Julklappsrim

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Julklappsrim eller julrim är relativt korta, rimmade verser som man fäster på julklappar. Ett julklappsrim antyder vanligen vad som finns i paketet utan att direkt avslöja innehållet. Inför jul är det vanligt att paneler med inbjudna gäster, framför allt på TV och i radio, skriver julklappsrim på tittarnas/lyssnarnas begäran. Det brukar kallas för rimstuga. Rimstuga förekommer bland annat i Sveriges Televisions Uppesittarkväll. Julrim ska särskiljas från julverser eller juldikter, som har en helt annan karaktär.

Förr i tiden fanns en lantlig tradition som innebar att byns ungdomar smög omkring på julaftonen och knackade på i stugorna. När någon öppnade kastade man in en skämtgåva, som kunde bestå av ett vedträ eller en halmfigur. På gåvan hade man ofta fäst en lapp med en vers som förklarade varför mottagaren förärats den fina presenten. Dessa verser är föregångare till våra dagars julklappsrim. Även om julklappsrim kanske inte är lika vanligt förekommande längre, så skriver många fortfarande rim på sina julklappar som ett underhållande inslag för både givare och mottagare.

Pippi Långstrump[redigera | redigera wikitext]

I Pippi Långstrump ger Tommy en julklapp med julklappsrim till sin far: "Den här ska du ha om halsen, så blir du aldrig mer kallsen." Hans far reagerar på "kallsen" och Tommy berättar att det ska vara "kall sen". Därefter får Tommy en julklapp av sin far med följande julklappsrim: "Till Tommy från mor och far, nå'nting som pyser och snurrar och drar." Det visar sig vara en ångmaskin, precis som Tommy har önskat sig.