Willy Gordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Möte, på Östermalmstorg i Stockholm.
Malm och vatten Högdalens centrum.

Willy Wulf Gordon, född 2 juli 1918 i Reņģe i Ryssland, död 12 juli 2003 i Stockholm, var en svensk skulptör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Willy Gordon föddes i dåvarande ryska guvernementet Kurland och kom med familjen till Malmö som sjuåring. Han studerade skulptur 1940–1945 för Nils SjögrenKonsthögskolan i Stockholm och senare för Ossip Zadkine i Paris. Han har mest gjort sig känd för sina offentliga konstverk, som finns på omkring femton orter i Sverige.

Willy Gordon var verksam i Stockholm större delen av sitt liv, och där finns bortemot ett dussin offentliga skulpturer, till exempel Evert Taube-statyn på Riddarholmskajen (också en version i Grebbestad), Fruarna i Fruängens centrum, Levande malm utanför LKAB:s tidigare huvudkontor på Karlavägen i Stockholm (också i Kiruna och vid Fysicum i Lund) och Flykten med Toran, ursprungligen ett ungdomsverk från 1945, utanför Stockholms synagoga. På Dramaten sattes så sent som år 2006 upp ett porträtthuvud i brons av Erland Josephson, ursprungligen i terracotta och från 1976. Störst uppmärksamhet har Gordon fått för sin skulptur utanför Östermalms saluhall, Möte, som avbildar en man som bär på ett stycke kött framför en liggande kvinna. Skulpturen har vållat protester och vandaliserats vid två tillfällen, senast i december 2006.

Många av Gordons verk avbildar liksom Möte människokroppen kraftigt stiliserad, influerad av Zadkine och också på av ett sätt som för tanken till skulptörer som Eric Grate och Henry Moore. Han utnyttjade under 1960- och 1970-talen kristallina och molekylära strukturer i celler och bergarter till originella monumentalverk. På 1990-talet vann han tillsammans med arkitekten Tsila Zak en tävling om en gestaltning av en minnesplats i den litauiska huvudstaden Vilnius för att hedra stadens månghundraåriga judiska kultur.

Han var gift med konstnären och kalligrafikern Mona Gordon.

Offentliga verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Fotogalleri, verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]