Minan 9

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Minan 9 vid Karlaplan

Minan 9 (före detta Minan 5 & 6), är en byggnadsminnesmärkt fastighet vid Karlaplan 3-5 / Karlavägen 78 på Östermalm i centrala Stockholm.

De båda husen med samordnade fasader uppfördes 1889-94 enligt arkitekten Ernst Stenhammars ritningar. Byggherrar tillika byggmästare var N. Bocander och Lars Petter Törnvall. Fasaden är inspirerad av nordeuropeisk renässans, där den rika arkitektoniska utformningen förstärks av en livlig materialverkan. Mot det ljusröda fasadteglet kontrasterar hörnkedjor, fönsteromfattningar och entrépartier i ljus slätputs. Till byggnadens siluett bidrar lanterninkrönta hörntorn samt krenelerade gavelrösten och tureller.

Husen uppfördes som bostadshus, med lägenheter om 1-7 rum och kök. Fastigheten är idag delvis kontoriserad, men bevarar mycket av sina ursprungliga inredningar. Sedan 1981 är den förklarad byggnadsminne.

Karlaplan hade skapats som stjärnplats i den så kallade Lindhagenplanen från 1866, och 1896 hade platsen började anläggas med gräsmatta och buskar. Husen i kvarteret Minan bildar den sydvästra delen i Karlaplans aldrig fullföljda cirkelform. Stenhammar ritade samtidigt husen i cirkelns södra sektion i kvarteret Harpan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]