Linus på linjen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Linus på linjen (italiensk originaltitel: La Linea) är en tecknad TV-serie från 1969, skapad av italienaren Osvaldo Cavandoli.

Linus är en animerad tecknad figur med stor näsa, ritad endast längs sina konturer och så att han ser ut att sitta ihop med linjen/marken som han går på. Han går på en till synes oändlig horisontell linje där han emellanåt stöter på olika typer av hinder. Han skriker och gormar eller gapskrattar så att saliven sprutar. Språket är låtsasitalienska som är omöjlig att översätta, men eftersom bilderna ändå ganska tydligt brukar illustrera vad Linus menar så behövs inga undertexter. Alla röster gjordes av italienaren Carlo Bonomi, som även gjort rösterna till den populära lerfiguren Pingu.

I början gjorde man en ordagrann översättning av originaltiteln, vilket resulterade i Linjen. Senare ändrades titeln till Linus på linjen.

Linus på linjen visades som pausprogram i SVT1970-talet, 1980-talet och 1990-talet. Sedan slutet av 2006 har Linus på linjen börjat sändas som pausprogram i TV4 Komedi och TV4 Guld, men har fått konkurrens hösten 2007 av reklam. Linus på linjen finns även på DVD, antingen som tre separata DVD:er eller som trippelbox.