Kampsport

Från Wikipedia
Denna artikel handlar om kampsport ur ett idrotts- och träningsperspektiv. Se även stridskonst.

Kampsport är den mest vedertagna termen för sporter, idrotter eller utövningar som innehåller eller förbereder för någon form av närstrid. Fokus i träningen kan ligga på självförsvar, personlig utveckling, tävling eller ligga närmast på ett konstnärligt plan.

Kampidrott, kampsport, stridskonst och självförsvar

Begrepp med liknande betydelser är stridskonst, kampkonst eller kampart kampstil etc, men även närstrids/handgemängs utbildning då främst i yrkesmässig andänding av militär eller polis. Ett mera enhetligt namn för det hela är kampidrott, som likt idrott innefattar så mycket mer än sport (tävlingsmoment).

Skillnaden på kampsport och övriga begrepp är just inslaget av tävlings moment. De övriga kan betraktas som självförsvar, personlig utveckling osv. Tex begreppet budo (krigarens väg eller krigskonst, i Kina kallat Wushu) är från början ett japanskt begrepp, men används ibland även om arter med annat ursprung.

Förr i tiden brukade man med kampsport mena de asiatiska kamparterna. Åtminstone delar därav har ett gemensamt ursprung i Indien, enligt myten buret till Kina av munken Boddhidarma som grundade den stridskonst som idag är känt som Shaolin Wushu. En variant av den skolan har spridits från Japan som stilen Shōrinji-kempō. Men egentligen har stridskonst och kampsport alltid funnits med människan genom alla tider och kulturer från människlighetens vagga i Afrika, och likt ett träd tillsammans med människosläktet förgrenat ut sig över världen. Kampidrotter som betecknas ha sitt ursprung i Europa och Amerika är till exempel brottning, västerländsk boxning, sportfäktning och glima. I alla världsdelar kan vi idag fortfarande finna lokala stridskonster och kampsporter så som Capoeira i Brasilien, Obnu Bilate i södra Botswana och norra Sydafrika, Tahtib i Egypten mm.

Det finns även ett flertal kampsporter som kombinerar kampidrotter. Ett exempel är den tävlingsinriktade idrotten MMA, som numera, även om så inte var tanken från början, kan sägas vara en hybrid av thaiboxning, boxning, och brasiliansk ju-jutsu. Ett annat exempel är israeliska Krav Maga, som kombinerar element från västerländsk boxning, med asiatska stilar, med inriktning på självförsvar och bör tillsammans med defendu och Systema mer ses som närstrid .

Se även

Externa länkar