Operation Entebbe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Entebbe International Airports tidigare terminal kontrolltorn, används nu av Ugandas försvarsmakt. Foto från 2008.

Operation Entebbe, ursprungligen kallad Operation Åskvigg eller Operation Åskboll av den israeliska militären är något av en klassiker i samband med fritagning av gisslan. Operationen ägde rum natten mellan 3 juli och 4 juli 1976 i Entebbe i Uganda under ledning av den israeliske generalen Dan Shomron. Senare kom den också att kallas Operation Jonathan efter överste Jonathan "Yoni" Netanyahu som dödades under den.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Operationens bakgrund var att en grupp palestinska och tyska terrorister den 27 juni hade kapat ett Air France-flygplan på väg från Aten till Paris och flugit det till Entebbe i Uganda. Flygplanet hade utgått från Israel och ungefär en tredjedel av passagerarna var judar.

Förhandlingar[redigera | redigera wikitext]

Terroristerna krävde att 53 fångar[1] från fängelser i Frankrike, Tyskland, Kenya, Schweiz och 40 fångar i Israel skulle friges senast den 1 juli i utbyte mot passagerarna. Den 1 juli lovade Israel att frige de av fångarna som satt i israeliska fängelser och lyckades på så sätt köpa tid och förskjuta slutdatumet till den 4 juli. Terroristerna hade samma dag frigivit merparten av gisslan, kvar var 83 passagerare som hade judiskt eller israeliskt ursprung samt den franska besättningen och en nunna som stannade kvar frivilligt.

Förberedelser[redigera | redigera wikitext]

Eftersom Ugandas president Idi Amin antogs sympatisera med terroristerna så hade man övergivit den första planen att kommandosoldater först skulle befria gisslan och sedan överlämna sig till den ugandiska militären[2]. Israel hade fått information från en kvinnlig passagerare som tidigt fått lämna flygplanet efter att ha påstått sig vara gravid och fejkat ett missfall[3], och en judisk-fransk officer som frigavs tillsammans med de icke-judiska passagerarna. Genom officeren förstod de att terroristerna inte var oroade för ett fritagningsförsök, att allt var planerat i förväg och att Idi Amin var informerad. En Mossad-agent från London flög i ett lätt flygplan från Nairobi i Kenya till Entebbe och sa till kontrolltornet att han på grund av ett tekniskt fel måste flyga några varv runt flygplatsen. Han fotograferade flygplatsområdet, sa till kontrolltornet att han inte kunde landa, flög tillbaka till Nairobi och skickade bilderna till Israel[3][4].

Den 2 juli var planen färdig och man förberedde att flyga in en räddningsstyrka, övermanna terroristerna och ugandiska trupper och sedan flyga till Kenya. Eftersom flygplatsen i Entebbe var byggd av ett israeliskt byggföretag så hade man detaljerade ritningar av flygplatsen i Israel och övade uppdraget på en fullskalig kopia av flygplatsen[5]. Man använde en Mercedes Limousine som målades svart för att likna presidentens fordon. Limousinen var till för att lura ugandiska vakter men behövdes också för att transportera passagerarna till flyktplanet.

Fritagningen[redigera | redigera wikitext]

Den israeliska militären landade med tre stora Hercules-plan i mörkret på flygplatsen. Det första planet släppte av limousinen och två Land Rovers med kommandosoldater iklädda ugandiska arméuniformer. VIP-konvojen körde mot terminalen och säkrade flygplatsen. Vid denna blixtaktion tog det dem endast 35 minuter att döda flygplanskaparna och 45 ugandiska soldater; tre ur gisslan och en kommandosoldat (Netanyahu) dödades också i den skottlossning som ägde rum. De förstörde samtidigt ungefär 11 ryska MiG-flygplan på plats, varefter de tog med sig den fritagna gisslan i sina plan och flög till Nairobi där de tankade, för vidare resa till Tel Aviv.

Terroristerna Wilfried Böse och Brigitte Kuhlmann ur Revolutionäre Zellen deltog i kapningen, liksom palestinier ur Wadie Haddads extrema falang inom PFLP-EO.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Ett antal filmer har gjorts som handlar om Operation Entebbe. Bland annat filmen Slaget om Entebbe med Charles Bronson i huvudrollen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Entebbe Rescue Mission - Jewish Virtual Library”. http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Terrorism/entebbe.html. Läst 29 december 2008. 
  2. ^ ”Williams, Louis Entebbe Diary - Israel Place”. http://groups.msn.com/Israelplace/operationentebbe.msnw. Läst 29 december 2008. 
  3. ^ [a b] ”Mossad took photos, Entebbe Operation was on its way - ynetnews.com”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3269662,00.html. Läst 29 december 2008. 
  4. ^ ”Operation Yonatan - conservapedia.com”. http://www.conservapedia.com/Operation_Yonatan#cite_note-4. Läst 29 december 2008. 
  5. ^ ”Preparation for the Raid on Entebbe - Answers 2000 Ltd.”. http://www.operationentebbe.com/p1_preparation.php. Läst 30 december 2008.