Katedralskolan, Skara

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Katedralskolan, Skara
Katedralskolan1.jpg
Allmänt
Skoltyp Gymnasieskola
Ort Skara
Län Västra Götaland
Land Sverige
Grundad 1641
Övrigt
Ägare Kommunal
Webbplats Katedralskolan

Katedralskolan i Skara är en av Sveriges äldsta gymnasieskolor. Den grundades år 1641 på initiativ av Skara stift[1] och dess biskop Jonas Magni Wexionensis,[2] vilket godkändes av drottning Kristina 31 augusti samma år.[2][1] Före detta fanns det under flera hundra år en prästutbildning på skolan som hade grundats på 1200-talet,[1] och eleverna där kallades Skaradjäknar.

I juni 1864 tog de första abiturienterna sin studentexamen i Skara. Tidigare skedde examen vid ett universitet. År 1878 kom beteckningen Högre allmänt läroverk, som fanns kvar till 1965. Skolan öppnades 1927 för flickor.

Skolan hade länge sina lokaler i en byggnad öster om Skara domkyrkas kor vid den då höga kyrkogårdsmuren kring domkyrkan.[3] Detta hus revs i slutet av 1800-talet, då det nygotiska huset med en tidstypisk aula byggdes söder om domkyrkan. 1972 var nuvarande huvudbyggnad mer i utkanten av Skara klar dit skolan då flyttades. Den tidigare byggnaden är nu högstadium under namnet Djäkneskolan.

Skolan har under sin historia haft många elever som blivit kända, skalden Johan Henrik Kellgren, kemisten Torbern Bergman och den svenska veterinärmedicinens fader Peter Hernqvist för att nämna några. Skolans motto är Där tradition och framtid möts.


Utbildningsprogram[redigera | redigera wikitext]

Konstverket Sändare Mottagare av Roland Andersson pryder skolans gård

På Katedralskolan finns i dag de flesta av gymnasieskolans nationella program:

Därutöver finns på Katedralskolan även den internationella utbildningen International Baccalaureate i form av deras Diploma Programme samt samtliga inriktningar av Introduktionsprogrammet och till och med 2013 även Gymnasiesärskola. Dessutom erbjuder skolan specialisering inom både Estetiska programmets olika inriktningar där inriktningen Musik, som erbjuds på Music Factory i Skara har en riksrekryterande profil. Skolan har också det riksrekryterande Cykelgymnasiet som anordnas av Riksidrottsförbundet, och erbjuder specialisering inom framförallt Idrott och hälsa. Det finns även ett brett utbud av språk som erbjuds på samtliga högskoleförberedande program som del av kursen Moderna språk, nämligen Franska, Italienska, Spanska, och Tyska, och elever kan också specialisera sig inom Latin i ämnet Latin - språk och kultur, Engelska, samt Svenska och/eller Svenska som andraspråk.

Dubbel Quartetten, Musikens vänner och Octo Puellae[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Musikens vänner

När Gunnar Wennerberg var elev på Katedralskolan var han med och bildade kören Dubbel Quartetten (DQ). När Wennerberg senare blev filosofilektor på skolan var han med och grundade manskören Musikens Vänner (MV) 1886. Båda dessa körer är fortfarande verksamma på Katedralskolan, och har blivit ett traditionellt inslag i Skaras kulturliv. MV och DQ ger bland annat kontinuerliga konserter i Botaniska trädgården i Skara under maj månad, de så kallade majsjungningarna, de ger adventskonsert i domkyrkan och sjunger för biskopen i en traditionell uppvaktning. År 1977 bildades även en kör för kvinnliga elever, Octo Puellae (OP) som numera är ett lika uppskattat inslag i skolans musikliv. Körerna har också stor betydelse för Katedralskolans studentfirande.[5]

Studenttraditioner på Katedralskolan[redigera | redigera wikitext]

Det traditionella utspringet på studentdagen

Katedralskolans långa historia har bidragit till det traditionsfyllda studentfirandet som ansvaras för av särskilt utsedda studentnissar. Till de äldre traditionerna i samband med studenten på Katedralskolan hör att alla treor marscherar till Brunnsbo biskopsgård för att uppvakta biskopen (numera bor inte biskopen där utan uppvaktningen har förvandlats till en picknick) någon dag före studentdagen. MV:s aftonkonserter i Botaniska trädgården är även de en del av studenttraditionerna. Under själva studentdagen, efter mösspåtagning och utspring, tågar studenterna via Krabbelund som är uppkallad efter lärarna på Katedral som traditionsenligt kallats "krabbar", till Botan, där ringlekar och sånger följs upp av den traditionella "simningen" som innebär att MV ställer upp sig i ett dubbelt led och sedan hyllas alla studenter genom att de får "simma" ner genom ledet på MV-medlemmarnas utsträckta armar.[6] Studentbalen på Skara stadshotell inleds med en promenad från Botan, och studenterna välkomnas till balen av lärarkåren, "krabbarna", som står samlad på hotellets balkong. Efter att ha tagit examen vid Katedralskolan i Skara blir man så kallad Skaradjäkne.

Skaradjäknarnas förening[redigera | redigera wikitext]

För dem som gått igenom skolan står Skaradjäknarnas förening öppen. Föreningen, som grundades 1916, har totalt cirka 1650 medlemmar. Skaradjäknarna har avdelningar med olika aktiviteter på tre olika orter: Stockholm, Göteborg och Skara.

Syftet med Skaradjäknarnas förening är att bevara och stärka känslan av samhörighet med dem som genom åren gått igenom gymnasieutbildningen i Skara. Beteckningen djäkne används numera främst om elever vid traditionsbärande gymnasier som Katedralskolorna i Skara och Uppsala.

Stoltheten över att vara skaradjäkne framgår tydligt i den dikt Johannes Edfelt skrev för att hylla Katedralskolan vid dess 300-årsjubileum. Han skriver bland annat:

Först tiden kan förklara,
vad detta innebär:
att ha en gång i Skara
fått boken kär...
Johannes Edfelt, Katedralskolan i tiden, Festskrift utgiven i anledning av Skara gymnasiums 350-årsjubileum, s. 4 1991

Elevkåren Katedralskolan[redigera | redigera wikitext]

Elevkåren på Katedralskolan är en fristående förening på Katedralskolan. De leds av en styrelse med sju förtroendevalda elever. Elevkårens ordförande kallas av hundraårig tradition för talman och dessförinnan äldstegrek. Titeln används könsneutralt och det har förekommit både kvinnliga och manliga talmän på skolan.

Elevkåren Katedralskolan vann Sveriges Elevkårers utmärkelse Årets Teamwork på elevkårsgalan Guldgemet 2015. Elevkåren har även under tidigare år varit en av fyra finalister i både kategorierna Årets Teamwork, våren 2015, samt Årets Elevkår, 2014.

Skolans elevråd ombildades till elevkår den 7 oktober 2010.

Kända studenter[redigera | redigera wikitext]

Kända studenter från Katedralskolan

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Webbplats för Katedralskolan i Skara.
  2. ^ [a b] Hjalmar Holmquist (1910). ”Jonas Magni”. Nordisk Familjebok. http://runeberg.org/nfbm/0059.html. 
  3. ^ Skara stads historia (del I) av Hilding Johansson, Ragnar Sigsjö med flera, Skara historiekommitté, tryckt 1986, bland annat figur 10 med ett foto över 1653 års stadsplan över Skara. Om den cirka två meter höga kyrkogårdsmuren, som senare blev skadad under krig och eldsvådor och som slutligen revs på 1820-talet, se Ragnar Sigsjö, Skara domkyrka. Kort historik och vägledning, Svärd & Söner Tryckeri AB, Falköping 1986, s. 7.
  4. ^ ”Unikt program startas på Katedralskolan” (på sv-SE). Skaraborgs Läns Tidning. 2015-10-01. http://www.skaraborgslanstidning.se/article/nytt-och-unikt-program-startas-pa-katedralskolan/. Läst 2016-01-18. 
  5. ^ http://www.katedralskolan.nu/page/id___519.php
  6. ^ Katedralskolan i tiden, Festskrift utgiven i anledning av Skara gymnasiums 350-årsjubileum, 1991

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]