Mossad

Från Wikipedia
Institutet för underrättelser och särskilda operationer
Mossads sigill
UnderordnadIsraels premiärminister
SäteTel Aviv, Israel
Inrättad13 december 1949
DirektörYossi Cohen
Antal anställda1 200 (uppskattat)
Webbplatswww.mossad.gov.il/eng

Mossad (hebreiska המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim, "Institutet för underrättelser och särskilda operationer") är en israelisk civil underrättelsetjänst. Organisationen är landets centrala organ för hemlig underrättelseinhämtning och specialuppdrag i utlandet och är därmed en motsvarighet till USA:s CIA. Mossad är ansedd som en av världens mest effektiva underrättelsetjänster, även om den vid några tillfällen även varit inblandad i uppmärksammade misslyckanden.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Mossad fick sin definitiva form 1952-1953 och till dess förste chef utsågs Isser Harel, som närmast kom från Shin Bet. År 1960 låg organisationen bakom gripandet av den före detta SS-officeren Adolf Eichmann (Ricardo Klement) i Argentina. 1973 mördade Mossad av misstag en oskyldig kypare i Lillehammer i vad som har blivit känt som Lillehammerfallet.

Säkerhetstjänsten Mossad bildades 1949 och har sysslat med underrättelseverksamhet och operationer utanför militärens mandat. De har bland annat medverkat till infångandet av nazistiska krigsförbrytare och mot flygplanskapare. En del av operationerna har kritiserats internationellt som interventioner inom annans jurisdiktion. I en stor del av fallen har man dock inte kunnat bevisa Mossads inblandning.

Exempel på operationer som Mossad antas eller misstänks ha utfört:

Motto[redigera | redigera wikitext]

Mossads tidigare motto, "be-tachbūlōt ta`aseh lekhā milchāmāh" (hebreiska: "אָן באַטראַכטונג איר קענען נישט פירן מלחמה"), är ett citat från Bibeln (Ordspråksboken 24:6) och betyder "Utan överläggning kan du inte föra krig"[1].

Mottot ändrades senare till "be-'éyn tachbūlōt yippol `ām; ū-teshū`āh be-rov yō'éts" (hebreiska: "באין תחבולות יפול עם , ותשועה ברוב יועץ"). Det nya citatet är också hämtat från Bibeln (Ordspråksboken 11:14) och betyder "Utan ledarskap går ett rike under, med många rådgivare kan det räddas" [1].

Chefer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]