta scenariorna hämtade ur verkligheten. Spelaren blir i de flesta fallen tilldelad det laget som vann matchen på riktigt.

 • Match 1: Brasilien 0-0 USA, två minuter kvar, spelaren är här Brasilien. Detta representerar åttondelsfinalen i VM där Brasilien vann med 1 - 0, mål av Bebeto i 72 minuten.
 • Match 2: Italien 0-1 Nigeria, en och en halv minut kvar. Även detta en åttondelsfinal vilken Italien vann med 2 - 1 efter mål av Roberto Baggio i 83 minuten och sedan straff på övertid.
 • Match 3: Sydkorea 0-2 Spanien, en minut kvar. Första matchen i Grupp C slutade oavgjort 2 - 2.
 • Match 5: Bulgarien 0-1 Tyskland, två minuter kvar. En av VM:s skräll matcher då de gamla världsmästarna slogs ut i kvartsfinalen av Bulgarien med 2-1. 2-1 målet på frispark av Hristo Stoitjkov ställde helt det tyska försvaret. Citat av SVT:s reporter: Det tyska försvaret förvandlades till statyer, statyer som Stoitjkov med otäck precision överlistade.
 • Match 6: Nederländerna 1-2 Brasilien, två minuter kvar. Det märkliga här är att spelaren får kontrollen över Nederländerna trots att Brasilien vann matchen med 3-2.
 • Match 7: Argentina 1-3 Rumänien, en och en halv minut kvar. Samma undantag som match 6, spelaren får kontroll över Argentina trots att Rumänien vann åttondelsfinalmatchen med 3-2.
 • Match 8: USA 2-1 Colombia, två minuter kvar. Detta är en av gruppspelsmatcherna och matchen där Andrés Escobar gjorde självmål vilket senare kostade honom livet, han blev mördad i Colombia av maffia. Matchen slutade med samma resultat.
 • Match 9: Bulgarien 1-1 Frankrike, övertid. Detta är den enda matchen som inte är tagen ur turneringen. Detta är istället en av kvalmatcherna där Kostadinov med en cykelspark slog ut Frankrike med 2-1.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] International Superstar SoccerMobygames
 2. ^ Game profile of International Superstar Soccer på SNES Music
 3. ^ International Superstar Soccer Arkiverad 8 april 2012 hämtat från the Wayback Machine. på GameFAQs
 4. ^ ”International Superstar Soccer” (på svenska). Super Power (Solna) (5 1995). maj 1995.