Jenny Nyström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jenny Nyström
Jenny Nyström-Stoopendaal - from Svenskt Porträttgalleri XX.png
Foto av Jenny Nyström (före 1902).
Född 13 juni 1854
Kalmar,  Sverige
Död 17 januari 1946 (91 år)
Stockholm,  Sverige
Begravningsplats Norra begravningsplatsen
Konstnärskap
Fält Måleri
Motiv Tomtar
Utbildning Konsthögskolan Valand, Kungliga Akademien för de fria konsterna och Académie Julian
Konstnärinnan Jenny Nyström vid sitt arbetsbord i sitt hem 1944.

Jenny Nyström (gift Nyström-Stoopendaal), född den 13 juni 1854 i Kalmar, död den 17 januari 1946 i Stockholm, var en svensk konstnär och illustratör. Den 24 maj 1887 gifte hon sig med Daniel Stoopendaal och de fick 25 juni 1893 sonen Curt Nyström Stoopendaal. Hon är mest känd för att ha givit jultomten ett ansikte i Sverige, främst genom sina illustrationer av julkort. Illustrationer av henne distribuerades av firman Strålin & Persson i Falun, där hon arbetade i många år.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Som åttaåring kom familjen till Majorna i Göteborg, där fadern[a] blev förste lärare vid Carlgrenska skolan eller Flicko-Slöjdskolan vid Stigbergstorget (på platsen för biografen Kaparen).

Under fem år gick Jenny Nyström i en skola – i närheten av pappans lärarbostad – som var inrymd i segelmakare Lefflers hus vid Allmänna vägen.[2] År 1865 började hon i Göteborgs Musei-, Rit- och Målarskola, och började måla i olja redan som femtonåring. Hon var elev vid Konstakademien i Stockholm under åren 1873-1881.

I slutet av sin utbildning vid Konstakademien delade hon förstaplatsen som elev med Richard Hall i akademiens tävling, och kunde därför söka stipendium för vidareutbildning i Paris. Hon var den första kvinna som vann tävlingen på Konstakademien. Hon fick under sin studietid i Paris 1882-1886 ställa ut på den stora Parissalongen år 1884.

Jenny Nyström-Stoopendaal är begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm. [3]

Kalmar läns museum finns en basuställning med verk och teckningar av Jenny Nyström. Sonen Curt Nyström-Stoopendaal förde familjetraditionen vidare, och är även han en känd julkortsillustratör.

Jenny Nyströmsskolan i Kalmar har fått sitt namn efter Jenny Nyström.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Illustrationer[redigera | redigera wikitext]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fadern, Daniel Nyström, kom senare att fungera som bildmässig förebild för Tomten i Jenny Nyströms illustrationer till Viktor Rydbergs dikt.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ El-Mochantaf, Christer (2014-12-17): "Tomtens ursprung bekräftat: Göteborgare". Expressen.se. Läst 18 december 2014.
  2. ^ Föreningen Gamla Majgrabbar: Julen 1996, tidning utgiven av Föreningen Gamla Majgrabbar, Göteborg 1996, s. 25
  3. ^ Hitta graven

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]